Vlam in de pan, wat nu

Vlam in de pan - blog - brandweer

Vlam in de pan

Als de vlam in de pan ontstaat, weet jij wat je moet doen? We merkten dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen zodra er brand in huis uitbreekt. Daarom breiden we de brand serie uit met dit artikel. Veilig koken, want veel woningbranden kunnen we zelf voorkomen.

Brand in de keuken ontstaat vaak doordat er vlam in de pan slaat. Dit is mij een keer over komen toen ik op mijn 16e bij de grote gele M werkte. Ik vergeet het nooit meer. Ik had het vet uit de pannen laten lopen en helemaal schoon gemaakt. Ik liet het vet weer terug komen in de pan. En dan halverwege deden we de pan dan weer aan zodat het vet alvast warm kon worden. En daar kwam een heel klein vlammetje… die al snel wat groter was. Heel droog zei ik oh brand, waarop de manager nog droger reageerde of dan doen we gewoon even de deksel erop en de pan weer uit. En klaar was het.

Vlam in de pan, wat nu

​De vlam in de pan komt doordat de pan te heet wordt of het voedsel in de pan droog kookt. Denk daarom altijd aan het volgende tijdens het koken:

  • Blijf bij de pan
  • gebruik een kookwekker om te voorkomen dat voedsel droog kookt, mocht je toch even de keuken verlaten.
  • Houd brandbare spullen zoals pannenlappen en theedoeken op veilige afstand van het gasfornuis.

Maar wat als de vlam toch in de pan slaat…

Als de vlam toch in de pan slaat, wat doe je dan?

  1. Schuif een deksel op de pan. Dit doe je door de deksel van je af te schuiven, zo kan de vlam niet naar jou. Zo kan er geen zuurstof meer bij.
  2. Zet gelijk het gasfornuis uit
  3. Zet de afzuigkap uit
  4. Laat de pan met deksel lange tijd staan. Ga er niet mee lopen! om af te koelen.

​”Blus een vlam in de pan nooit met water! Dit veroorzaakt een enorme steekvlam.”

Blusdeken

​Een blusdeken is een handig blusmiddel bij een vlam in de pan of bij bijvoorbeeld een brandende prullenbak. De beste plek om een blusdeken op te hangen is dan ook in de keuken.

10 brandveilige tips:

  1. ​Zorg voor werkende rookmelders ( hang deze op en test ze iedere maand)
  2. Ken je vluchtroute ( bedenk een vluchtroute en houd deze vrij van obstakels)
  3. Doof een vlam in de pan, met een deksel, door de deksel van je af erop te doen
  4. Overbelast geen stekkerdozen (dan kunnen ze brand veroorzaken. Sluit ook geen stekkerdood op stekkerdoos aan)
  5. Zet de tv uit ( Laat hem niet op stand-by staan, dan kan die oververhit raken)
  6.  Rook niet in bed
  7.  Pas op met kaarsen en waxinelichtjes
  8. Voorkom koolmonoxidevergiftiging ( frisse lucht is belangrijk!! Ventileer en laat je kachel en geiser jaarlijks controleren)
  9. Onderhoud elektrische apparaten!
  10. Bel zo snel mogelijk 112

​Bron: Brandweer Groningen

Wist je dat er per dag maar liefst 20 woning branden per dag zijn?

4 thoughts on “Vlam in de pan, wat nu

  • Goed om te weten wat ik moet doen wanneer de vlam in de pan slaat bij het koken. Rookmelders heb ik geplaatst en kijk ik ook regelmatig na. Een blusdeken is wellicht nog goed om te hebben, omdat ik niet altijd een deksel van een pan in de buurt heb liggen.

    • Vega Lifestyle says:

      Ja dat is dan wel iets om goed over na te denken inderdaad.

  • Bedankt voor de goede tips voor het voorkomen van een brand in huis. Gelukkig heb ik dit nog nooit meegemaakt, maar een vriendin van mij wel. Zij woonde toen in een pand waar brandwerende rolschermen in zaten, zo konden ze voorkomen dat de brand zich verspreidde. Ik overweeg om ook zulke schermen aan te schaffen en ik zal ook tip 1 opvolgen, iedere maand zal ik de rookmelders controleren.

    • Yvonne says:

      Dank je wel voor je reactie.

      Wat ontzettend heftig voor je vriendin dat ze dat heeft meegemaakt En wat fijn, dat de brand niet door het hele pand ging. Ja dat controleren is echt slim, ik doe het ook altijd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *