Rodekoolsalade met vegan mozzarella & gekaramelliseerde ui: Deze kleurrijke rodekoolsalade is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. De gekaramelliseerde ui zorgt voor een diepe, zoete smaak die perfect samengaat met de frisse crunch van rode kool. De vegan mozzarella maakt de smaaksensatie helemaal af. Strooi er wat cashewnoten overheen voor een lekkere bite en je hebt een salade waar iedereen blij van wordt. Ideaal als lunch, lichte maaltijd of als bijgerecht bij een gezellig diner.
Gekaramelliseerde ui
Deze gekaramelliseerde ui is zo onwijs lekker en maakt de salade echt hemels.
Rodekoolsalade
Rodekool is knapperig en super lekker. Het heeft een knapperige structuur, met een lichtzoete, soms wat bittere en frisse smaak. Dat maakt de rodekool perfect voor een heerlijke voedzame salade. De rood, paars witte tinten zien er niet alleen super mooi uit. Het is ook nog eens een boost voor je gezondheid.
Rodekool zit namelijk boordevol vitaminen, zoals vitamine C en K, en is rijk aan antioxidanten. Vooral de stof anthocyaan – die verantwoordelijk is voor de paarse kleur – staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Ook bevat rodekool vezels die goed zijn voor je spijsvertering én helpt het je immuunsysteem een handje.
Rodekool is super veelzijdig, je kunt het combineren met fruit, noten, vegan kaas (Feta, mozzarella) en maak het dan af met een heerlijke dressing. Zo maak je een heerlijke voedzame rodekoolsalade, die vooral onwijs lekker is.
Dit rodekoolsalade recept is echt super. Je kunt met fruit en kaassoorten prima afwisselen om zo steeds een andere salade te maken. Er zijn verschillende lekkere dressings die je erbij kunt doen. Zie de link voor verschillende lekkere dressings onderaan dit artikel.

Rodekoolsalade met vegan mozzarella & gekaramelliseerde ui
Ingrediënten
- ½ kleine rode kool (fijn gesneden of geraspt)
- 1 ui, in halve ringen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel sojasaus
- theelepel ahornsiroop (of agavesiroop)
- 1 handje cashewnoten (eventueel geroosterd)
- 1 bol vegan mozzarella
- Lente-ui (optioneel, als topping)
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel verse peterselie of munt voor garnering
Voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap of appelciderazijn
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1 theelepel mosterd
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de uienringen toe en bak deze langzaam, zo’n 10–15 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de balsamicoazijn, sojasaus en ahornsiroop toe, roer goed door en laat nog een paar minuten sudderen tot het geheel mooi gekaramelliseerd is.
- Doe de fijn gesneden rode kool in een grote kom. Voeg een snufje zout toe en kneed de kool even met je handen. Zo wordt hij zachter en iets minder bitter van smaak.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de dressing toe aan de rode kool en meng goed. Scheur of snijd de vegan mozzarella in stukjes en verdeel over de salade. Voeg de gekaramelliseerde ui toe, gevolgd door de cashewnoten. Maak af met wat fijngesneden lente-ui en eventueel verse kruiden.
Dit is ook leuk om te lezen:
Volg jij ons al op social media? Facebook, Instagram of YouTube