Kniepertjes

vegan kniepertjes -vegan kneipertjes - kneipertje - oud en nieuw

Voor de rest van Nederland beter bekend als knijpertje of ijzerkoek. Een kniepertje is een (mier) zoete en dunne harde wafel. Die traditioneel gegeten wordt rond de jaarwisseling. Kniepertjes eet je rond oud en nieuw, als symbool voor wat is geweest. Als je de kniepertjes oprolt tot een rolletje dan symboliseert dat het nieuwe jaar. Waarvan je nog niet weet wat er komen gaat. Om de traditionele kniepertjes te maken heb je een speciale wafelijzer nodig. Ook wel bekend als de kniepertjes tang.

Wat heb je nodig voor de vegan kniepertjes?

  • 500 gram bloem
  • 250 gram margarine
  • 300 gram suiker
  • 750 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract of zakje vanille suiker
  • evt. 1 eetlepel kaneel

Shoptips voor een kniepertjes ijzer …

Hoe maak je de vegan kniepertjes?

  1. Zet het kniepertjes ijzer aan om warm (heet) te worden
  2. Laat het water koken en doe hier de suiker bij in. De suiker moet helemaal opgelost zijn
  3. Doe dan de margarine erbij, zodat deze goed smelt
  4. Laat het geheel goed afkoelen (zet de pan, buiten neer. Lekker koud en zo afgekoeld dus).
  5. Doe alle overige ingrediënten erbij en klop met de (staaf)mixer tot een mooi dun beslag.
  6. Doe het beslag in een spuitzak of lepel spuit of giet het in het midden van het ijzer en knijp het apparaat dicht. Na ongeveer 30 seconde is het kniepertje klaar. Als het goed is, geeft het lampje aan wanneer hij klaar is (dan springt het lampje namelijk van rood naar groen.
  7. Vind je het beslag nog te dik? Dan kun je er nog een beetje water door mengen. Vind je het juist de dun, dan kun je er nog een beetje bloem door doen.
  8. Haal het kniepertje er met een paletmes vanaf en leg hem dan plat neer.

Tips …

  • Leg de kniepertjes niet op elkaar als ze net van het ijzer komen. Dan worden ze niet lekker krokant.
  • wil je rolletjes maken? doe dit dan als ze nog heet zijn. Je kunt die bijvoorbeeld om de steel van een houten pollepel doen.
  • Haal ze na het rollen niet gelijk er weer vanaf. Even paar seconden laten afkoelen. Anders blijven ze niet rond
  • Plakt het beslag vast aan het ijzer? Even invetten met een stukje keukenpapier en olie.

Deze hapjes passen ook perfect bij oud en nieuw: Vegan verjaardags en borrelhapjes

vegan kniepertjes -vegan kneipertjes - kneipertje - oud en nieuw
Afdrukken

Kniepertjes

Voor de rest van Nederland beter bekend als knijpertje of ijzerkoek. Een kniepertje is een (mier) zoete en dunne harde wafel. Die traditioneel gegeten wordt rond de jaarwisseling. Kniepertjes eet je rond oud en nieuw, als symbool voor wat is geweest.
Gang Snack
Porties 0

Equipment

  • Kniepertjesijzer

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 250 gram maragrine
  • 300 gram suiker
  • 750 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract of zakje vanille suiker
  • 1 eetlepel kaneel eventueel

Instructies

  • Zet het kniepertjes ijzer aan om warm (heet) te worden
  • Laat het water koken en doe hier de suiker bij in. De suiker moet helemaal opgelost zijn
  • Doe dan de margarine erbij, zodat deze goed smelt
  • Laat het geheel goed afkoelen (zet de pan, buiten neer. Lekker koud en zo afgekoeld dus).
  • Doe alle overige ingrediënten erbij en klop met de (staaf)mixer tot een mooi dun beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak of lepel spuit of giet het in het midden van het ijzer en knijp het apparaat dicht. Na ongeveer 30 seconde is het kniepertje klaar. Als het goed is, geeft het lampje aan wanneer hij klaar is (dan springt het lampje namelijk van rood naar groen.
  • Vind je het beslag nog te dik? Dan kun je er nog een beetje water door mengen. Vind je het juist de dun, dan kun je er nog een beetje bloem door doen.
  • Haal het kniepertje er met een paletmes vanaf en leg hem dan plat neer.

Dit is ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Kniepertjes

  • Bij oma maakten wij ze met een kniepertjestang op het fornuis en dan snel oprollen op de broodplank. Leuke herinneringen aan.

    • Vega Lifestyle says:

      Wat leuk en ja ik heb ook goede herinneringen aan het maken van kniepertjes.

  • Marlies Hagen says:

    Dit lijkt mij zo lekker! We gaan ze morgen maken.

    • Yvonne says:

      Ze zijn lekker! En wat super leuk dat je ze gaat maken. Veel plezier alvast

Comments are closed.