Bento met een gezonde vegan lunch

bento - bento lunch - vegan lunch - lunch tips

Bento met een gezonde vegan lunch naar school

Elke dag een broodje mee naar school is maar saai. Daarom geef ik de kinderen graag een gevarieerde gezonde vegan lunch mee naar school. Bento is een super leuk systeem en lekker afwisselend.

Wat is bento?

Bento komt oorspronkelijk uit Japan. Japan heeft dan ook speciale lunchtrommels hiervoor ontwikkeld. Japanners maken er echt een sport van om de lunchboxen zo origineel mogelijk te maken.  Een bento lunchbox bestaat uit meerdere lagen of vakken zodat je het eten van elkaar gescheiden kan houden.
Een Japanse bento lunch bestaat officieel uit 2 delen koolhydraten (Zoals pasta, rijst) deel eiwitten en 2 delen groente en fruit.  Mijn kids vinden een pasta erg lekker, maar niet koud. Dat valt voor de boys dus af. Ze vinden een wrap wel erg lekker. Deze maak ik altijd met verse groentes. De ene keer is dit met gebakken groentes zoals ui, paprika, tomaat, bleekselderij, champignons etc. Dit kan ook prima koud met bijvoorbeeld, spinazie blad, paprika, tomaat, sla, kiemgroenten. Ik maak ook wel eens een bakje met alleen maar kiemgroenten. Mijn jongens vinden dit gelukkig erg lekker.
Bento - bento lunch - vegan lunch

Enkele tips voor in de Bento lunchbox

  • Brood (maar dan niet gewoon een sneetje broodsmeren en beleg er tussen. Steek het met een figuurtje uit, of snijd er een vormpje uit. Ik kies zelf het liefst voor volkoren of speltbrood)
  • Vegan knakworstje of burgertje (soms maak ik zelf een burger)
  • Pannenkoekjes
  • Rauwkost zoals: komkommer, tomaatjes, worteltjes (ik snijd zelf stukjes van de bospeen, die uit zak zijn gezoet met suikerwater), bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, radijsjes
  • Bakje (cupcake vormpje) met kiemgroenten
  • Fruit zoals, druiven, kiwi, appel (doe ik een beetje citroensap op om verkleuren tegen te gaan), mandarijntjes, mangostukjes (een banaan krijgen ze al mee voor het fruit kwartiertje)
  • Blokjes vegankaas
  • Ontbijtkoek
  • Noten
  • Verse rauwe spinazie (in een cupcake vormpje)
Sommige dingen moesten ze wel even aan wennen, maar bepaalde dingen vonden ze ook gelijk lekker. Ze krijgen ook nog wel eens gewoon twee of drie broodjes mee. Dat vinden ze wel lekker, maar merken wel dat ze dan sneller minder energie hebben.

Zorg vooral voor afwisseling in de lunchbox. Nootjes, rozijntjes, blokje vegankaas, ontbijtkoek, wraps, rauwkost (komkommer, tomaatjes, worteltjes, bloemkoolroosjes)

Sinds een paar weken geef ik de kinderen regelmatig een bento lunch mee naar school en regelmatig komen er moeders naar mij toe om te vragen wat ik allemaal in de lunchbox van de boys doe. We maken geregeld nieuwe kinderrecepten, volg ons via Social media of hou onze site in de gaten.

Wil je ook zo’n lunchbox? Ik heb hier voor mijn kinderen de leukste lunchboxen besteld.

Wist je dat wij ook een tijdschrift – Vega!Vega – Vegan Lifestyle Magzine hebben die 4x per jaar uitkomt? Hier staan ook leuke kindertips in, je kan deze 4x per jaar in de bus ontvangen. Wil je een abonnement dat kan door je hier in te schrijven

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *