Beschadigd haar, wat doe je ertegen?

Beschadigd haar: Eerlijk is eerlijk, vaak willen we juist het soort haar dat we van nature niet hebben. Daarom kiezen vele van ons ervoor om te experimenteren met verschillende haarstijlen. Het is fantastisch om je op deze manier te kunnen uiten en er zijn genoeg manieren waarop. Denk aan krullen, verven, stylen of extensions plaatsen.

Dit soort behandelingen kunnen uiteraard voor prachtige resultaten zorgen. Van lange lokken tot unieke kleuren. Echter is het op lange termijn niet gezond voor je eigen haar. Hoe vaker je van alles uitprobeert, hoe meer schade het oplevert. Jouw haar kan hierdoor geconfronteerd worden met fixe uitdagingen. En de gevolgen zijn ronduit zonde.

Ook kun je in het dagelijkse leven onbewust tegen schadelijke factoren aanlopen. Hierbij denk je aan simpele handelingen zoals wat voor elastiekjes je gebruikt of hoe hoe strak jij je haar opsteekt. Het klinkt misschien overdreven, maar deze aspecten kunnen ook je haar aantasten.

Heb jij momenteel last van beschadigd haar? Lees dan zeker verder. Dit artikel biedt namelijk hulp in je herstelproces en om je journey naar gezonder haar op peil te houden. Dit zodat je haar straks weer smooth en silky is. Ook is het handig om dit artikel te lezen als je deze problematiek graag wilt voorkomen.

Oorzaken van beschadigd haar

Er zijn talloze oorzaken die bijdragen aan de beschadiging van ons natuurlijke haar.

 • Één van de meest voorkomende boosdoeners is het overmatige gebruik van hittegereedschappen. Denk hierbij aan föhns, stijltangen en krultangen. Deze apparatuur tast de natuurlijke vochtbalans flink aan. Hier kan je haar vervolgens enorm door verzwakken.
 • Nog een schadelijke methode zijn het gebruik van agressieve chemische behandelingen. Denk zoal aan permanente haarkleuringen, bleekmiddelen en chemische relaxers. Op lange termijn zal hierdoor je haar extreem uitdrogen en ontstaat er broosheid.
 • Onvoldoende hydratatie, zowel van binnenuit als van buitenaf, wat kan leiden tot uitdroging van de haarschacht en breekbaarheid.
 • Het gebruik van elastieken met een metalen stukje erin, kan ook schadelijk zijn voor het haar. De metalen stukjes kunnen gemakkelijk aan het haar blijven haken en het beschadigen, waardoor het haar afbreekt of gespleten raakt.
 • Daarbij is het vervolgens belangrijk om losjes je haar op te steken. Te strakke staarten, knotten en vlechten kunnen namelijk door spanning zorgen voor haarbreuk en haaruitval.
 • Te heet water kan de natuurlijke oliën op de hoofdhuid en het haar verwijderen. Hierdoor droogt je haar uit, wat weer kan leiden tot gespleten haarpunten en algemene beschadiging van de haarschacht.
 • Het gebruik van borstels met harde haren of scherpe tanden kan leiden tot beschadiging van de haarschacht en de hoofdhuid. Dit kan resulteren in haarbreuk en irritatie. Ook het gebruik van plastic borstels met scherpe randen of ongelijke tanden kan het haar beschadigen en klitten veroorzaken.
 • Het gebruik van haarproducten die agressieve chemicaliën bevatten zoals sulfaten, parabenen en siliconen, die de natuurlijke oliën van het haar kunnen verwijderen en de haarschubben beschadigen.

Consequenties van beschadigd haar

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen, zitten er aardig wat prijskaartjes aan het hebben beschadigd haar. Afgebroken haar, gespleten haarpunten, uitdroging en noem het maar op. Inmiddels ken je de gevolgen wel.

Nou, dat denk je maar. Hiermee ben je er nog lang niet. Er zitten namelijk zelfs weer consequenties aan deze gevolgen. In extreme gevallen loop je zelfs kans op aandoeningen als alopecia.

Alopecia is een medische term die wordt gebruikt om haaruitval te beschrijven. Het is een aandoening waarbij een persoon gedeeltelijk of volledig haarverlies ervaart.

Alopecia kan verschillende vormen aannemen. Deze zijn:

 • Areata, waarbij haaruitval optreedt in ronde plekken op de hoofdhuid.
 • Totalis, waarbij al het hoofdhaar verloren gaat.
 • Universalis, waarbij al het lichaamshaar verloren gaat.

Gespleten haarpunten en haarbreuk kunnen leiden tot een aanzienlijk kortere haarlengte. Ook kan het zorgen voor een ongelijkmatige textuur.

Bovendien kan beschadigd haar de natuurlijke glans en veerkracht verliezen. Daardoor wordt het moeilijker om er volume in te krijgen. Dit kan leiden tot frustratie voor degenen die streven naar gezond en glanzend haar.

Al met al kunnen deze factoren een negatieve invloed hebben op iemands zelfvertrouwen. En dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Begin daarom vandaag nog aan een gezonde haar routine. Dit om je natuurlijke haren te laten stralen.

De weg naar gezond haar

Het bereiken van gezond haar vereist een zorgvuldige en consistente routine. Ook is aandacht voor algemene gezondheid en welzijn van belang. Maar waar moet je hierbij aan denken?

Om te beginnen is het belangrijk om de juiste haarproducten aan te schaffen. Deze zijn vrij van:

 • Sulfaten
 • Parabenen
 • Silicone
 • Formaldehyde
 • Uitdrogende alcohol

Ook helpt het het om je haar te voeden met conditioner en natuurlijke oliën. Hierdoor kan de vochtbalans herstellen en de glans verbeteren.

Ten slotte is het ook verstandig om afscheid te nemen van hittegereedschappen. Dat is voor velen een moeilijke beslissing. Maar je haar smeekt er om. Bovendien zijn er andere manieren om je haar mooi te maken. Dit zonder oververhitte apparatuur of uberhaupt schadelijke producten te gebruiken.

Welke merken en methodes werken goed voor gezond haar?

De wereld van veganistische haarverzorging biedt een breed scala aan verantwoorde producten. Een aantal geschikte merken hiervoor zijn:

 • Acure
 • Beauty Without Cruelty
 • Shea Moisture
 • Aveda
 • Paul Mitchell

Ben jij heel erg van de krullen? Probeer de Curly Girl methode. Dit is een populaire routine. Het is gericht is op de verzorging van krullend haar. Bij deze methode vermijd je gebruik van sulfaten, siliconen of uitdrogende alcohol. Deze routine wordt wereldwijd aangeraden.

Bovendien zijn er talloze alternatieven voor het gebruik van hitteapparaten. Denk aan het natuurlijk laten drogen van het haar. Ook werkt het gebruik van flexibele rollers voor een prachtig kruleffect. Er zit misschien iets meer tijd in. Maar je haren zullen onbeschadigd zijn. Je kunt daarnaast ook overwegen om s’ nachts te gaan slapen met een vlecht in. Hier krijg je namelijk mooie golven van.

Ten slotte zijn dit nog wat basis stappen die helpen bij een gezonde haar voeding en een natuurlijke volume:

 • Diepe conditioneringsbehandelingen: Het regelmatig toepassen van diepe conditioneringsbehandelingen helpt bij het herstellen van de vochtbalans van het haar en het verbeteren van de algehele veerkracht en glans.
 • Scalp massages: Het masseren van de hoofdhuid stimuleert de bloedcirculatie en bevordert de gezonde haargroei. Dit kan gedaan worden met behulp van natuurlijke oliën om de hoofdhuid te hydrateren en te voeden.
 • Regelmatig knippen van gespleten haarpunten: Het bijhouden van een regelmatig trimschema helpt om gespleten haarpunten te verwijderen en het haar er gezonder en gladder uit te laten zien.
 • Beschermend stylen: Het kiezen van beschermende haarstijlen, zoals vlechten, twists of vlechten, kan helpen om het haar te beschermen tegen beschadiging door omgevingsfactoren en het verminderen van de behoefte aan hitte-styling.

Zodra je een geschikte routine hebt gevonden voor je haar, is het van belang dit te onderhouden. Dit doe je door simpelweg telkens de routine te herhalen. Zo voorkom dat de haar beschadiging weer terug komt.

Elastiekjes, kammen en borstels

Alternatieven voor schadelijke elastiekjes zijn:

 • De scrunchie: Dit is een wat bredere elastiek. Deze komen in allerlei stoffen en printjes. Denk aan corduroy, satijn, bloemenprints of streepjes. Dus het ziet er ook nog eens heel trendy uit.
 • De invisibobble: Deze spiraalvormige elastiekjes zijn zacht voor het haar en voorkomen dat het haar wordt beschadigd of afbreekt.
 • Goody Ouchless: Dit zijn de basic elastiekjes zoals we ze kennen. Enkel bevatten deze niet dat metalen stukje.

Bij deze ook wat aanraders voor onschadelijke kammen en borstels:

 • Kammen met brede tanden: Deze kammen zijn ideaal voor het ontwarren van het haar zonder te trekken of te breken. Dit geldt vooral voor krullend of golvend haar. Deze kammen verminderen de wrijving en minimaliseren beschadiging.
 • Houten kammen: Deze kammen zijn zacht voor het haar en verminderen de statische elektriciteit die vaak wordt veroorzaakt door plastic kammen. Het helpt bij het ontwarren van het haar. Dit zonder de haarschubben te beschadigen.
 • De Tangle Teaser: Deze borstel is geschikt voor verschillende haartypes. Het is speciaal ontworpen om je haar te kunnen ontwarren. Dit zonder dat je haren afrbreken of dat het blijft haken.
 • De paddel brush: Het gebruik van een paddle borstel kan helpen bij het verminderen van haarbreuk, het gladmaken van de haarschubben en het stimuleren van de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Dit maakt het een handige optie voor het dagelijks onderhoud van het haar, vooral voor mensen met dikker of langer haar dat gevoelig is voor klitten.

Hair vitamin snoepjes

Veganistische haarvitamine snoepjes bieden ook een smakelijke en handige oplossing. Vooral op gebied van haargroei. Deze snoepjes zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals biotine, vitamine C en vitamine E. Deze vitaminen dragen bij aan het bevorderen van een gezonde hoofdhuidomgeving. Dat is een belangrijk factor voor de groei van sterk en gezond haar.

Naast hun voedingswaarde zijn de meeste snoepjes (gummies) vrij van dierlijke producten. In plaats daarvan zijn ze namelijk gemaakt van duurzame, natuurlijke ingrediënten. Hierdoor is het niet alleen goed zijn voor het haar, maar ook voor het milieu.

Twee van de meest populaire hair vitamins zijn de producten genaamd:

 • Sugar bear hair
 • Yummy gums

Zelfacceptatie, je eigen haar is uniek en mooi!

Elk haartype, of het nu steil, golvend, krullend of kroeshaar is, is uniek en prachtig op zijn eigen manier. Zelfacceptatie speelt daarom een grote rol in jouw relatie met je haar.

Door de diversiteit en de eigenheid van je haar te omarmen, geef je jezelf de kans om je er zelfverzekerd over te voelen. Eigenlijk hoort jouw natuurlijke haar gewoonweg bij je, wat maakt dat het ook bij je past. Jouw haar is te uniek om het te beschadigen en dat is het niet waard.

Laat je daarom natuurlijke haar stralen en wees er absoluut trots op!

Dit is ook leuk om te lezen: