De Kinderboekenweek, wat is het eigenlijk?

De Kinderboekenweek de leukste boeken

De Kinderboekenweek is is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende ‘week’ van tien dagen in september en oktober. Eerder was dit in oktober en november. De kinderboeken week is in het leven geroepen om kinderen te stimuleren om te lezen en als promotie voor de Nederlandse kinderboeken. Tijdens deze week geven veel boekwinkels bij bestelling van een bepaald bedrag aan kinderboeken. Momenteel is dat bij € 12,50. Krijg je het kinderboekenweekgeschenk.

Extra gezellig in de bibliotheken

Vroeger vond ik het zelf altijd erg leuk om tijdens de Kinderboekenweek naar de bibliotheek te gaan. Alles was dan mooi versierd en het was er erg gezellig altijd. Vaak kregen we wat limonade en werd er voorgelezen.

Op basisscholen wordt er meestal veel aandacht aan de Kinderboekenweek besteed

Toen ik zelf nog op de basisschool zat deed onze school er niet zoveel aan. We gingen een keertje naar de bibliotheek en dat was het wel. Tegenwoordig pakken de basisscholen helemaal uit. De opening is vaak met een lied. Dit lied is van kinderen voor kinderen. Op de basisschool waar mijn kinderen zaten. Starten ze met dit lied op het plein en trappen daarmee de Kinderboekenweek af. Er komen dan schrijvers, ouders en soms bekende Nederlanders voorlezen. En als afsluiting van de boeken week, is er een grote boekenmarkt op het schoolplein. Kinderen die dat willen, mogen dan boeken verkopen. Dat is altijd erg populair en super leuk.

De Kinderboekenweek heeft elk jaar een thema. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: Beroepen – Worden wat je wil! Wij hebben een aantal leuke kinderboeken die hier goed bij passen. Onze tips:

Tip 1: De verschrikkelijke badmeester

De verschrikkelijke badmeester is het supergrappige boek van Jozua Douglas. Hij won er de Hotze de Roosprijs mee én lezers verkozen het als hun favoriete Jozua-boek van 2021.

Tegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes. Maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. Hij is grof en gemeen, hij is woest, ruw en wreed. Dan ontdekt Lev dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren?

Meer informatie over dit leuke boek kun je hier vinden

Tip 2: Bureau Speurneus en de boekenmaffia

Dit is echt en een super leuk en spannend boek. Milan gaat zijn boekbespreking over dit boek doen.

bereua speurneuzen en de boekenmaffia een super leuk kinderboek om te lezen

Bureau Speurneus en de boekenmaffia is het langverwachte los te lezen vervolg op De verschrikkelijke badmeester. Een detective vol humor, spanning én avontuur met geweldige illustraties van Geert Gratama! Meneer De Bruin start een detectivebureau voor zijn zoon, omdat hij denkt dat die een geweldig speurderstalent heeft. Maar Lev wil helemaal geen detective worden… Meer informatie over dit te gekke boek kun je hier vinden

Tip 3: Oppasser voor een dag

Actieboek Kinderboekenweek 2021

Pleun weet nog niet wat ze later worden wil. Juf heeft het aan alle kinderen in de klas gevraagd, maar Pleun kan niet kiezen, er zijn zoveel leuke beroepen. Als de school voorbij is loopt Pleun langs de dierentuin naar huis. Alle beesten zijn uit hun hok ontsnapt! Pleun komt in actie en wordt oppasser voor een dag. De volgende dag vertelt ze in de klas over haar avontuur. Weet Pleun nu wat ze later worden wil? Oppasser voor een dag is een vrolijk verhaal voor jonge kinderen, een prentenboek vol avontuur en plezier, met een verrassend einde! Het is geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’. Wil je graag meer informatie over dit leuke boek? klik dan hier.

Tip 4: Zooo happy! – Maffe vriendinnen voor het leven

BFF’s Lux en Luna hebben een heel bijzonder leven, want ze wonen bij het artiestengezelschap El Paradiso. Het leven bij het circus is echt “superfantastico’, vinden ze. Mafe vriendinnen voor het leven is weer een vrolijk en spannend verhaal over een bijzondere vriend¬schap. Fiona Rempt heeft dit deel speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek 2018. Een nieuw boek van succesauteur Fiona Rempt met lekker veel vrolijke illustraties van Kristel Steenbergen. Alles wat je wil weten over dit boek … vind je hier.

Tip 5: 100% Coco Tokyo

Modevlogger Coco gaat naar Tokio om mee te doen aan The Big Kawaii TV-Show! Wint zij de titel ‘schattigste outfit-ontwerper’? Ondertussen valt Coco voor Yuki. Kan ze haar grote liefde Bruno vergeten?

100% Coco Tokyo is het vijfde, los te lezen deel in de 100% Coco-serie van Niki Smit over modevlogger Coco. Razend populair onder meisjes vanaf 11 jaar. Met coole stickers bij de eerste druk! De 100% Coco-serie is ook verfilmd en bekend van Netflix.


De Style Tiger goes to Tokyo! Modevlogger Coco gaat naar Japan om mee te doen aan The Big Kawaii Show! In deze populaire tv-show strijden vijf kandidaten om wie de schattigste outfit kan maken.

Samen met haar nieuwe fashion friend Colette duikt Coco in de wereld van kimono’s, unicorns, Harajuku Girls en natuurlijk SUSHI. Al snel heeft ze een crush op de Japanse Yuki. Maar is Yuki wel zo schattig als hij eruitziet? Of blijft Bruno toch haar grote liefde?

NIEUW: met dagboekfragmenten van Bruno! Meer informatie over dit boek vind je hier.

Veel leesplezier

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *