Mijn eigen plekje creëren

Mijn eigen plekje creëren

Na ruim 18 jaar samen geweest te zijn en drie prachtige kinderen hebben mijn man en ik ruim zes maanden geleden besloten zonder elkaar verder te gaan. Scheiden betekend psychologisch dat je je identiteit opnieuw moet vormgeven. Dat doe je o.a. door je huis in te richten met je eigen spullen, de muren een nieuw kleurtje te geven en andere gordijnen uit te zoeken. Onderschat niet hoe belangrijk dit is. Daarmee druk je niet alleen een stempel op je inrichting, je geeft ook uitdrukking aan wie je bent. Dat versterkt het gevoel van zelfregie. Met de kinderen ben ik voorlopig in “ons” huis gebleven. Dit heeft best wat haken en ogen. Het huis is dus nog van ons samen en hij heeft hier dus nog net zoveel rechten als ik. Hier ligt toch een stuk verleden, mooie en helaas afgelopen 3,5 jaar ook veel minder mooie (fijne) momenten. Het liefst ga ik zo snel mogelijk verhuizen, alleen dat is nu even geen optie. Dus heb ik geaccepteerd dat ik voorlopig (zeker nog een half jaar en ik denk zelfs wel een jaar) nog in dit huis zit. Daarom ben ik begonnen met alles naar mijn eigen stijl en smaak in te richten. Ik besloot een buurvrouw die veel verstand van styling heeft om advies te vragen, hoe krijg ik de kille uitstraling uit dit huis.

De keuken

De keuken zag er bijvoorbeeld echt niet meer uit! Toen wij hier 13 jaar geleden kwamen wonen hebben wij er een mooie nieuwe keuken in laten zetten. Een vanille gele keuken. De laatste jaren vond ik de kleur vreselijk! Anja vertelde mij dat je dat heel simpel kon over verven. Bij veel keukenkastje had het folie losgelaten, het stond bol zeg maar. Nog diezelfde avond heb ik de onderste keukenkastjes eruit gehaald en het folie heel simpel verwijderd. De volgende dag heb ik verf gehaald. De keuken heb ik grijs gemaakt. De vloer heeft een grijstint. De kleuren die ik in mijn huis wil zijn, grijs, paars en roze. En dan grijs voor alle grote dingen en roze en paars als mede kleuren. De keuken verven viel mij reuze mee. Naast het feit dat ik meer mijn eigen identiteit aan het huis gaf, gaf het ook een enorm goed gevoel om het helemaal zelf gedaan te hebben. Normaal zou mijn ex al lang ergens ingegrepen hebben of het zelfs helemaal zelf gedaan hebben. Het gaf mij dus een enorm goed gevoel. Psychologisch onderzoek laat zien dat de mate waarin je controle kunt uitoefenen, bepalend is voor de mate waarin je stress ervaart.

Keuken ‘spic en span’ maken

Na het verven was de keuken uiteraard nog niet klaar! De buiten kant zag er dan wel een stuk beter uit en het geheel heeft dan wel een warme uitstraling. Nee de keuken was nog niet klaar. Alle kastje heb ik leeg getrokken en schoongemaakt. En voor het nieuwe huis (ja ook dat nog, we waren bezig om ons droomhuis te laten bouwen) had ik al heel veel nieuwe dingen voor in de keuken. Alle ouwe meuk heb ik eruit gehaald en mijn mooie nieuwe spulletjes erin, waarom wachten tot ik mijn eigen stek heb. Ik wilde dat lekkere gevoel nu al. Alleen mijn mooie nieuwe pannen durf ik nog niet te gaan gebruiken. Ik kook nu op gas en ik hoop dat ik straks op mijn nieuwe stekje op elektra ga koken. 

Alles uitzoeken
De keuken uitmesten het is vast heel herkenbaar. Alles opbergbakjes en potjes die zo’n beetje een eigen leven zijn gaan leiden daar in je keukenkastjes. Er ontbreken zowel deksels als bakjes en alles ligt in een complete chaos door elkaar. Over de ladebakjes nog maar te zwijgen. Alles eruit, uitzoeken, schoonmaken en er weer netjes in. Het voelt echt zo lekker nu die keuken schoon is en veel dingen mooi en nieuw zijn. En de oude meuk, een deel heeft hij mee en het andere deel is naar de kringloopwinkel gegaan.

Zelfs de prullenbak is nieuw

Al jaren hadden we een saai plastic niets zeggende prullenbak. In al die jaren is er hier nog nooit iemand binnen gekomen en heeft gezegd, goh… wat is jullie prullenbak mooi. Tijd voor verandering dus. In mijn mailbox of op events waarvoor ik uitgenodigd word, kom ik vaak de mooiste prullenbakken tegen. Mooie design prullenbakken, in de mooiste en vrolijkste kleuren. Ook prullenbakken met meerder binnen baken, zien er fraai en mooi vorm gegeven uit. Dat is voor mij ideaal, met mijn bewuste levensstijl.

Na de keuken ben ik nog verder gegaan met het aanpakken van de woonkamer. Dit lees je binnenkort in het vervolg. 

2 thoughts on “Mijn eigen plekje creëren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *