Als de dagen korter worden en de avonden kouder, is er niets dat meer troost biedt dan een dampende kom soep. Een van mijn favoriete gerechten om op deze momenten te maken, is vegan minestronesoep. Deze Italiaanse klassieker zit boordevol groenten, bonen, en pasta, en is het perfecte voorbeeld van comfort food dat zowel voedzaam als hartverwarmend is.
Wat maakt deze soep zo bijzonder?
Minestrone is van oorsprong een “arme-mensen-gerecht,” bedoeld om seizoensgroenten te gebruiken die voorhanden zijn. Het mooie van deze soep is dat je hem kunt aanpassen aan wat je in huis hebt. Zo heb je iedere keer een net even andere soep. Heb je nog courgette in huis, dan doe je die erin in plaats van wortels te halen. Wel zou ik er zeker ui en knoflook in doen. Dit zijn wel belangrijke smaakmakers.
Ingrediënten waar je blij van wordt in deze heerlijke vegan minestronesoep
Een van de dingen die ik geweldig vind aan minestronesoep is hoe veelzijdig het is. Het bevat meestal een combinatie van ui, wortel, selderij, tomaten, bonen, pasta of rijst, en een mix van groenten zoals courgette, spinazie, of boerenkool. In deze vegan versie vervang ik de traditionele Parmezaanse kaas door een smaakvolle vegan alternatief of ik gebruik wat edelgistvlokken voor een extra “kaasachtige” smaak.
De combinatie van bonen en pasta maakt deze soep vullend en voedzaam. Bonen zijn een fantastische bron van plantaardige eiwitten en vezels, terwijl de pasta voor een heerlijk stevige beet zorgt. En laten we de groenten niet vergeten – elk van hen draagt bij aan de smaak, textuur en voedingswaarde van de soep.
Minestronesoep
Ingrediënten
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 liter groentebouillon
- 100 gram pasta (bijv. macaroni)
- 1 blik cannellinibonen, uitgelekt
- 1 theelepel oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: edelgistvlokken of vegan Parmezaan
Instructies
- Verhit olijfolie in een grote pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes, groentebouillon en oregano toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
- Voeg de pasta en cannellinibonen toe en kook tot de pasta al beet gaar is.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.
Deze vegan minestronesoep is een echte allemansvriend. Hij is eenvoudig te maken, bomvol smaak, en super voedzaam om als hoofdmaaltijd te dienen. Probeer deze heerlijke vegan minestronesoep eens uit en geniet van een kom vol troost en smaak!