Vegan zoete aardappel laksa

Vegan zoete aardappel laksa

Iedere maand ga ik minimaal een keer met een vriendin samen koken. We zoeken dan een recept uit en die gaan we dan samen gezellig maken. Deze keer had zij een recept gevonden van een Maleise laksa. Maar wat is een laksa eigenlijk? Is het een Dahl of een soep? Het had een lekkere stevige structuur, wat ons aan een Dhal deed denken, maar toch is laksa een soep. En dat recept heeft mij geïnspireerd voor dit heerlijke recept: Vegan zoete aardappel laksa

Wat is Laksa?

Laksa is een populaire en smaakvolle soep uit de Zuidoost-Aziatische keuken, met name in landen zoals Maleisië, Singapore en Indonesië. Het gerecht combineert invloeden uit de Maleisische, Chinese en Peranakan-keukens. Er zijn verschillende soorten laksa, maar ze delen allemaal een rijke, aromatische smaak.

Kenmerken van laksa:

  1. Bouillon: De basis is een pittige, smaakvolle bouillon. Deze kan gemaakt worden van kokosmelk (zoals bij curry laksa) of een pittige, zure bouillon op basis van tamarinde of assam (zoals bij asam laksa).
  2. Noedels: Laksa bevat meestal dikke rijstnoedels of vermicelli.
  3. Ingrediënten: Typische toevoegingen voor een vegan laksa zijn: tofu, groenten of een combinatie daarvan.
  4. Kruiden: De soep wordt op smaak gebracht met een kruidenpasta die vaak gember, knoflook, chili, galangal (laos, kurkuma, koriander en citroengras bevat.

Laksa is een gerecht dat vaak wordt geserveerd met een garnering zoals koriander, gebakken uitjes, limoenpartjes en sambal voor extra smaak. Het is een geliefd streetfood-gerecht en symboliseert de rijke culinaire tradities van onder andere Maleisië.

Vegan zoete aardappel laksa topping mogelijkheden

Als je deze super lekkere Vegan zoete aardappel laksa hebt gemaakt kun je er nog een aantal lekkere ingrediënten op doen als topping:

  • taugé
  • bosuitjes in ringetjes
  • Gebakken uitjes
Vegan zoete aardappel laksa
Afdrukken

Vegan zoete aardappel laksa

Porties 2 porties

Ingrediënten

  • 300 gram zoete aardappel, schoon gespoeld en in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 uien, grof gehakt
  • 5 champignons in plakjes gesneden
  • 100 gram udon-noodles
  • 1 cm gember fijn gesneden
  • ½ bosje koriander
  • 200 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 200 gram tofu (uitgelekt)
  • 20 gram cashewnoten
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • ½ eetlepel gemalen komijn
  • 1 bouillonblokje
  • neutrale olie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Fruit de ui kort aan in een pan met een beetje olie. Voeg na 2 minuten de zoete aardappel, zout en peper toe. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken en roer regelmatig.
  • Kook de udon-noedels volgens de verpakking en spoel af met koud water
  • Hak de knoflook grof, rasp de gember en snijd de koriandersteeltjes fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de knoflook, gember en koriandersteeltjes 1 minuut. Voeg chilipoeder, komijn, kokosmelk, water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Bak de champignons in een hapjespan. Snijd de tofu in blokjes, kruid met zout en peper, en bak knapperig in een koekenpan.
  • Controleer of de zoete aardappel gaar is, voeg de bouillon toe en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de noedels over soepkommen, schep de soep erop en voeg de tofu, champignons, korianderblaadjes en cashewnoten toe.

Meer lekkere recepten met zoete aardappel in de hoofdrol: