Waarom een koude douche goed voor je …

voordelen van koud douchen

Een koude douche ik ben er echt dol op! Waarschijnlijk moet jij er niet aan denken. Toch is het heel erg goed voor je. Koud douchen of afspoelen heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen. Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Bij veel mensen zit een sportoefeningen doen, aan het begin van de dag er al behoorlijk in. En daarna lekker douchen, eindig dan met een lekkere koude douche. Het is aan te raden om niet meteen onder de koude straal te gaan staan! Laat eerst koud water over je armen en daarna je benen gaan. Je lichaam moet namelijk even wennen aan de kou. Op het moment dat jij je ademhaling weer onder controle kunt houden, dan ben je goed aan het koude water gewend en kun je eronder gaan staan. Bouw het rustig op, eerste dag 10 seconde, volgende dag 15 seconde … 20 etc..

Mensen met hartproblemen raden we af om koud te douchen. Overleg dit eerst met de arts.

Koud douchen verbetert de bloedcirculatie

Dit is misschien wel de meest bekende. Koud douchen verbeter je je bloedsomloop. Dit komt omdat, je bloedvaten vernauwen door de kou. De bloedsomloop gaat hierdoor omhoog en hierdoor wordt het het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Ook je organen krijgen meer bloed, omdat je lichaam warm te houden. Zodra je stopt met de koude douche zakt de bloeddruk weer, maar het positieve effect werkt nog een poosje door.

Koud douchen versterkt je weerstand

Dit is één van de belangrijkste voordelen van koud douchen. Door regelmatig koud te douchen of af te spoelen. Stimuleert dit de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen beschermen ons tegen bacteriën, virussen. Zij gaan de strijd aan met deze ziekte makers. Zeker de moeite waard dus om even de kraan op standje koud te zetten!

Gewichtsverlies, koud douchen stimuleert de aanmaak van bruin vet

Misschien heb je er wel eens eerder van gehoord?! Ons lichaam bevat twee soorten vet. Het witte en bruine vet. De functie van bruin vet is om je lichaam warm te houden. Door het koud te hebben of koud te douchen wordt dit vet geactiveerd. Het bruine vet produceert warmte die je lichaam nodig heeft en zo verbrand meer vet (calorieën) en val je iets af.

Van koud douchen krijg je energie

Ongeveer 5 minuten na de koude douche krijg je heerlijk gevoel. Zo van ik heb er zin in vandaag. Dit komt door het stofje endorfine die ons lichaam door de koude douch aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je dieper gaat ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je bloed gaat sneller stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben. Ook heeft het een remmende werking op de stresshormonen en reguleert serotonine en dopamine. Deze twee hormonen hebben deels ook invloed op onze stemming, eetlust, seksuele activiteit en ons zelfvertrouwen. Het voordeel van koud douchen is dat het de afgifte van die endorfine stimuleert! Een echte aanrader dus zo’n koude douche in de vroege ochtend.

Glowing skin door koud douchen

De spieren en bloedvaten trekken samen van de koude douche. Hierdoor wordt de huid gladder. Zoals al eerder gezegd stimuleert dit de bloedcirculatie. Dit zorgt voor een mooie glow van de huid.

Ontstekingsremmend

Door koud te douchen wordt het stofje interleukine gestimuleerd in ons lichaam. Interleukine werkt ontstekingsremmend.

Zo’n koude douche klinkt nu een stuk aantrekkelijker … Het positieve effect op lichaam en geest zijn het dan ook absoluut waard!

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Waarom een koude douche goed voor je …

  • Sigrid Poelstra says:

    Brrrr klinkt koud. Maar ga het zeker proberen, fijne tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *