Wat is een zonneallergie

vegan zonnebrand - vegan zonbescherming

Wat is zonneallergie
Is een allergie voor de zon. Het UV-licht van de zon deze veroorzaakt rode vlekjes of bultjes op de huid. Dit is overigens erg pijnlijk kan ik uit eigen ervaring vertellen. Ik heb zelf gehad tijdens een antibioticakuur (tegen Lyme), ik had er toen echt last van. En toen merkte ik echt dat de zonnestralen echt overal komen. Het is een overdreven reactie van de huid op het licht. Het kan dus ook door de zonnebank veroorzaakt worden of TL licht.     Wat veroorzaakt de zonneallergie?
De zonneallergie wordt veroorzaakt door een storing in je natuurlijke afweer systeem tegen de UV-straling. Dit is een teken dat je natuurlijke bescherming behoorlijk verminderd is en dus een waarschuwing dat je goed moet gaan beschermen. Zorg dus dat je altijd een hoge (minimaal factor 30) beschermingsfactor gebruikt en ga niet in de volle zon. Ook in de schaduw krijg je veel zonnestralen. Zonnestralen weerkaatsen namelijk.  

Medicijnen en zonneallergie

Sommige medicijnen en zonlicht gaan absoluut niet samen. Mensen krijgen dan ook uitslag. Op het medicijndoosje staat altijd wel te lezen dat iemand niet in de zon mag met dat bepaalde medicijn. Doxycycline en tetracycline zijn bekende voorbeelden van medicijnen waarmee je niet in de zon mag.

Contact met bepaalde planten en cosmetica, parfum

Sommige planten kunnen in combinatie met de zon, bij aanraking ook deze reacties veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn: De Bereklauw, pastinaak, engelwortel, selderij, peterselie, dille, wijnruit en Sint Janskruid. Parfum op de huid, is ook geen goede combinatie met de zon. Veel merken hebben een specials summer editie. Er zijn ook andere cosmetica producten die reactie kunnen veroorzaken in combinatie met UV-licht.

Hoe ziet zonneallergie eruit ?

Zonneallergie kan dus zomaar ontstaan, van de ene op de andere dag. De meest voorkomende reacties op de huid die is blootgesteld aan licht zijn:

 • Kleine bobbeltjes die heel erg jeuken op gezicht, nek, handen, ellebogen en onderbenen
 • Blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering
 • Een rood gezicht
 • Veel jeuk, maar geen uitslag

Voorkomen Het beste is om de huid goed te beschermen tegen de UV-stralen. Met een hoge (minimaal 30, maximaal 50) factor. Ook als je al bruin bent is het goed om je huid hiermee te beschermen.

Nog wat tips over de invloed van zon

 • Tussen 11 en 15 uur is de UV straling van de zon het sterkst
 • Als je stilzit of ligt heeft de zon meer kans je te ‘pakken’ dan als je beweegt
 • Een natte huid is gevoeliger voor zonlicht.
 • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht; water en gras weinig.
 • Ook onder de parasol komen veel UV-A stralen op de huid
 • Achter glas bereikt UVA de huid wel en UV-B juist niet.
 • Ook als het bewolkt is, komt er nog veel zonlicht op de huid

3 thoughts on “Wat is een zonneallergie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *