Wat is gezonder uit blik, pot, diepgevroren of vers?

Pot, blik, vers of diepgevroren, wat is gezonder?

Wat is nu eigenlijk gezonder? Uit een pot, blik, vers of uit de diepvries? In de supermarkten is de keuze reuze. Je kunt je groenten bijvoorbeeld kopen in alle soorten en maten. Maar hoe zit het nu precies? Ik zocht het voor je uit.

Vers eten

Verse voeding zijn fruit en groente die recentelijk zijn geoogst en goed zijn behandeld na de oogst. Groenten en fruit kunnen gemakkelijk wat voedingsstoffen en smaak verliezen als ze worden blootgesteld aan tijd en temperatuur. Tijdens het midden van de winter reizen bessen uit Zuid- Amerika bijvoorbeeld duizenden kilometers om bij de supermarkt te komen, en het duurt dagen, zo niet weken om in de schappen van de supermarkt te komen. Vitaminen en mineralen gaan door dit proces gemakkelijk verloren. Aan de andere kant worden bessen die tijdens het plukken worden ingevroren, gespaard voor sommige van deze vitamines en mineralenverliezen. Daarom bevatten diepgevroren groenten en fruit soms meer voedingsstoffen, waardoor ze een gezondere keuze zijn.

Vers voedsel kan bewerkt zijn

Vers voedsel kan nog steeds betekenen dat het enigszins bewerkt is. Alleen omdat een levensmiddel vrij is van thermische verwerking om dat voedsel te bewaren, wil nog niet zeggen dat het vrij is van alle verwerkingen. Fruit en groenten die niet ingevroren of ingeblikt zijn, kunnen de toevoeging van goedgekeurde wassen of coatings, het gebruik van goedgekeurde pesticiden na de oogst, de toepassing van een milde chloorwas of milde zure wassing op het product, of zelfs ioniserende straling bevatten. Voor veel mensen is vers voedsel, voedsel dat niet overdreven verwerkt is om de houdbaarheid te verlengen. En voor sommigen kan vers voedsel een tomaat en sla direct uit de tuin betekenen. En anderen zeggen dat vers een huisgemaakte maaltijd is.

Voedsel uit blik

Inblikken is een methode om voedsel voor een lange tijd te bewaren door het in luchtdichte containers te verpakken. Het inmaakproces kan per product wat verschillen. Er zijn drie stappen voor het inblikken van voedsel:

  • Verwerken: Voedsel wordt geschild, in plakjes gesneden, gehakt, ontpit, uitgebeend, gepeld of gekookt.
  • Afdichting: Het bewerkte voedsel wordt verpakt in blikken.
  • Verwarming: Blikjes worden verwarmd om schadelijke bacteriën te doden en bederf te voorkomen. Hierdoor is voedsel 1-5 jaar langer houdbaar en veilig om te eten.

Veelvoorkomende ingeblikte voedingsmiddelen zijn fruit, groenten, bonen en soepen bijvoorbeeld

Van ingeblikt voedsel wordt vaak gedacht dat het minder voedzaam is dan vers of bevroren voedsel, maar uit onderzoek blijkt dat zit niet altijd waar is. In feite behoudt het inblikken de meeste voedingsstoffen van een voedingsmiddel. Eiwitten, koolhydraten en vet worden niet beïnvloed door het proces. De meeste mineralen en vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K blijven ook behouden. Maar aangezien het inblikken meestal gepaard gaat met hoge temperaturen kunnen in water oplosbare vitamines zoals vitamine C en B worden beschadigd. De hoeveelheden andere gezonde verbindingen kunnen worden toegenomen. Tomaten en mais geven bijvoorbeeld meer antioxidanten af wanneer ze worden verwarmd, waardoor ingeblikte voedingsmiddelen een nog betere bron zijn van antioxidanten. Voedsel uit blik is ook vaak goedkoper.

Nadeel bij blikvoedsel

Een nadeel van ingeblikt voedsel is dat er tijdens het inmaakproces soms zout, suiker en conserveermiddelen worden toegevoegd. Hierdoor kunnen sommige ingeblikte voedingsmiddelen veel zout bevatten. Verder worden er toegevoegde suikers bij toegevoegd, dit is voor mensen met een verhoogd risico op veel ziekten, waaronder obesitas, hartaandoeningen en diabetes type 2 niet goed.

BPA in blikken

Wanneer blikken worden klaargemaakt om met voedsel te worden gevuld, worden de binnenkanten bedekt met epoxyhars als een manier om het voedsel af te sluiten. Deze harsen bevatten een chemische verbinding die BPA wordt genoemd en die het potentieel heeft om in het voedsel te sijpelen waaraan het wordt blootgesteld in blikjes. Onderzoek heeft aangetoond dat BPA gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het wordt geconsumeerd, zoals negatieve effecten op de hersenen, het gedrag en de prostaatklier van foetussen en op zuigelingen en kinderen, en een verband met verhoogde bloeddruk.

Voedsel uit pot

Bij voedsel uit pot weet je direct wat je krijgt. Door de transparante glazen container heb je geen onzekerheid: wat je ziet is wat je krijgt. Een deel van het industriële inblikproces vereist dat blikken intense verwarming ondergaan. Voor de rest zijn de voedingsstoffen hetzelfde als bij voeding uit blik. Ook bij voedsel in pot, wordt vaak suiker, zout en andere conserveringsmiddelen toegevoegd.

Ingevroren voedsel

Groente en fruit worden geplukt bij een maximale rijpheid en vaak binnen enkele uren ingevroren, waardoor voedingsstoffen en smaak worden vastgehouden. In het algemeen behouden diepvriesproducten hun vitamines en mineralen en verandert er niets aan het koolhydraat-, eiwit- of vetgehalte. In sommige gevallen bevatten diepvriesproducten meer vitamines en mineralen dan vers. Diepvriesproducten kunnen een handige en betaalbare manier zijn om gezond voedsel uit elke voedselgroep te verwerken, inclusief volle granen, fruit, groenten, eiwitten en zuivelproducten. Naast een tijdbesparend gemak, kunnen diepvriesproducten een voordeel zijn voor mensen met beperkte keukenruimte of keukengerei. Niet alleen kunnen diepvriesproducten betaalbaarder zijn in prijs, maar ze kunnen ook helpen bij het verminderen van voedselverspilling.

Niet alle diepvriesproducten zijn gelijk gemaakt, ze kunnen veel verzadigd vet, toegevoegde suikers en zout bevatten. Kijk bij het kopen goed naar de ingrediënten en vermijd de producten met toegevoegde sauzen.

Ik hoop dat je nu wat wijzer geworden bent en zo een gezondere keuze kunt maken in de supermarkt.

Dit is ook leuk om te lezen: