Risotto met Kastanjechampignons

recept vegean Risotto

Risotto: In mijn eetgewoonten ga ik voorzichtig om met koolhydraten. Rijst, aardappels en pasta, ik geniet er intens van als ik ze wel eet, maar ik doe dat met mate. Daarom probeer  ik recepten te maken waarvan ik zeker weet dat ik ze lekker ga vinden.

Risotto

Mijn idee van risotto, het is zo lekker romig, zacht en lekker. Dat geeft het idee dat het vast niet enorm gezond voor je is, maar dat valt hartstikke mee. Deze rijstsoort is makkelijk te verteren en ligt niet zwaar op de maag. Natuurlijk komen er de nodige verse groenten in, die niet alleen gezond zijn, maar ook nog overtollige kilo’s kan laten verliezen. Altijd kun je spelen met een recept, andere groenten toevoegen, maar wat dacht je van broccoli met een lekkere vegan kaas in je risotto? Dat klinkt heerlijk in mijn oren. Wie weet voor een volgende keer.

Geschiedenis van Risotto

In de 10e eeuw is rijst door Arabieren in Sicilië gebracht. In het noorden begonnen ze 500 jaar later met verbouwen. De Spanjaarden hebben zogezegd de bereiding van risotto bedacht, de manier waarop je de rijst eerst in boter bakt. In Italië aten ze in de 19e eeuw veel risotto zonder kaas of toevoegingen, er heerste toen veel armoede.

Bereiding

Een klein geheimpje van mij kant, omdat ik niet de allerbeste en snelste kok ben, snij ik vaak alles van te voren. Bij een recept als risotto doe ik dat zeker weten, omdat ik er wat bang voor ben. In mijn hoofd zit een stem dat ik de hele tijd moet roeren. Dit heb ik losgelaten, ik bleef in de buurt, maar niet 20 minuten achter elkaar in een pan staan roeren. Hij is goed gelukt, niet aangebakken, want natuurlijk was ik in de buurt. Na de angel en die irritante stem eruit te hebben getrokken “Elk moment staan roeren” is dit gerechtje ontzettend easy. Stap 2 waarin je de champignons en broccoli/wortels bereidt, dit heb ik voor die tijd gedaan, zodat ik een oog op de rijst kon houden. 

Smaakt ie goed?

Gevuld met groenten, met veel kleur en een romige structuur. De geur van de broccoli ruik ik. Het zachte van de rijst, de bite van de broccoli en wortel. Het is aangenaam, verrassend, heerlijk. Een lekkere bord risotto met veel smaak. Niet vol gepakt met veel kruiden maar een gerecht vol overgave en oprechtheid. Eerlijk, de risotto geeft ruimte aan elk plakje champignon, alle broccoliroosje en elk stukje wortel. Hij is geweldig, makkelijk te maken en romig. Met betrekkelijk weinig ingrediënten, tover ik weer iets heerlijks op tafel. Zeker voor deze tijd een must!

vegan risottoeen heerlijk recept
Afdrukken

Risotto met Kastanjechampignons

romig, zacht gerecht
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken Italiaans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 150 gram risottorijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 250 gram kastanjechampignons in stukjes
  • 1 stronk broccoli in roosjes
  • 100 gram wortel in kleine stukjes
  • 750 milliliter knoflookbouillon

Instructies

  • Verhit een pan met olijfolie, bak de ui en knoflook glazig. Voeg de rijst toe, bak even en zorg dat alle korrels wat olie hebben. Voeg steeds kleine beetjes bouillon toe. Als het weer bijna droog is Voeg je weer bouillon toe.
  • In een andere pan de broccoli en wortel gaar koken. In een koekenpan de paddenstoelen gaar en goudbruin bakken.
  • Als de rijst bijna gaar is (ongeveer 20 minuten) eerst de doperwtjes meekoken. Daarna de rest van de groenten. Breng op smaak met zout en peper. 
    Smakelijk eten! 

Dit is ook leuk om te lezen: