Wat kun je met agar agar?

vegan kwark taart gemaakt met Agar agar

Je komt vaak producten tegen met gelatine. Dit maakt een product niet vegetarisch of veganistisch. Gelatine is een dierlijk product. Als vervanging kun je agar agar gebruiken, maar wat is het nou precies?

Wat is agar agar?

Agar agar is een geleermiddel. Een geleermiddel is een verdikkingsmiddel waarbij een gelachtige vorm ontstaat. Het wordt gemaakt van algen en is een plantaardig product. Je moet het recept iets aanpassen doordat agar agar een andere bereidingswijze heeft dan gelatine. Het wordt gemaakt van rode zeewier en komt oorspronkelijk uit Azië. Het is veel sterker dan gelatine, wel 2 maal sterker. De smaak, geur en kleur van het product is neutraal.

Verkrijgbaar

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen.

  • Geperste staven (zeldzaam)
  • Vlokken (zeldzaam)
  • Geconcentreerd poeder (sterkste vorm)

Koopadvies

Je kunt het kopen in toko’s en natuurvoedingswinkels in poedervorm. Het is ook verkrijgbaar bij Holland & Barrett of de kruidenbaron. Tegenwoordig kun je het ook in supermarkten kopen.

Bereiding

Je lost de poeder op in ik kokend vloeistof (water, melk of room) en voegt het daarna toe aan de rest van het gerecht. Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram van het poeder. Dat is ongeveer 1/3 van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben. Breng de agar agar met de vloeistof op een laag vuur al roerende aan de kook. Roer door en laat het 2 minuten koken. Laat het mengsel een klein beetje afkoelen en voeg het daarna aan de rest van het gerecht toe. Pas wel op, agar agar stolt bij kamertemperatuur. Het houdt zijn geleerkracht 2 tot 4 dagen.

Geschikt

Het is geschikt voor:

  • Alternatief voor gelatine.
  • alternatief voor pectine (jam).
  • Bindmiddel in soepen en sauzen.

Voedingswaarde

Agar agar bevat geen vet, nauwelijks calorieën en heel veel vezels. Dit is weer goed voor de spijsvertering.

Voordelen

De stolling van agar agar begint al op kamertemperatuur. Hierdoor hoeven je gerechten niet op te stijven in de koelkast en blijft het langer goed met warm weer. Het is glutenvrij, lactosevrij en vegan. Is goed voor de zuivering van je lichaam. Agar agar is 100% natuurlijk en onbewerkt. Het is vet- en zoutarm.

Nadelen

Een nadeel van agar agar is dat het product na 2 dagen zijn bindingskracht verliest, hierdoor kun je gerechten niet van te voren maken. Probeer niet te veel agar agar te gebruiken, bij een lange periode neemt het mineralen op, waardoor je een voedingsstoffen te kort kan oplopen. Het verliest zijn binding in combinatie met zure ingrediënten, zoals citroen. In dat geval heb je meer nodig. Sommige ingrediënten bevatten enzymen die de bindkracht van het product verbreken. Denk hierbij aan spinazie, kiwi, mango, ananas of chocolade. Door deze producten eerst te koken vermijd je dat. In combinatie met plastic stolt het het bindmiddel niet. Agar agar kan je niet opnieuw verwarmen. Door de vezels die erin zitten kan het laxerend werken.

Wat maak je er onder andere allemaal mee?

Je kunt er heerlijke taarten mee bakken, waar je anders gelatine voor zou gebruiken. Zo hebben wij diverse lekkere taarten ermee online staan. Ook kun je het als bindmiddel in de jam gebruiken. Je kunt het eigenlijk overal voor gebruiken, daar waar je anders gelatine zou gebruiken.

Voor wie is het geschikt?

Voor veganisten en voor mensen die geen gelatine willen of mogen eten.

Dit is ook leuk om te lezen: