Appelazijn wat is het?

appelazijn

Je hebt het vast wel eens keer voorbij zien komen: appelazijn. Overal online kom je het tegen dat het goed voor je is en dat je er zelfs van kan afvallen. Maar is dit wel zo? In deze blog ga ik er verder over vertellen.

Wat is het?

Appels worden geplet en uitgeperst. Appelazijn wordt gemaakt tijdens de vergisting van appels. Tijdens dit proces worden de suikers in appels omgezet in alcohol waaraan bacteriën worden toegevoegd. Dit heet het fermentatieproces. Uiteindelijk ontstaat er azijn. Ieder appelsoort is hiervoor bruikbaar.

Deze vloeistof wordt al jaren gebruikt om je lichaam te stimuleren. Het helpt bij verschillende processen.

Wat doet het?

Appelazijn is goed voor onze lichaam. Het dood pathogenen. Het bevat niet veel vitaminen of mineralen. Het bestaat wel uit een kleine hoeveelheid kalium. Kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in ons lichaam.

Hoe ziet appelazijn eruit?

Appelazijn is vloeibaar. De kleur kan verschillen tussen donkergeel en oranje. Dit heeft te maken met welke appels ervoor zijn gebruikt. Ook heeft het te maken met wanneer de appels geplukt zijn en hoe lang de appels hebben gegist. De geur van appelazijn is zuur en blijft lang in de lucht hangen.

Je hebt twee soorten appelazijn. Gefilterde deze is wat helder en ongefilterd die troebel is. De slierten die je onderaan vind bij een troebele appelazijn worden ook wel The Mother genoemd. Dit ziet er niet zo smakelijk uit. Toch heeft het wel een belangrijke functie. Het bestaat uit belangrijke voedingsstoffen die verschillende klachten kunnen bestrijden. The Mother bestaat uit vele soorten goedaardige bacteriën. Deze bacteriën(probiotica) helpen bij je spijsvertering.

Lichamelijke voordelen

Appelazijn ondersteunt je lichaam bij allerlei processen. Het helpt je lichaam te ontgiften. Ook kan het door de hoge zuurgraad je meer energie geven. Het ondersteunt je immuunsysteem door het doden van schimmels en bacteriën. Het helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk, het verminderen van acne en bij het behouden van een mooie huid. Het draagt ook bij aan een betere stofwisseling. Zorg er wel voor dat je het niet te veel drinkt. Hou het bij 2 theelepels en verdun het met water. Ook als je het op je lichaam wil smeren moet je het eerst verdunnen.

Er wordt ook gezegd dat appelazijn helpt bij het afvallen. Toch werkt het alleen als je zelf ook bezig bent met een gezonde voeding en verantwoord bewegen. Het helpt dus extra als steun. Zonder gezonde voeding zal je niet echt resultaat zien.

Hoe gebruik je appelazijn?

Je kan appelazijn het beste innemen vóór je maaltijd. Gebruik twee theelepels appelazijn met ongeveer 200 milliliter lauwwarm water. Pas wel op dat je het sap nooit drinkt zonder het eerst te verdunnen. Het is namelijk heel erg zuur waardoor het je tandglazuur aantast en het schade kan brengen aan je maag en slokdarm. Drink het daardoor ook liever met een rietje of doe er één theelepel baking soda doorheen. Azijn en baking soda hebben een tegenovergestelde pH, hierdoor kan je het drinken zonder gevaar voor je gezondheid.

Nadelen

Appelazijn kan ook schadelijk voor je lichaam zijn als je het puur opdrinkt. Het is dan ontzettend slecht voor je maag en slokdarm. Ook krijg je last van deze nadelen:

  • Slecht voor je tanden (je kunt er een beetje baking soda in doen, dat neutraliseert het).
  • Kan niet met alle medicijnen(vraag altijd aan je huisarts)

Waar kun je appelazijn kopen?

Wil je zelf kijken of het voor jou werkt? Appelazijn is verkrijgbaar bij een drogist, gezondheidswinkel, biologische supermarkt, de apotheek en online. Let er wel op dat je de troebele appelazijn koopt, om zo meer van de voordelen te gebruiken.

Hoe kun je appelazijn het beste bewaren?

Appelazijn kun je het beste bewaren op kamertemperatuur in een donkere plek. Het is lang houdbaar. Gebruik het wel binnen twee jaar, anders kunnen de eigenschappen minder goed werken.

Waar kun je het nog meer voor gebruiken?

Appelazijn kun je ook gebruiken als saladedressing, marinade, conserveringsmiddel en chutneys. Ook wordt het gebruikt als schoonheidsproduct voor je haar en huid. Kijk hier wel mee uit dat je het niet puur gebruikt. Verdun het met andere producten.

Wist je dat het ook kan worden gebruikt als schoonmaakmiddel? Het kan gebruikt worden als allesreiniger, tapijtreiniger en het verwijdert kalk van kranen.

Zelf appelazijn maken

Zelf kun je ook heel gemakkelijk appelazijn maken. Pak een bak en doe hier de appelschillen en klokhuizen in met water. Zorg ervoor dat de appelstukken onder het water liggen. Over de bak leg je een doek zodat er wel zuurstof bijkomt, maar geen stof en ongedierte. Bewaar het op een plek waar je niet te vaak komt en waar het niet te koel is. Door de geur kunnen er fruitvliegjes op af komen.

Na twee weken heb je een wit/bruin laagje op het vocht. Dit betekent dat de appelazijn klaar is. Nu kan je merken dat het naar azijn ruikt. Schiet het azijn over in een fles. Je eigengemaakte appelazijn is nu klaar voor gebruik! Liever kopen? Kijk dan hier.

Dit is ook leuk om te lezen: