Waarom pure chocolade niet altijd vegan is

waarom pure chocolade niet altijd vegan is

Wist jij dat pure chocolade niet altijd vegan is? Bij veel (beginnende) veganisten gaat dit nog wel eens fout. In dit artikel lees je waarom pure chocolade niet altijd vegan is.

Wat is chocolade?

Chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder en cacaoboter. Cacao komt van de cacaoboom. Deze boom groeit in landen met een tropisch klimaat. Goede chocola maken is een uitdaging. Er moet heel goed gewerkt worden met de temperatuur. Chocola heb je in allerlei producten. Het wordt verkocht als repen, bonbons, nibs, stukjes, als laagje over een product heen of het zit door een product heen vermengd. Het is verkrijgbaar in allerlei smaken. De 3 belangrijkste smaken zijn puur, melk en wit.

Het verschil

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er 3 belangrijke smaken die iedereen kent. Maar wat is nou het verschil tussen deze smaken?

Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen.

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen.

Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen zoals vanille.

Er wordt vaak gezegd dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade mag worden genoemd doordat er geen cacaopoeder in wordt verwerkt. Maar dat het eigenlijk een cacaoboter product is.

Is chocolade vegan?

Chocolade kan vegan zijn. In de basis van chocolade worden geen dierlijke producten toegevoegd. Bij melk en witte chocolade worden wel dierlijke producten toegevoegd. Ondanks de naam is cacaoboter volledig melkvrij en vegan. Het wordt gemaakt van het vet van de cacaoboon en zorgt ervoor dat chocolade in de mond smelt.

Er is een grote kans dat je de meeste pure chocoladerepen uit de supermarkt gewoon kan eten als veganist. Toch bestaat er een kans dat er in repen met een extra smaakje ook dierlijke producten kunnen zitten of in pure chocola wordt nog melkpoeder toegevoegd. Op deze niet-vegan ingrediënten moet je letten.

 • Melk
 • Wei (komt van melk)
 • Caseïne (komt van melk)
 • Melkbestanddelen
 • Lactose (komt van melk)
 • Honing (repen met extra smaakjes)

Ook moet je letten bij pure hagelslag of het E-nummer E904 bevat. Dit is schellak en is gemaakt van luizen. Hierdoor krijg je een glanslaagje op de hagelslag. Kijk hier dus goed naar. Weet je nog niet zeker of een product vegan is? Kijk dan naar de cholesterolgehalte. Wanneer dit meer dan 0% is zitten er sowieso dierlijke producten in.

Welke pure chocoladerepen zijn vegan?

Hieronder noem ik een paar die wel vegan zijn:

 • AH Basic – puur
 • AH biologisch, alle pure repen
 • Aldi, Air powerchocolade
 • Lindt, Excellence 99%, 90%, 85% en 70%
 • AH Delicata, alle pure repen
 • Hands Off My Chocolate, Seriously Dark 85%
 • Hands Off My Chocolate, Double Dark 70%
 • Jumbo Biologisch, Chocolade extra puur 85%
 • Tony Chocolonely, puur
 • Verkade, Extra puur

Kijk goed op de verpakking of pure chocolade vegan is. Er zijn genoeg pure repen die wel vegan zijn en ook komen met een lekker smaak of textuur. Ook zijn er bruine en witte chocolade die je vegan kan krijgen. Deze chocolade heeft in plaats van koemelk als vervanger rijstmelk, soja of rijststroop toegevoegd.

Logo

Als je zekerheid wil hebben of een product vegan is kun je het beste op zoek gaan naar een vegan logo. Ook kan je kijken op de ingrediëntenlijst of er dierlijke producten in zitten. Een logo brengt strenge eisen met zich mee en moet hier ook aan voldoen. Hierdoor weet je dat het product dat je koopt geen dierlijke producten bevat en er ook geen dieren zijn gebruikt in het productieproces. Toch staat er niet altijd op een product een vegan logo, maar dit betekent niet dat een product dan niet vegan is. Een logo op een product zetten kost geld en niet iedere producent is bereid om dit te doen.

Vaak is er ook nog een verwarring met ‘kan sporen van melk bevatten’. Dit betekent niet dat bij dit product melk is toegevoegd. Deze waarschuwing zetten producenten erop als zekerheid. Tijdens het produceren kunnen er verschillende producten gebruikt zijn met dezelfde machine. Deze machines worden wel tussendoor goed schoongemaakt. Toch bestaat er een kans dat er sporen achter blijven. Deze waarschuwing is vooral belangrijk voor mensen met een ernstige allergie die bij de kleinste sporen al last kunnen krijgen. Het is helemaal aan jou als veganist om ervoor te kiezen om deze producten wel of niet te eten.

Hoge cacaopercentage

Je kan ook kijken naar de cacao percentage. Hoe hoger het percentage cacao, hoe groter de kans dat het vegan is. Daardoor is er minder ruimte voor toevoegingen. Daarnaast is pure chocolade ook het gezondst, vanwege de hoge concentratie antioxidanten, lage suikergehalte en omdat er geen melk (bestanddelen) zijn gebruikt.

Milieu

Door te kiezen voor vegan chocolade en niet voor chocolade met melk betekent dat minder CO2 uitstoot. Dit is beter voor het milieu.

Dit is ook leuk om te lezen