Buddha Bowl met zoete aardappel

Buddha Bowl met zoete aardappek

Buddha Bowl: Dit is een gerecht dat met recht snel, makkelijk en vers genoemd kan en mag worden. Het is in een handomdraai klaar, ziet er nog eens prachtig uit en het is voedzaam en gezond. Wat wil een mens nog meer? Hiermee kun je makkelijk variëren, kijk wat je in huis hebt en probeer het eens!

Buddha Bowl

Het is een vegetarische maaltijd meestal, maar makkelijk vegan te maken. Het bestaat uit kleine porties van verschillende voeding, koud geserveerd. Vaak bestaat het uit granen, rijst of quinoa, een vorm van plant-eiwit zoals tofu of bonen en groenten. De porties zijn niet door elkaar gemixt maar neergelegd op een mooie manier, om het oog te betoveren. Het idee van de buddha bowl is geboren in het jaar 2013, maar in 2017 groeide het enorm in populariteit. Er zijn verschillende verklaringen over de naam. Zo zou het lijken op de goed gevulde, ronde buik van Buddha. Maar ook de presentatie van een gebalanceerde maaltijd, balans is een boeddhistische concept. Het zou tevens kunnen zijn dat het de kleine porties zijn die de dorpelingen offeren aan Buddha. 

Zoete aardappel

Deze aardappel bevat geen zetmeel (zoals de aardappel) maar inuline. Inuline verteerd langzamer en is beter voor diabetespatienten. De aardappel bevat een suiker raffinose, deze kan winderigheid veroorzaken. Omdat deze niet verteerd kan worden in het voorste gedeelte van de spijsvertering. Dit gebeurt pas in de dikke darm. 

De zoete aardappel staat op de zevende plaats van de belangrijkste voedselgewassen. In ontwikkelingslanden staat hij zelfs op de vijfde plaats. 

Mijn eerste ervaring met deze aardappel

Dat weet ik nog goed, ik was nog niet lang vegan en ik wilde ergens lunchen. Ik stond overal voor open en zocht snel iets van het menu. Ik geloof dat het een wrap was met onder andere zoete aardappel en een tahini-saus. De zoete aardappel, ik nam een hap, hij was echt zoet, ik vond het raar. Ik keek degene aan die voor me zat, ook van hetzelfde gerecht te proeven en beide dachten we ‘Dit vind ik niet lekker”. De saus was bitter, nog iets dat het niet tot een heugelijke ervaring maakte. Die keer vond ik het niet lekker, ik hoop, een aantal jaren later, dat ik mag genieten van deze knol. Hij past in feite fantastisch bij mijn gezonde levensstijl. 

Buddha Bowl

Smaaksensatie? in de Buddha Bowl

Als plantaardig eter vind ik dit er vers uitzien. Verschillende kleuren, structuren en smaken, ook door de zoetzure pickle. Mijn eerste hapje neemt me mee, de versheid houdt me vast. Dit is bedoeld om terug naar de basis te gaan. Het beetje kerrie geeft net een beetje kick aan het gerecht. Verder heb ik me onthouden van kruiden, de hummus doet genoeg. Je kunt een beetje kiezen voor welke smaak je nu gaat, komkommer, zoete aardappel, de gepickelde radijs. Het is echt een beleving, samen speelt elk onderdeel zijn rol. Het is lekker! Heerlijk om in de lente en zomer van te genieten. Top! Met recht een smaaksensatie!

Buddha Bowl
Afdrukken

Buddha bowl

verse salade, lust voor het oog
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Equipment

  • magnetron of oven

Ingrediënten

  • 200 gram bloemkoolrijst 2 minuten gekookt
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 zoete aardappel 8-10 minuten gepoft in de magnetron, huid eraf en in stukjes gesneden
  • 100 gram kerstomaatjes in kwarten gesneden
  • 100 gram edamameboontjes
  • 1/4 komkommer in de lengte in vieren, het waterige deel haal je eruit en in plakjes gesneden
  • 1 bosje radijsjes
  • 2 eetlepel natuurazijn
  • 1/2 eetlepel rietsuiker
  • hummus ik heb 'zongedroogde tomaten' gebruikt
  • 1 bosuitje ter garnering

Instructies

  • Snij de radijs in dunne plakjes en doe ze in een kommetje met de azijn en het suiker. Laat staan tot je klaar bent om te serveren. 
  • Prik gaatjes in de zoet aardappel en leg in de magnetron voor 8-10 minuten.
  • Zet twee pannetjes met water op, kook de edamameboontjes en de bloemkoolrijst. De boontjes 6 minuten als ze uit de vriezer komen en de bloemkoolrijst 2 minuten.
  • Afgieten. De kerrie mag door de bloemkoolrijst heen.
  • Verdeel de bloemkoolrijst over twee kommen. Beleg met de zoete aardappel, tomaatjes, radijs, edamame, komkommer en bosui. 
  • Serveer met een flinke lepel hummus per persoon. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen:

Heb jij het Gratis e-book smoothies al?