Deze yoga oefeningen zijn goed voor je rug

Yoga oefeningen voor je rug

Yoga oefeningen voor je rug: Rugpijn is een veel voorkomende klacht bij mensen. Voor sommigen zijn pijnstillers een oplossing, maar het kan anders. Laten we bij het begin beginnen, vaak zijn er twee oorzaken. Sporters die fanatiek sporten hebben vaak last van hun onderrug. Omdat je onderrugspieren als een soort schokdemper functioneren. De onderrugspieren beschermen de ruggengraat wanneer je rent, springt of valt, om te voorkomen dat de ruggenwervels en tussenwervelschijven een klap krijgen. Wanneer je deze dynamische bewegingen regelmatig maakt zonder voldoende te stretchen en de strakke rugspieren losser te maken, ontstaat er spanning op je onderrug wat tot pijn of zelfs tot blessures kan leiden.

Te lang stilzitten

De andere oorzaak is precies het tegenovergestelde: urenlang achter elkaar stilzitten. Iets wat je bijvoorbeeld doet bij een kantoorbaan, of als je chauffeur of vertegenwoordiger bent. Hierdoor worden de hamstring en de iliopsoas-spieren verkort, waardoor je onderrug op spanning staat. Als je rugpijn hierdoor wordt veroorzaakt, dan is bewegen dé oplossing. Stretch regelmatig en wandel, jog of fiets wat vaker.

Weet dat yoga zoveel meer is dan “de zoveelste sport- en gezondheidshype”.

Het ligt eraan natuurlijk wel aan welke yogavorm je kiest. Het kan een goede work-out zijn en daarnaast zul je de mentale voordelen ontdekken. Kortom, je wordt flexibel in body en mind, pijntjes verdwijnen en jij voelt je lekkerder.

Yoga oefeningen voor je rug

Meerdere yogahoudingen zijn goed tegen (onder)rugpijn. Denk aan een vooroverbuiging of een twist. Bij een vooroverbuiging stretch je niet alleen de spieren in je rug maar ook je hamstrings, langs de achterkant van je bovenbenen, waardoor spanning in de onderrug verminderd. Onderstaand een aantal yogahoudingen die je bij rugklachten helpen.

Sfinx

Kom op je buik liggen met je ellebogen onder je schouders en onderarmen op de mat. Duw jezelf bewust omhoog waarbij je je borstbeen lift en je schouders bij je oren vandaan houdt. Voel de rek en strek op je onderrug en duw je schaambeen in de mat.

Deze Yoga oefeningen zijn goed voor je rug.

Brug

Kom liggen op je rug met je voeten op de mat. Adem in, lift je heupen omhoog. Duw op je voeten en op je schouderbladen. Adem rustig door. Op een uitademing kom je uit de houding!

Yoga oefeningen voor je rug

Strik in Torsie

Ga zitten met beide benen uitgestrekt. Adem uit, buig je linkerbeen en zet je voet over je rechterknie heen. Houd je zitbotten aan de grond en je rug recht. Adem in, lift je borstbeen, adem uit, draai je naar je gebogen been toe en plaats de linkerhand achter je billen op de mat. Zet je rechterarm op je linkerknie. Kijk over je linkerschouder en op elke uitademing twist je iets meer! Wissel daarna van kant.

Zittende Tang

Kom zitten met je benen voor je uitgestrekt, hielen bij je vandaan, tenen naar je toe. Adem in, maak je rug lang, strek je armen langs je oren omhoog en lift je borstbeen. Adem uit, buig met een rechte rug voorover. Houd je schouders bij je oren vandaan, kijk naar je scheenbenen en adem door.

Wellicht overbodig maar let wel op dat je dit allemaal veilig doet. Ga niet in je lijf hangen en doe het niet ongecontroleerd. Dan is namelijk elke vorm van bewegen gevaarlijk. Mocht je een hernia hebben, vermijd dan alle diepe vooroverbuigingen, aangezien deze de pijn kunnen verergeren.

Succes met deze serie, yoga oefeningen voor je rug

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle