Meditatie, wat is het en hoe voer je het uit?

meditatie wat is het en hoe doe je het?

Er zijn heel veel verschillende vormen van meditatie. Je kunt bijvoorbeeld je gedachten volgen en bewust loslaten. Of juist alle binnenkomende gedachten direct loslaten en je afsluiten voor de gedachtestroom. Je kunt je focussen op muziek of juist op iets in de omgeving. Afijn, zoals je leest zijn er veel vormen van meditatie, maar wat is meditatie nu eigenlijk?

Gooi een bal in de lucht en vang deze op. In dit korte moment dat de bal door de lucht vliegt, je ogen de bal volgen en je de bal vangt, ervaar je de staat van meditatief bewustzijn. Oftewel je bent vrij van gedachten en ervaart geen spanning over wat je nog allemaal moet. Je aandacht gaat volledig uit naar het volgen, zien en vangen van de bal. De kern van meditatie is niets meer of minder dan het je volle aandacht geven aan de ervaring van het huidige moment.

Klinkt eenvoudig toch? Helaas is dit in de praktijk vaak een uitdaging.

Iedere meditatieoefening bestaat uit drie delen die je ondersteunen. Wanneer je ze nauwgezet volgt, is een staat van meditatieve ontspanning en helderheid slechts een kwestie van tijd. Je activeert tegelijkertijd een proces dat je helpt om zowel je innerlijke wereld beter te leren kennen als het makkelijker omgaan met afleidingen en weerstand.

  1. Focus je op één ding om je geest te concentreren. Dit kan je ademhaling, een woord, sensaties in je lichaam, zintuig (geluid, geur) etc. zijn.
  2. Als je merkt dat je gedachten afdwalen: breng je gedachten weer terug naar hetgeen waarop je focust.
  3. Mochten er gedachten en sensaties tijdens je meditatie voorbijkomen, accepteer ze. Als je mediteert, hoor je nog steeds omgevingsgeluiden. Laat je hierdoor niet afleiden. Tijdens de meditatie probeer je niet te oordelen, conclusies te trekken of (over bijzaken) na te denken. Je hoeft niets te veranderen, bereiken of snappen. Je omarmt het leven, het huidige moment zoals het simpelweg nu is.

In het kort:

  • Mediteer in stilte, met rustgevende muziek of met een geleide meditatie.
  • Zorg voor een rustige plek waar je zonder afleiding kunt mediteren. Hoe leger de ruimte hoe beter, zodat je niet visueel wordt afgeleid als je je ogen opent of niet hebt gesloten.
  • Ga comfortabel zitten met een rechte rug, zodat de chakra’s op één lijn zijn en de doorstroming van energie gestimuleerd wordt.
  • Sluit je ogen of kijk met een zachte blik, zonder echt te kijken.

Hoe werkt dat nu? Het makkelijkste voorbeeld is aan de hand van focus op je ademhaling omdat je die altijd bij je hebt. Adem in, waarbij je ribbenkast en je buik zich kunnen uitzetten terwijl je inademt. Adem rustig uit. Concentreer je op je ademhaling. Wees jezelf bewust van iedere ademhaling en voel daarbij de diepere kalmte. Mochten er gedachten of gevoelens komen, laat ze er zijn. Erken ze en ga weer terug naar de focus op je ademhaling.

Open je ogen nadat je je meer ontspannen voelt

Welke vorm van meditatie je ook kiest, ze hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel, namelijk het creëren van een rustige geest. Mediteren kan kalmerend, verjongend en herstellend werken. Als je regelmatig mediteert, kun je minder stress ervaren, je bloeddruk verlagen en je persoonlijke bewustwording verbeteren. Probeer de diverse vormen uit en kijk welke voor jou het beste werkt.

Dit is ook leuk om te lezen: