Zelfliefde zes tips voor jou/mij

Zelfliefde wat is dat?

Dit jaar is het jaar voor zelfliefde, voel je dat ook? Het jaar dat we liever zijn voor de innerlijke mens. Rust nemen en vrede vinden binnenin ons. Deze zes dingen ga ik zoveel mogelijk toepassen in mijn leven, omdat ik het waard ben.

1) momenten in mijn dag inbouwen van niks doen.

We zijn altijd bezig. Je hersens moeten steeds ‘aan’ staan, het probleem daarvan is dat we onszelf voorbij lopen. Dus ga ik momentjes nemen waarin ik niets moet. Dit gaat er voor mij als volgt uitzien.  Als ik een kopje thee drink, ga ik daar echt de tijd voor nemen. Mindfull en met alle rust. De tempo van de dag er uithalen. Stop zeggen en in vrede zijn met mijzelf. 

2) in de ochtend en avond minder voor een scherm zitten.

We worden overladen met informatie, met een klik heb je het nieuws, vaak negatief nieuws ook te lezen. Dus waarom nemen we niet de tijd om echt wakker te worden? Een kopje thee te drinken, ontbijtje nemen. Met een rustig tempo de dag starten en zo af te sluiten. Ik doe dat zelf het liefst door zo weinig mogelijk prikkels toe te laten. In alle rust wakker worden, met een kaarsje voor me op tafel. Een glas warm drinken in mijn handen, om me op te warmen in het nog koude huis. Door vaker te mediteren. Tip: plan ook vaker rustdagen in. Ik weet dat ik ze nodig heb, voor iedereen is de frequentie wisselend, dus luister naar jezelf. Wat heb jij nodig?

3) het negatieve stemmetje in mij, met liefde toe spreken.

We praten soms erg negatief over onszelf. “Wat heb je dat dom opgelost, waarom heb je dat gedaan, je ziet er slecht uit!” Maar liefdevolle woorden die je zou zeggen tegen een vriendin die mogen meer geuit worden, helemaal naar onszelf, juist naar onszelf. Want jij bent net zo speciaal en bijzonder. Ik zeg bijvoorbeeld dit tegen een vriendin en nu dus ook tegen mezelf: ‘Je bent een fantastisch mens, je doet het geweldig. Alleen al door adem te halen voeg je iets toe aan het universum. Je bestaat uit liefde. Je bent groots, je bent sterk, je bent een heerlijk mens.’ Die woorden zijn van toepassing op iedereen, dus waarom niet op mij? Overlaad jezelf met liefdevolle woorden, wees je eigen motiverende stem. Je verdient het echt!

4) je to do lijst aanpassen naar realistisch.

Je lijst hoeft niet mijlenlang te zijn. Aan het einde van je leven doet het er niet toe of je je lijstje hebt gehaald. Doe de dingen die je iets brengen. Haal je voet van het gas als het dreigt teveel te worden. Het schijnt dat de wereld gewoon doordraait, als je even niks op je lijstje hebt staan. Ook hierbij wees in godsnaam wat vriendelijker naar jij.

5) hulp vragen.

Deze vind ikzelf lastig. Ik weet dat ik niet alles goed kan en anderen kunnen helpen. Dat ze dat misschien ook graag doen en dat een vriendschap daardoor juist meer kan groeien. Voor mij voelt het lastig, want ik wil niemand ergens toe verplichten. Maar ook dit ga ik meer proberen te doen. Ik kan namelijk niet van mezelf verwachten dat ik alles kan, of alles heel goed kan. Het is goed om nederig te zijn en hulp te vragen. Goed voor je ziel en voor de ander, die je helpt, is het ook voedzaam voor de ziel.

6) tijd om jezelf in de watten te leggen.

Op een morgen sta ik  op. Het is mijn rustdag, ik kan kiezen voor een comfy outfit, lekker relaxed. Maar vandaag kan ik ook kiezen om er op mijn mooist uit te zien. In mijn kast opzoek naar een leuke jurk. Mijn haren stylen en als ik wil nog een kleurtje op mijn lippen. Ik kan mezelf trakteren op een lekker gebakje, of een warme chocolademelk. Een sudoku maken, een boekje lezen, warm bad. Me-time, erg belangrijk. Als je de uiterlijke mens bewonderd, prijst, voel je je beter. Je gaat rechter lopen, met trots.

Dit zijn mijn zes tips. Wat doe jij aan zelfliefde? En pas jij dat elke dag toe in je leven? 

Dit is ook leuk om te lezen: