Munt, wat is het precies?

munt wat is het en hoe wat zijn de voordelen.

Munt is een kruid die we allemaal wel kennen. We kennen het vooral als thee. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van dit kruid? En in welke gerechten kun je het gebruiken?

Wat is munt?

Munt is een kruid dat bekend staat om zijn frisse smaak. Het is een geslacht van vaste planten uit de lipbloemenfamilie. Het wordt gebruikt als geur en smaakstof in gerechten. De plant zelf heeft sterk geurende stoffen, zoals menthol. Dat zit niet alleen in thee of snoep, maar ook in tandpasta. Muntbladeren zijn groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een heerlijke menthol geur.

Andere namen voor munt

Er zit geen verschil tussen munt en mint, beide exact hetzelfde. Alleen mint is op zijn Engels. En dan heb je nog de namen: coolmint, freshmint en arctic mint. Wat is hier dan het verschil tussen? Ook weer helemaal niets, dit zin allemaal namen die de fabrikant bedenkt om het product spannender te laten klinken.

Verschillende soorten munt

 • Kruizemunt(Aarmunt)
 • Pepermunt

Kruizemunt is de munt waar we thee van trekken. Ook is dit de munt die verwerkt is in menthol producten, dit heet spearmint.

Pepermunt is eigenlijk een kruising tussen twee andere muntsoorten. Dit zijn kruizemunt en de watermunt. De plant wordt verbouwd in Japan, de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk. De smaak van pepermunt is zachter en milder van smaak dan kruizemunt.

Hoe gebruik je munt?

De meeste kennen dit kruid van de verse munt thee. Je kunt voor de thee verschillende soorten gebruiken. Je kunt ook gedroogd blad gebruiken voor in de thee. Daarnaast is dit blad ook erg lekker door een salade. Met munt kun je echt eindeloos variëren in de keuken. Je kunt het in sauzen, azijn en toppings gebruiken. Je kunt er heerlijke siropen van maken. En het is lekker in diverse desserts. Wat dacht je van de combinatie met chocolade. Je kunt munt niet koken, hierdoor gaat de smaak verloren.

Waar zit het in?

 • Thee
 • Wellness producten
 • Kauwgom
 • Snoep
 • Tandpasta

Thee

Er zijn heel veel lekkere mint thee combinaties. Met gember, met citroen, sinaasappel, brandnetel, frambozenblaadjes, en anijszaad. Zijn zomaar een aantal lekkere combinaties.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn een aantal gezondheidsvoordelen van munt:

 • Is goed voor je brein.
 • Kan helpen bij verkoudheid.
 • Helpt bij het prikkelbare darm syndroom.
 • Vermindert pijn bij de borstvoeding. Let wel op, het remt ook de productie van melk!
 • Kan helpen bij je spijsvertering.
 • Ontstekingsremmend
 • Helpt tegen stress.
 • Goed voor je immuunsysteem.

Verkoudheid

Munt heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het open de luchtwegen en werkt bacterie dodend en slijmoplossend. Je kunt een kop thee drinken of een aantal bladeren in een bak kokend water doen en er boven stomen als een stoombadje.

Goed voor de spijsvertering

Munt is goed voor de spijsvertering. Het begint al bij de speeksel klieren, deze worden door dit kruid gestimuleerd. . Op deze manier worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Bovendien zorgt de antibacteriële werking ervoor dat de mond schoner wordt. Daarom zit het ook zoveel in mondwaters.

Daarnaast worden de darmen gestimuleerd en gekalmeert. Hierdoor komt er een beter darmwerking.

Tegen misselijkheid en hoofdpijn

Als je misselijk bent of last hebt van zuurbranden kan mint helpen. Je kunt op een vers blad kauwen of thee drinken. Het brengt de maag tot rust.

Bij hoofdpijn kan het ook helpend zijn. De geur alleen al is voldoende om hoofdpijn te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wrijf een blad over je voorhoofd en neus. Je zou merken dat de hoofdpijn afzakt en zelfs verdwijnt. Je hebt ook druppels die je op je voorhoofd of slapen aan kunt brengen. Een vers blad helpt net zo goed.

Stress

Het zou helpen tegen stress omdat het helpt om de neurotransmitter serotonine af te geven aan de hersenen. De neurotransmitter serotonine hebben een positieve invloed op je humeur, emoties, geheugen of op de slaap. Een kopje verse muntthee kan al helpen om te ontspannen.

Nadelen munt

Munt staat bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Bij bloeddrukverlagende medicatie mag geen munt gedronken worden. Dit versterkt de medicatie. Mensen met een overgevoeligheid van menthol kunnen enorme hoofdpijn krijgen bij het drinken van bijvoorbeeld muntthee.

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Je kunt het gebruik van dit kruid dan beter beperken, het kan namelijk de melkproductie afremmen.

Munt kopen

Munt is het hele jaar door verkrijgbaar in winkels. Tijdens het kopen moet je goed kijken of de blaadjes nog mooi groen zijn. Als ze geel beginnen te kleuren aan de randen, kun je ze beter niet mee nemen.

Bewaren

Munt kun je als plant goed in de vensterbank, op het balkon of in de tuin bewaren. Verse takjes munt zijn in vershoudfolie een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Munt kweken

Je kunt munt ook zelf kweken in de tuin. Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond. Zet de plant wel in een afgeschermde tuin. Dit kruid groeit namelijk erg snel en woekert dan overal tussen door. En als je de tuin afgezet hebt, blijft het in dat deel van de tuin. Munt is ook goed in potten te kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw. Laat de plant niet uitdrogen en begiet geregeld met vloeibare mest. Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op.

Dit is ook leuk om te lezen: