Hemels pepermuntijs met crunch

pepermunt ijs - vanavond vegan kookboek

Hemels pepermuntijs met crunch … Een lekker toetje of aan welkome afkoeling in de zomer. Dit recept komt uit het nieuwe kookboek Vanavond vegan en mogen drie lekkere recepten delen en daar is dit er eentje van. Dit recept is vegan (uiteraard), en vrij van noten, soja en olie.

‘Dit is het lekkerste vegan ijs dat ik ooit geproefd heb! We doen er een moord voor, allemaal!’ Dat was de opgetogen tekst van de e-mail die ik mijn receptentester Nicole stuurde, toen ik dit ijs voor het eerst mijn gezin had voorgezet. Ik wist dat ik dit ijs de hele zomer zou blijven maken, steeds weer. En zo is het ook
gegaan. Het is tegelijkertijd fris en romig, crunchy en lekker stevig en chocolade- en pepermuntachtig. Werkelijk hemels op een zomerse dag! Ik heb dit recept ook gekozen als dessert voor het Vaderdagfeest (zie blz. 35). Serveer het ijs in coupesof tussen twee koekjes. Eén ding is zeker: dit recept gaat een standaard verzoeknummer

Hemels pepermuntijs met crunch wat heb je nodig?

  • 2 blikken (à 400 ml) volvette kokosmelk
  • 110 g ruwe rietsuiker
  • 1¼ tl pepermuntextract, of naar smaak
  • 1 tl puur vanille-extract
  • ⅛ tl fijn zeezout
  • 3 el rauwe cacaonibs, ter garnering
  • verse blaadjes munt, ter garnering (naar keuze)

1 hoeveelheid smeuïg-krokante
zonnebloemkoekjes met chocolade
(blz. 249) Deze moeten er ook nog bij. recept staat onderaan

Hoe maak je deze lekkere Hemels pepermuntijs met crunch?

  1. Zet de kom van je ijsmachine minimaal 12 uur of een hele nacht in de vriezer.
  2. Maak de smeuïg-krokante zonnebloemkoekjes met chocolade. Zodra de koekjes in de oven staan, begin je met de bereiding van het ijs.
  3. Doe de kokosmelk, suiker, het pepermunt- en vanille-extract en het zout in een hoge snelheidsblender en meng het geheel in 10 seconden glad.
  4. Zet de bevroren kom in de ijsmachine, plaats de menghaak erin, leg het deksel erop en zet de machine aan (als de instructies voor het gebruik van jouw ijsmachine anders zijn, volg dan de aanwijzingen van de fabrikant). Giet het ijsmengsel langzaam door de vulopening in de kom van de ijsmachine en laat hem 30-35 minuten draaien, tot het mengsel dikker geworden is maar nog een zachte structuur heeft, vergelijkbaar met softijs.
  5. Haal intussen de koekjes uit de oven en laat ze 10-15 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze op een bord en zet dat in de
    vriezer.
  6. Hak als het ijs bijna de structuur van softijs heeft 6 van de bevroren koekjes in stukjes ter grootte van een amandel (laat de
    overgebleven koekjes in de vriezer liggen).
  7. Voeg als het ijs 30-35 minuten heeft staan draaien geleidelijk de verkruimelde koekjes toe (laat de machine intussen
    draaien). Ik gebruik zelf een vork of lepel om de koekjes in het ijs te drukken. Laat de machine nog 3-7 minuten draaien, tot het ijs romig en dik is en serveer het dan meteen. Wil je wat steviger ijs? Schep het dan in een luchtdichte doos en zet het nog 2 uur in de vriezer voordat je het serveert.
  8. Serveer het ijs in coupes en steek daar ter garnering een van de overgebleven koekjes in, strooi er een paar lepeltjes
    cacaonibs en verse muntblaadjes over (naar keuze).

BEWAREN

Je kunt een eventueel restje ijs tot 3 weken in de vriezer bewaren. Laat het ijs 20-30 minuten op het aanrecht
staan voordat je het in de coupes schept. Omdat dit ijs geen guargom bevat, kunnen er bij het bewaren in de vriezer ijskristallen ontstaan, daarom maak ik liever porties die in één keer op gaan (daar hebben we trouwens nooit veel moeite mee). Als je het ijs toch wilt bewaren, dek het dan af met vershoudfolie voordat je de doos sluit, om vriesbrand te voorkomen.

T I P S
Mijn aanwijzingen voor de draaitijd van de ijsmachine zijn bij benadering; je eigen machine doet er misschien
korter of langer over. Volg altijd de gebruiksaanwijzing die de fabrikant heeft meegeleverd. In plaats van het ijs in coupes te serveren en met een koekje te garneren, kun je ook een bolletje ijs op een koekje leggen, met een tweede koekje erbovenop. Voor een leuke ijssandwich!

Smeuïg-krokante zonnebloemkoekjes met chocolade

  • 1 el gebroken lijnzaad*
  • 3 el water
  • 25 g plus 1 el ongezoete geraspte kokos
  • 2 el ongezoet cacaopoeder
  • 50 g glutenvrije havermout
  • 110 g bruine suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl fijn zeezout
  • 45 g vegan chocoladedruppels
  • 135 g zachte zonnebloempasta,
  • naturel**
  • 1 tl puur vanille-extract
  • 2 el pure ahornsiroop
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het gebroken lijnzaad met het water in een middelgrote kom door elkaar en zet hem apart.
  3. Meng in een grote kom de geraspte kokos, het cacaopoeder, de havermout, bruine suiker, het bakpoeder, zout en de
    chocoladedruppels door elkaar. Voeg de zonnebloempasta, het vanille-extract en de ahornsiroop toe en roer tot alles goed
    vermengd is. Je hebt nu een dik mengsel.
  4. Schep met een spatel de droge ingrediënten door de vochtige ingrediënten en roer tot alles goed vermengd is. Het deeg lijkt eerst erg droog, maar het wordt soepeler als je blijft roeren (ik roer en kneed het deeg graag met mijn handen door elkaar). Je hebt uiteindelijk een plakkerig, stevig deeg.
Hemels pepermuntijs met crunch

Meer informatie over het boek Vanavond vegan:

Dit is ook leuk om te lezen:

Deel gerust op social media.

2 thoughts on “Hemels pepermuntijs met crunch

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *