Wat zijn nagelriemen en hoe kun je deze het beste verzorgen?

nagelriemen - nagelriemen verzorgen - mooie nagelriemen

Buiten wordt het weer kouder en dan wordt onze huid droger. De huid rondom de nagels worden ook droger. Je kent het wel, die kleine velletjes rondom je vingers. Waar we eigenlijk niet vanaf kunnen blijven. We en aan gaan er aan trekken met alle gevolgen van dien. Het gaat zeer doen, ontsteken etc.

De nagelriem is het smalle huidrandje (de riem) om de nagelplaat. Deze nagelriem sluit nauwkeurig om je nagel heen. Elke nagel heeft een nagelriem, zowel bij de vingers als bij de tenen. De nagelriemen hebben een belangrijke functie. Zij zorgen er namelijk voor dat bacteriën, chemicaliën en schimmels enzovoort niet zomaar de nagel kunnen binnendringen.

Gescheurde nagelriemen

De nagelriem is erg dun en gevoelig en groeit regelmatig aan de nagelplaat vast. De nagelriem moet je eigenlijk zien als een elastiekje. Deze groeit mee met de nagel, tot dat hij niet verder kan en dan knapt of scheurt deze. Dit is erg pijnlijk. En niets menselijk is ons vreemd … Veel mensen gaan er dan ook nog eens aan trekken of bijten. En dan gaat het vaak echt mis. De nagelriem of een deel ervan gaat ontsteken.

Hoe kun je de nagelriem het beste terug duwen?

De nagelriem kun je het beste terug duwen met een bokkenpootje. Let er wel op dat het bokkenpootje flexibel is maar niet te zacht. Maar je moet het pootje wel lichtjes kunnen bewegen. Een kunststoffen bokkenpootje is meestal goed. Een metalen of houten bokkenpootje is af te raden. Deze zijn te hard en te scherp. En beschadigen juist de nagelriemen.

nagelriemen - nagelriemen verzorgen - hand en nagelverzorging


Duw de nagelriemen nooit terug met je nagels, omdat dit veel te scherp is. Je beschadigd hier de nagelriemen. Het beste kun je ook je nagelriemen niet terug duwen zonder een tussenstof. Het beste kun je hier een Cuticle Remover voor gebruiken. Deze breng je aan op de nagelriemen en laat dit ongeveer 1 minuut inwerken. Deze maakt de nagelriem week en zorg dat de losse velletjes verwijderd worden. Duw dan voorzichtig met het bokkenpootje de nagelriem terug. Forceer het niet! Als hij erg vast zit, doe het dan na een paar dagen nog een keer. Als ze echt vast zitten of al ver meegegroeid zijn. Is het beste om dit niet in een keer terug te duwen en dit in meerdere keren te doen.

Enkele tips voor een goed bokkenpootje

Losse velletjes … Niet knippen

Regelmatig en zeker in de winter kun je last hebben van losse velletjes bij de nagelriemen. En natuurlijke reactie is om dit eraf te bijten of te knippen. Doe dit alsjeblieft niet.


Gebruik hiervoor een peeling speciaal voor de nagelriemen. Deze Cuticle Peeling Gel doet meerdere dingen: het weekt de nagelriem los van de nagelplaat en verwijdert de velletjes. Laat het product even een paar minuten inwerken. Vervolgens masseer je het verder in, om de velletjes te verwijderen. Met als resultaat: schone en zachte nagelriemen, zonder losse velletjes. Je kunt met een bokkenpootje je nagelriem nu voorzichtig terug duwen. Hierna kun je ze verzorgen met een crème of olie. Ook hiervoor zijn Er zijn speciale nagelriem producten hiervoor verkrijgbaar.

Waarom mag je de nagelriemen niet knippen of afbijten?

Zodra jij aan de velletjes gaat bijten, meestal trek je de velletjes dan en ontstaat er een wondje. En dat wondje gaat ontsteken. Als je de nagelriem gaat knippen worden de randen hard. Er ontstaat daar een soort eelt zeg maar. En dat levert ook weer bijtgevaar op. En is ook niet goed voor je huid en de nagelriemen.

Tip …

In plaats van een peeling voor je nagelriemen te kopen kun je hiervoor ook gebruikt koffiedik gebruiken. Ik zou dan lekker meteen de hele handen meenemen. Ga met het gebruikte koffiefilter naar de gootsteen. Was je handen en pak dan het koffiedik en masseer dit over je handen en neem de zijkanten en de bovenkant van je vingers rondom je nagels goed mee. Daarna afspoelen. Je hebt echt super zachte handen! Vergeet niet om je handen daarna lekker in te smeren met een goede handcrème. Let wel op, dit is alleen om de dode huidcellen te verwijderen. Je kunt hierna niet je nagelriemen terug duwen.

Enkele vegan nagelriem producten tips

Verzorging van de nagelriemen

Om ontstekingen en losse velletjes te voorkomen, is het belangrijk dat je je nagelriemen goed verzorgt. Dit kun je doen met een speciale cuticule crème of een nagelolie. Het voordeel van de olie is dat het ook meteen de nagels verzorgt.

Hele droge nagelriemen? Gebruik een crème

Als je echt hele droge nagelriemen hebt kan een olie net te weinig verzorging bieden. En dan is een nagelriemcrème beter. Een crème kan niet in de nagels zelf trekken. Gebruik daarom een klein beetje product en verdeel dit over de vingers bij de nagelriemen en masseer het helemaal in.

Je kunt het ook om en om doen. De ene dag verzorg je je nagels en nagelriemen met een olie. En de andere dag verzorg je je nagelriemen met een crème. Als je dan ook je nagelriemen dan elke week met een peeling en bokkenpootje verzorgt, heb je altijd prachtig verzorgde nagels en nagelriemen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *