5 manieren om je keuken beter in te richten

Keuken inrichten

Steeds meer mensen letten op wat ze eten, en daarom wordt veganistisch eten steeds bekender. Er zijn steeds meer vegan restaurants en de variëteit aan gerechten wordt steeds groter. Maar ook thuis koken steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch. Ben jij ook een echte thuiskok die graag in de keuken staat? Je wilt dan een keuken die zodanig is ingericht dat je een fijne workflow hebt waar alles overzichtelijk is ingedeeld. Hoe creëer je zo’n keuken? Hier zijn 5 tips!

Maak gebruik van onderkasten met lades

Wil je je keuken praktischer maken? Vervang dan de onderkasten onder je aanrecht door lades. Lades zijn echt een stuk overzichtelijker, waardoor je makkelijk bij alle spullen kunt. Je kunt het beste kiezen voor lades die helemaal naar buiten schuiven. Op die manier zie je alles nog beter en kom je overal goed bij. Dan hoef je nooit meer te zoeken naar dat ene potje achterin de kast.

Creëer werkzones

Daarnaast kun je je keuken opsplitsen in vijf zones: eentje voor je voorraad, een voor opslag, een plek om af te wassen, een zone om voor te bereiden en een gedeelte om te koken of bakken. Alle spullen en ingrediënten moeten in de juiste zone staan, zodat je alles snel kunt vinden en niet steeds heen en weer hoeft te lopen tijdens het koken. Denk bijvoorbeeld aan de kookzone, waar je heerlijke gerechten kunt maken met de stoomoven. Wist je trouwens dat gestoomde producten tot wel 50% meer vitamines bevatten dan gebakken voeding? Stoomkoken is super populair onder veganisten!

Organiseren met de juiste lade indeling

Wil je je keukengerei ook netjes en overzichtelijk houden? Richt je lades dan in met specifieke opbergbakjes en organiers. Maak ook gebruik van kruidenpotjes etiketten, zodat je je kurkuma en paprikakruiden ook van elkaar kunt onderscheiden. Je kunt vervolgens ook alle belangrijke dingen zoals bestek, kookgerei en snijplanken ongeveer op ooghoogte plaatsen (tussen je knieën en schouders). Op die manier hoef je niet te bukken of te rekken om ze te pakken. Zo wordt je keuken nog handiger in gebruik.

Benut de ruimte onder de spoelbak

Vaak wordt de ruimte onder de gootsteen niet goed gebruikt, maar eigenlijk biedt die plek veel mogelijkheden om spullen op te bergen. Er zijn handige oplossingen, zoals een lade onder de gootsteen en naast de sifon. Dit is de perfecte plek om dingen zoals sponzen en afwasmiddel te bewaren. Zo heb je ze altijd bij de hand wanneer je ze nodig hebt, en blijft het netjes rond de gootsteen.

Houd rekening met je levensstijl

Het is slim om je keuken aan te passen aan hoe jij leeft en boodschappen doet. Bedenk hoe groot je gezin is en hoe vaak je naar de winkel gaat. Je zult waarschijnlijk veel plantaardige ingrediënten in huis halen, zoals bonen, linzen, pinda’s, tofu en tempeh. Als je vaak boodschappen doet, zorg dan dat je genoeg ruimte hebt om al je spullen op te bergen in de keuken. Je wilt die blender en keukenmachine voor de smoothies en humus wel goed kunnen opbergen. Maak dus een goed plan! Zorg er ook voor dat het plan toekomstbestendig is, zodat je nog jarenlang de lekkerste veganistische gerechten kunt maken!

Dit is ook leuk om te lezen: