Ravioli melanzane e pomodori

Ravioli melanzane e pomodori

Deze ravioli heb ik gegeten in een van mijn favoriete restaurantjes op het eiland Sicilië. Het was zo lekker dat ik bijna verplicht was om ze zelf eens te maken. De zoete tomatensaus complementeert de aubergine met zijn fluweelzachte textuur en milde, aardse smaak. Gegarneerd met een snufje vers basilicum en een beetje geraspte Parmezaan komt het gerecht tot leven.

Ravioli melanzane e pomodori
Afdrukken

Ravioli melanzane e pomodori

Gang diner
Keuken Italiaans
Trefwoord pasta
Porties 6 porties

Ingrediënten

  • 2 – 3 eetlepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 kleine zoete witte ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gram zoete kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • blaadjes van 2 takjes vers basilicum + extra, om te garneren

Vulling

  • 2 grote aubergines, in blokjes
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • blaadjes van 2 takjes vers basilicum
  • zout en peper
  • 150 gram boerenbrood van ten minste 2 dagen oud
  • 150 gram vegan Parmezaan + extra, om te garneren
  • scheut plantaardige melk

Deeg voor 6 personen

  • 500 gram bloem type 00 + extra, om te bestuiven
  • 280-300 ml water

Instructies

  • Verwarm voor de saus in een pan de olijfolie en fruit daarin de kno ook en ui. Voeg de tomatenpuree en kerstomaten toe.
  • Doe de balsamicoazijn, suiker en het basilicum erbij.
  • Doe het deksel op de pan en laat 15-20 min. zachtjes pruttelen totdat zich een saus gevormd heeft. .
  • Bak voor de vulling de aubergine en rode ui in de olijfolie in 10-15 min. goudbruin en zacht.
  • Voeg dan de knoflook en het basilicum toe. Bak even mee en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
  • Hak het brood in kleine stukjes en meng samen met de Parmezaan door de aubergine.
  • Voeg eventueel een scheutje plantaardige melk toe om de vulling smeuïg te maken.
  • Leg een kleine hoeveelheid vulling in het midden van een pastavierkantje.
  • Leg er een ander pastavierkantje bovenop en druk de randen goed aan.
  • Herhaal deze handelingen met alle pastavierkantjes en vulling.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de ravioli daar 2 min. in.
  • Serveer met de tomatensaus, wat parmezaan en enkele basilicumblaadjes.

Deeg

  • Doe de bloem in een kom. Voeg het water toe
  • Kneed in ten minste 5 min. tot een mooi deeg.
  • Maak van het deeg een bal, leg deze in een kom en dek de kom af met een vochtige (schone) theedoek. Laat het deeg 30 min. rusten. Snijd het deeg in 4 delen. Bedek het deeg dat je niet gebruikt met de vochtige theedoek.
  • Rol met een deegroller een deel deeg uit of haal het deeg door de pastamachine.
  • Begin met de wijdste stand van de pastamachine, haal het deeg erdoor, vouw het deeg dubbel, en haal het er weer doorheen. Herhaal dit een aantal keren (vouw het deeg de laatste keer niet meer dubbel).
  • Zet de machine een standje minder wijd en haal het deeg er weer enkele keren doorheen.
  • Zet de machine op een nog dunnere stand en haal het deeg er weer enkele keren doorheen.
  • Zet je machine op de dunste stand en haal het deeg er nog een keer door
  • Bestuif je werkvlak met bloem en leg er de pastavellen op. Snijd de vellen in vierkantjes van 5 x 5 cm.

Veganissima

Na het succes van haar eerste twee boeken, Veganista en Vegetalia, serveert de Italiaans-Vlaamse chef en restauranteigenaar Luna Trapani nu authentieke gerechten uit Italiës regionale keukens met een vegan twist. Veganissima bevat 75 recepten ingedeeld naar Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met steeds 25 plantaardige recepten die typisch zijn voor dat gebied. Van een typische Genovese pasta met pesto tot de Toscaanse soep ribollita en de beroemde pizza Napoletana: Luna neemt je mee op een culinaire reis door heel Italië.

Het boek bevat recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts uit de drie Italiaanse gebieden. De kleurrijke gerechten geven de veelzijdigheid van de Italiaanse keuken weer. 

  • 75 heerlijke Italiaanse vegan recepten
  • Toegankelijk geschreven en met een moderne vormgeving en bijzondere sfeerbeelden
  • Het vervolg op de succesvolle titels Veganista en Vegetalia

Handig om te weten over Veganissima:

  • Auteur: Luna Trapani
  • Uitgever: Terra
  • EAN: 9789089899675
  • Online onder andere hier te koop

Dit is ook leuk om te lezen: