Duurzame kerst onze tips

Duurzame kersttips

Met de decemberperiode in het vooruitzicht begint het bij de meeste mensen alweer te kriebelen. Het is een tijd van gezelligheid, samenzijn, en het uitwisselen van cadeaus. Maar hoe kun je de feestdagen nu iets milieuvriendelijker vieren? In dit artikel geven we graag wat tips voor een duurzame kerst.

De kerstboom voor een duurzame kerst

Bij kerst hoort natuurlijk een kerstboom, maar hoe pak je dat duurzaam aan? Het voordeel van een kunstboom is dat je hem ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Ze zijn echter gemaakt van plastic en moeilijk te recyclen. Een echte kerstboom moet daarentegen gekapt worden, wat niet erg duurzaam is. Er zijn alternatieven:

  • Zorg voor je boom: Als je kiest voor een echte boom, zorg er dan goed voor om de levensduur te verlengen. Kies bijvoorbeeld voor een Nordmann of Douglas-spar, omdat deze langer mooi blijven.
  • Water geven: Een kerstboom heeft dagelijks een halve tot hele liter water nodig. Houd de watertank van je kerstboomstandaard gevuld.
  • Adopteer een kerstboom: Veel plaatsen bieden de mogelijkheid om een kerstboom te adopteren. Je betaalt een borg en krijgt deze terug als je de boom na de feestdagen in goede conditie terugbrengt.
  • Hergebruik je boom: Na kerst kun je de boom in je tuin planten, of gebruik de dennentakken om je planten buiten te beschermen tegen vorst.
  • Groene kerstboom: Als je een echte kerstboom wilt, overweeg dan een lokaal gekweekte, biologische boom die je na de feestdagen kunt planten.

Kerstoutfit

Natuurlijk wil je tijdens de kerstdagen stralend voor de dag komen, maar dat betekent niet per se dat je nieuwe kleren moet kopen. Kijk eens bij tweedehandswinkels of organiseer een kledingruil met vrienden of familie. Duurzame mode is ook een goede keuze.

Duurzame kerstversiering

Er is geen reden om elk jaar nieuwe versiering voor je boom te kopen. Hergebruik de kerstballen en ornamenten die je al hebt. Als je toch iets nieuws wilt, geef dan je oude kerstversiering weg of doneer het aan een goed doel. Zo wordt het hergebruikt en gaat het niet verloren.

LED-verlichting

Als je kerstverlichting gebruikt, kies dan voor energiezuinige LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen. Vergeet niet om de verlichting uit te zetten als je deze niet nodig hebt, om energie te besparen.

Duurzame kerstcadeaus

Probeer je kerstcadeaus zo duurzaam mogelijk te maken. Kringloopwinkels en tweedehandssites bieden vaak geweldige cadeau-opties. Overweeg om belevingen te geven in plaats van fysieke cadeaus. Ga samen iets leuks doen, zoals naar de bioscoop, uiteten, een stedentrip of een museumbezoek.

Duurzaam cadeaupapier

Vermijd wegwerppapier en gebruik oude kranten of herbruikbare cadeauverpakkingen, zoals stoffen zakken of inpakdoeken, om je cadeautjes in te pakken.

Voorkom voedselverspilling

Plan je maaltijden goed tijdens de kerstdagen om voedselverspilling te voorkomen. Als je toch restjes hebt, eet ze dan de volgende dag op of vries ze in voor later.

Door deze duurzame tips toe te passen, kun je genieten van een feestelijke kerstperiode terwijl je tegelijkertijd de impact op het milieu vermindert. Duurzaamheid is een prachtig cadeau voor onze planeet en toekomstige generaties.

Eten is niet gemaakt om weg te gooien

Diervriendelijke kerst voor een duurzame kerst

Wil jij je kerstdagen ook diervriendelijk vieren? Dan is ons exclusieve Vegan Kerst E-book een absolute must-have. Ontdek een wereld van smaakvolle, plantaardige gerechten die jouw feestmaal in een culinair avontuur veranderen. Onze deskundig samengestelde recepten zullen zowel je smaakpapillen als je geweten verwennen. Laat je inspireren door heerlijke, duurzame gerechten en maak van deze kerst een viering van liefde voor alle wezens.

Bestel nu ons Vegan Kerst E-book en laat je kerstfeest schitteren met compassie

Inspiratie tips voor het kerstdiner

Deel dit bericht gerust op social media en verspreid de boodschap van een diervriendelijke kerstviering. Samen kunnen we een positieve impact maken op de wereld! Volg jij ons al op Facebook?