Zelfzorg tegen grieperig zijn in de herfst

Brrrr……. de koudere dagen staan weer voor de deur. Dat betekent dat het tijd is voor gezellige kaarsen, warme truien en lekker knus onder een dekentje liggen op de bank. Heerlijk zou je zeggen. Maar ook komen klachten als verkoudheid, kriebelhoest, keelpijn en koortslippen om de hoek kijken. Kortom, grieperig zijn is weer terug van weggeweest en dat is dan weer minder gezellig.

Aan de andere kant, zit er aan elk nadeel ook een voordeel. Wanneer je ziek bent tijdens deze tijd van het jaar, is dit namelijk de perfecte kans om jezelf even extra in de watten te leggen. Dit vanwege de eerder benoemde knusheid dat dit jaargetij met zich meebrengt. Het biedt jou de mogelijkheid om optimaal voor jezelf te zorgen. En op die manier kunnen we vervolgens ook weer goed herstellen.

Leg je dagelijkse zorgen daarom voor nu even opzij en geef je over aan jouw behoeftes. Deze tips gaan je er zeker bij helpen. Heel veel beterschap!

Maak een cosy plekje op de bank

Creëer een lekker warm, knus en veilig plekje op de bank voor jezelf. Hier kun jij heerlijk opwarmen en jezelf terugtrekken wanneer dat nodig is. Het is altijd fijn om zo nu en dan even lekker in je eigen schulpje te kruipen. Vooral als je ziek bent. Dit biedt namelijk comfort en rust.

Zorg er daarom voor dat je een zachte deken omslaat en zo veel mogelijk kussens bij elkaar verzameld. Hoe meer, hoe beter. Hier kan je heerlijk tegenaan relaxen en eventueel dutten. Heb je gezellige kaarsen of zelfs geurkaarsen in huis? Perfect! Omring jezelf dan met de rustgevende sfeer die een kaars te bieden heeft.

Wanneer je fijne plekje klaar is, word dit je veilige haven voor de komende dagen. Vanuit dit plekje kan je heerlijk ontspannen en iets leuks voor jezelf doen. Pak bijvoorbeeld een boek erbij of zet die verslavende serie aan. Alleen dit al kan je grieperigheid een stuk draaglijker maken.

Leg je erbij neer dat je even niet productief hoeft te zijn

Voor de ene persoon is dit wat makkelijker dan voor de andere. Maar probeer zo min mogelijk te piekeren over het feit dat je minder doet. Je bent nou eenmaal laag in je energie. Daarom verdien je het om momenteel lekker rustig aan te doen. Je kan je later weer zorgen maken over andere bezigheden. Maar voor nu is het belangrijk dat je herstelt. Dus voel je zeker niet schuldig, verplicht of rot dat je nu even niet productief kan zijn.

Gelukkig biedt de herfst ons een kostbare boodschap. Deze luidt: het is oké om af en toe een stap terug te doen en onszelf de rust te gunnen die we nodig hebben. Zie dit als een moment van vertraging, reflectie en herstelling. Realiseer vooral dat het daarnaast ook niet eens zo’n slecht idee is om even een stapje terug te zetten. In onze vaak hectische leven, hebben we namelijk juist de neiging om onszelf constant te pushen om productief te zijn.

Laat daarom voor nu die to do list even achterwegen. Dat kan je later weer oppakken. Geef jezelf de toestemming om te genezen en te rusten. Wanneer je je hier aan toegeeft en die druk op jezelf loslaat, zal je merken dat je je in je hoofd al wat rustiger zult voelen.

Stomen als je verkouden of grieperig bent

Één van de meest rustgevende en effectieve manieren om verlichting te vinden tijdens grieperigheid, is door te stomen. Stomen kan helpen bij het openen van verstopte luchtwegen. Ook vermindert het de irritatie in je keel en neus.

Het enige wat je nodig hebt, is een kom heet water en een handdoek. Giet kokend water in een kom en buig voorzichtig over de kom, zodat je het dampende water kunt inademen. Leg een handdoek over je hoofd om de stoom gevangen te houden. Sluit je ogen, adem diep in en uit en laat de stoom zijn werk doen.

Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe. Denk aan bijvoorbeeld eucalyptus of pepermunt voor extra verlichting. Ook werkt dit goed met kruiden. Dit eenvoudige ritueel kan niet alleen je ademhaling verbeteren. Maar ook kan het een gevoel van ontspanning brengen tijdens je herstelperiode.

Nuttig je vitaminen

In je herstelproces, is het belangrijk om gezonde voedingstoffen te eten. Denk aan vitamine C en zink. Deze voedingsstoffen helpen je lichaam om infecties te bestrijden en kunnen de duur van je ziekte verkorten. Dit omdat je hiermee je immuunsysteem opkrikt.

De opgenoemde vitamines vind je onder andere terug in:

  • Volle granen (volkorenbrood, havermout, bruine rijst, quinoa)
  • Fruit (sinaasappels, kiwi, aardbeien, mango)
  • Groente (spinazie, broccoli, boerenkool, paprika, champignons)
  • Drinken (thee, plantaardige melk, smoothies, multifit drank)

Voor extra vitamine D, is het heel goed om naar buiten te gaan om wat zonlicht te pakken. Maar later meer hierover.

Comfortabele kleding

Maak je niet druk om er op je beste uit te zien als je grieperig bent. Ten eerste ben je ziek, dan voel je je ook niet bepaald de mooiste versie van jezelf. Maar ook heb je tijdens griep behoefte aan warmte, zachtheid en comfort. Is het niet? Dan wil je je echt niet zorgen maken om hoe je er verder uitziet. Dat is wel het laatste dat van belang is.

Trek daarom je meeste zachte, loszittende en warme outfit aan. Of dat nou een pyjama is, een onesie of een joggingpak. Als jij je je er maar fijn en comfortabel in voelt. Vergeet zeker niet om lekkere warme sokken of fluffy pantoffels erbij te combineren.

Van top tot teen ingepakt in fijne kleding. Heerlijk!

Drink genoeg zeker als je grieperig bent

Let er op dat je je voldoende blijft hydrateren. Dit word namelijk vaak over het hoofd gezien, maar kan zeker helpen bij ziekte. Hiermee reinig je jezelf en voorkom je uiteraard kans op uitdroging.

De meesten kiezen ervoor om tijdens de griep aan de thee te gaan. En dit is zeker een hele geschikte optie. Het is lekker warm, werkt kalmerend en heel gezond. Maar ook water, smoothies of geperste sappen werken goed mee.

Probeer drankjes als koffie of suikerhoudende frisdrank echter te vermijden. Hierdoor trigger je namelijk weer de kans op extra uitdroging. Dat is niet fijn voor je keel bijvoorbeeld.

Door gehydrateerd te blijven, ondersteun je je lichaam bij het opruimen van gifstoffen. Ook bevorder je een sneller herstel. Dus blijf die waterfles bij de hand houden en zorg ervoor dat je regelmatig drinkt.

Zoutoplossing

Ooit gehoord van zoutoplossing? Dit gaat namelijk jouw redding zijn wanneer je last hebt van grieperigheid of verkoudheid. Daar hoeft niet eens een neusspray aan te pas te komen. Zoutoplossing is namelijk een eenvoudig huismiddel dat zeer effectief werkt tegen neusverstopping of keelklachten.

Je kunt gemakkelijk je eigen zoutoplossing maken. Dit door een kwart theelepel zout op te lossen in een kopje lauwwarm water. De oplossing kun je als het ware opsnuiven tegen de verkoudheid. Ook helpt het om ermee te gorgelen. Dit werkt verzachtend tegen keelpijn.

De zoutoplossing kan helpen bij het losmaken van slijm en kan het genezingsproces versnellen. Het is een natuurlijke en veilige manier om griep te verlichten. Dit zonder de bijwerkingen van sommige medicijnen.

Kruik

Een warme kruik werkt natuurlijk erg prettig tegen buikklachten. Maar ook biedt het veel comfort. Bovendien is het lekker warm en daardoor heerlijk om tegen je aan te leggen. Vooral ook als je last hebt van spierpijn of koude rillingen.

Vul deze kruik met warm water en leg hem tegen je lichaam. De warmte van de kruik kan niet alleen je lichaam opwarmen, maar ook ontspanning geven. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om comfort en knusheid te brengen in je herstel.

Je kunt de kruik ook onder de dekens leggen voordat je naar bed gaat. Dit zodat je een voorverwarmt bed hebt om in te stappen. Zorg er altijd voor dat de kruik niet te heet is en gebruik een hoes of een doek om direct contact met je huid te voorkomen.

Haal kort een frisse neus

Zelfs als je ziek bent, kan wat frisse lucht geen kwaad. Het kan juist helpen om wederom wat vitamine D te pakken. Aarzel daarom niet, trek een warme jas aan, wikkel een sjaal om je hals en waai lekker wat uit. Dit kan namelijk zeer goed helpen, wanneer je jezelf in het herstelproces bevindt.

Dit wilt niet zeggen dat je meteen een enorme wandeling moet maken. Een aantal stappen buiten de deur zijn al meer dan voldoende. Gewoon even een korte frisse neus halen, kan al wonderen doen. Met name vanwege de gezonde buitenlucht die je inademt.

Vergeet niet om ook goed te rusten na je uitje en luister uberhaupt heel goed naar je lichaam. Voel je je nog erg zwak? Wacht dan nog maar even met het naar buiten gaan. Als je je nog te zwak voelt, is het altijd beter om binnen te blijven en te rusten.

Een bad nemen (optioneel)

Last but not least: een overheerlijk warm bad. Wanneer je beschikt over een bad, is dit hét ideale moment om hier gebruik van te maken.

Leg jezelf in de watten door een overheerlijk bad te laten vollopen. Voeg producten als bruisballen, zepen, lavendelolie of eucalyptus. En terwijl je in het bad ligt, kun je jezelf trakteren op een moment van rust en zelfzorg. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en laat de warmte van het water al je zorgen wegspoelen. Een warm bad kan een goede opknapper zijn tijdens de griep. Het helpt om je wat beter te voelen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Volg ons gerust op facebook