Pastinaak & peer-ontbijtcrumble: Deze gezonde havermoutcrumble is ideaal als hartverwarmend ontbijt. De zoete peer en crunchy crumble topping doen je dromen van koude wandelingen op het Engelse platteland, terwijl de Libanese baharatkruiden je meenemen op een Oosterse specerijenroute. Door baharat te gebruiken – een aromatische Libanese specerijenmelange – krijgt de crumble ook meer diepgang dan met pakweg een snufje kaneel. Oh ja, en er zit ook lokale pastinaak in! Een magisch gerecht dat alle wereldstreken met elkaar verbindt!
Wat heb je nodig voor de Pastinaak & peer-ontbijtcrumble?
Recept voor 2 personen
voor de vulling
- 2 peren, geschild en in kleine blokjes
- 1 pastinaak, geschild en in kleine blokjes
- 1 tl baharat
- ½ tl kaneelpoeder
- 4 el dadelsiroop (of agave- of ahornsiroop)
- scheutje citroensap
- scheutje water
voor de crumble
- 50 g volkoren speltbloem
- 100 g havermout
- 1 el kristalsuiker
- ½ tl baharat
- 50 g plantaardige boter, in vaste vorm
- plantaardige yoghurt, om te garneren
Hoe maak je de Pastinaak & peer-ontbijtcrumble?
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de peer en pastinaak in een kom en roer de andere ingrediënten voor de vulling er door. Doe in een ovenschotel en zet alvast 20-25 minuten in de oven.
- Maak op je gemak de crumble, terwijl de vulling in de oven staat te pruttelen. Doe in een kom alle ingrediënten en masseer de boter door de bloem totdat je een kruimelige textuur hebt. Ik gebruik mijn vingers om de boter door de droge ingrediënten te verdelen.
- Haal de vulling uit de oven en verdeelde crumble erover.
- Zet de crumble nu 20-30 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is en aan de zijkanten pruttelt.
- Serveer lauwwarm met een flinke lepel plantaardige yoghurt.
Dit heerlijke recept komt uit het boek: Gebak met groenten
In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten, een explosie aan persoonlijke anekdotes en baktips ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn.
Van klassieke desserts als Boules de Berlins en wortelcake, tot inventieve en knotsgekke toetjes zoals glühweincake met witloof en cheesecake met asperges.
- Auteur: Eveline Versluys
- Uitgever: Sterck & De Vreese
- ISBN: 978 90 5615 805 7
- Gebak met groenten is online o.a. hier verkrijgbaar.