Plaattaart met witlof, peer kaas en …

Plaattaart met witlof

Plaattaart met witlof een lekker knapperige bodem van bladerde met een dun laagje crème fraîche. Met daarover schijfjes peer, geitenkaas, noten en agave siroop. Deze vegan plaattaart is makkelijk om te maken en is super lekker.

Plaattaart met witlof de perfecte combinatie

Deze vegan plaattaart met witlof is een van mijn eerste plaattaarten die ik gemaakt heb. De totale combinatie (bitter met zoet) is echt erg lekker. De peer met witlof, geitenkaas en een vleugje agave siroop is echt zo lekker.

Vegan geitenkaas

Nu hoor ik jullie denken ho stop geitenkaas is niet vegan. Dat klopt helemaal. Gelukkig zijn er verschillende merken die vegan variant hebben.

Vegan crème fraîche

Maar Yvonne, hoe zit dat dan met de crème fraîche? Daar zijn best veel vegan versies van. In dit artikel hebben wij de meeste verzameld. Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?

Plaattaart met witlof variatie tips

Ondanks ik deze versie en combinaties echt mega lekker vind. Is het soms ook lekker om te variëren. Als je er alleen al walnoten aan toevoegt, krijg je een totaal andere smaakbeving. Ook kun je de peer vervangen door appel. Als het uit de oven komt kun je er rucola aan toevoegen.

Witlof

Witlof is een bittere groente. De witte kropjes groeien in het donker uit de cichorei wortel. Deze groeimethode is ooit per ongeluk door onze Belgische buren uitgevonden.
Witlof je lust het of je kust het niet. Het hoort wel echt thuis in de Hollandse keuken, met de klassieke ovenschotel met ham en kaas. Deze is vegan ook erg lekker.
Het bittere van de witlof gaat heel goed samen met iets zoets en hartigs zoals een vegan Griekse kaas of vegan geiten kaas.

In een salade met een frisse appel of peer doet witlof het ook erg goed.

Afdrukken

Plaattaart met witlof

Porties 0

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg 6 plakjes bladerdeeg kan ook
  • 1 stronk witlof
  • 1 peer
  • 90 gram vegen geitenkaas
  • 1 beker crème fraîche
  • agave siroop naar smaak (schenkstroop kan ook)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier op de bakplaat en vouw de randjes om
  • Zet de bakplaat enkele minuten in de oven (terwijl deze aan het voorverwarmen is) zodat hij iets kan voorbakken.Hierdoor krijg je straks een lekkere gare bodem.
  • Haal de bakplaat na enkele minuten uit de oven en smeer de bodem in met crème fraîche.
  • Snij de witlof in 4 parten en haal de bittere kern eruit en verdeel het over het bladerdeeg.
  • Schil de peer in snijd in reepjes en verdeel het over het bladerdeeg.
  • Snij de vegan geitenkaas in blokjes en verdeel dit ook over het bladerdeeg.
  • Druppel de agave siroop of de stroop eroverheen.
  • Zet de plaattaart met witlof in de oven voor ongeveer 20 minuten tot hij goudbruin is.