Vissticks Battle Homemade vs Store-bought

vegan vissticks zelf maken of kopen?

Een grote opluchting is het om te zien hoeveel vegan vleesvervangers er inmiddels zijn. Waar er eerst twee rijen waren, is er nu een hele koeling voor bestemd met de meest uiteenlopende producten. Prachtige tijden voor veganisten. Ik vind ‘vissticks‘ persoonlijk erg lekker, ik had er één soort gevonden, die ik heerlijk vond. Haalt mijn supermarkt ‘mijn lekkere visvervanger‘ uit hun assortiment! Dat is een klein persoonlijk drama natuurlijk, maar het geeft ook de kans om opzoek te gaan naar iets anders.

Uit de winkel vs eigengemaakt

Vandaag doe ik de ultieme test, ik heb twee andere soorten vegan ‘vissticks’ gevonden en een recept opgedoken om ze thuis te maken. Mijn verwachting is dat de smaak in de homemade waarschijnlijk aanwezig is, maar de structuur niet kan evenaren van de gekochte. De kleur en geur van mijn recept zal er vast anders uit komen te zien. Ik ben namelijk niet van plan de sticks te frituren, ze gaan allemaal de air-fryer in. Goudgebruind zullen homemade er niet uit komen te zien. Desalniettemin heb ik er zin in. Laten we beginnen.

Novish Vishsticks/fingers

De eerste die ik probeer is van Novish, vishsticks/fingers. Wat me gelijk opvalt is dat ze kleiner zijn dan ik gewend ben. Ze zijn goed gepaneerd en wat breder als de vissticks van Iglo. Als ze bereid zijn zie ik dat ze wat donkerder zijn, de visgeur ruik ik niet. De structuur lijkt en voelt wel op filet. De smaak is naar mijn beleving te weinig ‘vissig’ . Dat neemt niet weg dat ik hem niet lekker vind, maar als visvervanger vind ik hem minder sterk. 

Iglo – Green Cuisine Vissticks

Van Iglo probeer ik Green Cuisine vissticks. Wederom goed gepaneerd, ze mogen van mij wel wat breder en langer zijn, meer waar voor je geld. Kortom de hoeveelheid, de grote valt wat tegen, er zitten wel 12 vissticks in de verpakking. De geur van vis is hoger, de structuur is zachter, de vulling is vlokkerig, net als wat ik me herinner van de echte visstick. Smaak is meer als vis of misschien beter gezegd meer als de zee. Lekker! Deze geeft me oceaan aan smaak, ze overspoeld me ermee.

Homemade vissticks

Mijn eigen gemaakte is geïnspireerd op een recept van Gaz Oakley. Het zelf koken/bakken/maken van mijn eten wint steeds meer terrein. Ik sta veel in de keuken, een eigen touch aan iets geven voelt fijn. Een eigen recept creëren, kleine stapjes zetten om iets te perfectioneren, mij kun je niet blijer maken. We gaan beginnen. Ze liggen naast de andere vissticks en ik moet gniffelen, ze zijn een stuk groter. En ik was nog wel bang dat ik ze niet uit elkaar kon houden! Je kunt makkelijk de huisgemaakte vinden, ze zijn lichter. Ze ruiken echt naar vis, goed knapperig ook, de smaak van de zee, van vis is aanwezig door de nori-vel. De structuur is van tofu, niet vlokkerig, of het idee van filet. De volgende keer zou ik hem een korreltje meer zout geven en de broodkruimels zou ik hoger op smaak maken.

Welke is favoriet?

Van Novish is mijn minst favoriet, omdat de vissmaak er niet goed in zit. Vervolgens zit ik te dubben tussen Iglo en mijn eigen gemaakte. Ik denk dat de eer aan Iglo moet geven, misschien als ik het recept nog meer eigen maak en extra op smaak maak, dat ik het gevecht win. Ik vind het een heerlijk experiment, niet gedacht dat mijn versie zo dichtbij zou komen. Haha….. hij is in ieder geval niet onderaan belandt.

Al jaren vegan

Na alle jaren dat ik veganist ben verbaas ik me er nog altijd over hoe dichtbij planten kunnen komen bij het echte product. Laatst heb ik komijnekaaz gemaakt, Parmezaanse kaas, vla…. doorgaans als iemand die een Nederlands eetpatroon heeft, koop je die dingen meestal in de supermarkt. Echte kaas maak je thuis niet, maar als planteneter kan dat dus mooi wel. We zijn rijk, ik ben dankbaar voor de natuur en wat het mij elke dag schenkt! Op weg naar nog meer ontdekkingen in mijn eigen keuken en wat mijn eigen handen nog meer kunnen maken.

vegan vissticks zelf maken of kopen?
Afdrukken

Home made ‘vissticks’

zelf vissticks maken
Gang Bijgerecht, lunch
Trefwoord fishfinger, visstick
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Equipment

 • oven of air fryer

Ingrediënten

 • 300 gram tofu uitgelekt, drooggedept en in sticks gesneden
 • 1-2 vellen nori in formaat als de sticks geknipt
 • 1/2 citroen sap
 • 2 theelepel zeezout
 • 90 gram kikkererwtenmeel
 • 120 milliliter water
 • 50 gram panko
 • 1/2 theelepel uienpoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder
 • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

Instructies

 • Bekleed bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden
 • Leg de sticks neer en leg de nori bovenop elke stick. Druppel citroensap erover en strooi zout erover.
 • Doe de kikkererwtenmeel in een kommetje, doe er zoveel water bij dat het een kleverige ei-achtige mengsel ontstaat. Doe de panko met de uienpoeder, knoflookpoeder en paprikapoeder in een ander kommetje, meng goed.
 • Haal de sticks door de meelmengsel, zorg dat het goed bedekt is. Daarna door de panko halen en leg ze op de bakplaat. Bak de sticks/tofoe in 15/20 minuten goudbruin.

Dit is ook leuk om te lezen: