Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?

Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?

Vegan crème fraîche is een zuivelvrij alternatief voor de traditionele crème fraîche, die normaal gesproken gemaakt wordt van room en melkzuurbacteriën. De haver fraîch is ontworpen om dezelfde romige textuur en lichtzure smaak te bieden als traditionele crème fraîche, maar zonder enige dierlijke ingrediënten.

Wat is vegan crème fraîche?

Vegan crème fraîche is een zurige roomsoort met een vetpercentage van 30%. Het is dus een echte room. Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken. Voor koude bereidingen kun je crème fraîche vervangen door zure room.

De belangrijkste ingrediënten van vegan haver fraîche kunnen variëren, maar ze bevatten vaak een basis van planten zoals soja, kokosnoot, amandel, haver of cashewnoten. Deze plantaardige ingrediënten worden meestal gemengd met water, verdikkingsmiddelen en probiotische culturen om de karakteristieke smaak en textuur van crème fraîche na te bootsen.

Wat is het verschil tussen vegan crème fraîche en vegan zure room?

Vegan crème fraîche en zure room lijken wel erg veel op elkaar. De vegan versie is veel lekkerder dan de dierlijke crème fraîche. Deze is zachter van smaak en romiger van structuur. De dierlijke variant kun je in warme en koude gerechten gebruiken, echter wordt het afgeraden om deze weer op te warmen. Dan kan die gaan schiften.

Crème fraîche geeft aan de soep een lekkere romige effect. Meer structuur aan de saus. Het is echt super lekker. Ook koud kun je er heerlijke recepten mee maken.

Vegan kookroom welke soorten zijn er?

Oatly vegan crème Fraiche

Dit is echt mijn favoriet. Helaas is hij bij de Albert Heijn niet meer te verkrijgen. In het begin kwam ik hem nog wel eens tegen bij de Jumbo. In Zweden was deze nog volop verkrijgbaar en daar er weer heerlijk van genoten en een paar meegenomen naar huis.

Lidl plantaardige crème Fraiche

Lidl krijgt ook steeds meer vegan producten. Deze is lekker.

Ingrediënten

water, 8% glutenvrije haver, raapzaadolie, kokosolie, aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, aardappeleiwit, zuurteregelaars: wijnsteenzuur, appelzuur, citroenzuur, natuurlijk aroma, zout, plantaardige yoghurtculturen.

AH haver fraiche

Dit is hem dan, de vervanger van de heerlijke Oatly. Deze vegan crème fraiche is wel oké en gebruik hem steeds vaker.

Ingrediënten

water, plantaardige olie (raap, kokos), glutenvrije haver, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (appelzuur [E296]), zout, cultuur.

Vegan haver fraîche

Melkan haver fraiche

Deze vegan haver fraiche is in verschillede supermarkten te vinden zoals Dirk, Plus, Deka en Vomar. Hij is erg lekker en lijkt qua smaak erg op eigen merk van de Albert Heijn.

Vegan crème fraîche

Ingrediënten

Water, plantaardige oliën (raap, kokos), 8% haver, aardappeleiwit, aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, cultuur, zout, voedingszuur: E296/E270.

Vegan zure room

Plantaardig alternatief voor zure room (crème fraîche), gemaakt van gefermenteerde soja. 100% Veganistisch. Niet gepasteuriseerd, dus echt vers. Rijk aan omega-3. Deze zure room is verkrijgbaar bij de Ekoplaza

vegan zure room, Vegan crème fraîche

Gelukkig is er best wel veel keus en heeft bijna iedere supermarkt wel een vegan variant in het schap staan.

Dit is ook leuk om te lezen: