Vegan kookroom welke soorten zijn er?

Vegan room welke soorten zijn er?

Vegan kookroom: Bij verschilde recepten gebruiken wij graag room. Maar wat is room nu eigenlijk? Welke vegan opties voor kookroom zijn er. En waar gebruik je de plantaardige kookroom nu eigenlijk voor? Wat is nu het verschil tussen alle soorten room?

Wat is vegan kookroom?

Vegan kookroom is een zuivelvrij alternatief voor de traditionele kookroom, die vaak wordt gebruikt om sauzen, soepen en andere gerechten te verdikken en romiger te maken. Plantaardige kookroom is ontworpen om dezelfde textuur en functionaliteit te bieden als reguliere kookroom, maar zonder enige dierlijke ingrediënten.

Net als bij andere zuivelvervangers kan de basis van vegan kookroom variëren en kan deze gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten zoals soja, kokosnoot, haver, amandel of cashewnoten. Deze plantaardige basis wordt vaak gemengd met water, oliën, stabilisatoren en soms ook verdikkingsmiddelen om de gewenste consistentie en textuur te bereiken.

Kookroom

Kookroom is eigenlijk een light-versie van slagroom. Het grote verschil met slagroom is dat het minder vet bevat. Daarom kun je een kookroom niet stijfkloppen.

Waar gebruik je kookroom voor?

Kookroom gebruik je vooral in soepen en sauzen om het romiger te maken of meer structuur te geven. Ook ongeklopte slagroom of crème fraîche kunnen dit effect geven. Echter mag een crème fraîche niet twee keer op gewarmd worden. Het gaat dan schiften en zowel de slagroom als de crème fraîche hebben veel hoger vetpercentage.

Crème fraîche

Crème fraîche en kookroom hebben hetzelfde effect en worden vaak op dezelfde manier gebruikt. Een crème fraîche bevat zo’n 10% meer vet dan een kookroom. Je kunt de crème fraîche zowel in warme als koude gerechten gebruiken. Alleen is het af te raden om een crème fraîche vaker op te warmen.

Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?

Zure room ofwel sour cream

De ene is de Nederlandse benaming en de ander is het Engels. In de supermarkt zou je vooral de sour cream vinden. Zure room heeft een erg laag vet percentage van maar 10% en mag zich nog net een room noemen. Het is het light zusje van de crème fraîche. Je kunt de crème fraîche dan ook prima vervangen voor een zure room. Zelf verwarm ik de zure room gewoon, echter wordt die wel vaak afgeraden.

Welke soorten vegan kookroom zijn er?

Er zijn verschillende veganistische opties voor kookroom. Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

Blue band plantaardige kookroom

Blue band plantaardige kookroom is lekker romig en heeft een milde smaak. Het is ideaal te gebruiken als kookroom voor koude en warme gerechten, zoals sauzen, soepen en hartige taarten. Deze heeft een romige volle smaak.

Ingrediënten

Ingrediënten: bereiding van linzenproteïne (water, 1.1% linzenproteine), kokosolie, koolzaadolie, maïszetmeel, suiker, zout, natuurlijke aroma’s, vitamine B12. Meer over deze plantaardige room vind je hier.

Soja cuisine

Een lekkere vegan kookroom. Deze kun je in alle warme en koude gerechten gebruiken. Zo kun je deze gebruiken voor al je soepen, sauzen, of heerlijk in een fruitsalade. Deze is te koop bij de Eko Plaza.

Rijst cuisine

Met de biologische rijst cuisine kent jouw keuken geen grenzen meer. Deze plantaardige variatie op kookroom op basis van rijst geeft een echte smaakboost aan enorm veel gerechten. Je kunt deze in warme en koude gerechten. Deze is ook te koop de Eko Plaza.

Oatly! Verse Haver Cuisine

Deze veganistische kookroom heb ik nog niet gebruikt. Echter had ik hier wel altijd de crème fraîche van. Helaas is die nu niet meer in de supermarkt. Deze kun je onder andere bij de Albert Heijn kopen.

Oatly! Haver Cuisine Bio

Perfect voor elke type kookactiviteit met een gehalte verzadigde vetten van slechts 3%. En dat is opmerkelijk laag. En mag zich daarom officieel geen room noemen. Hij is wel erg lekker in de saus of in de soep. In andere gerechten heb ik deze nog niet uitgeprobeerd. Te koop bij de Albert Heijn onder andere.

Alpro Cuisine

Het plantaardige alternatief voor room is veelzijdig en eenvoudig warm en koud te gebruiken. Met zijn zachte, subtiele smaak geschikt in soepen, sauzen of ovenschotels. Deze gebruiken wij regelmatig in onze gerechten. Onder andere hier te koop.

Alpro Cuisine light

Alpro Cuisine light is een 100% plantaardige variatie op room die op dezelfde manier als kookroom gebruikt kan worden, zowel in warme als koude gerechten. Dat is genieten! Bevat 5% vet. Dit is ook weer zo’n lekkere plantaardige kookroom. Je kunt deze in de meeste supermarkten wel vinden.

Albert Heijn eigen merk

De Albert Heijn heeft maar liefst vier eigen varianten. Ze zijn eigenlijk allemaal lekker en goed te gebruiken.

Ingrediënten soja room keuken

Ingrediënten: water, 15% zonnebloemolie, 6% sojaboon, glucosestroop, verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel [E410]), zout.
Waarvan toegevoegde suikers 0.7g per 100 milliliter en waarvan toegevoegd zout 0.07g per 100 milliliter. Hier vind je meer informatie over dit product.

Alles over de AH kokos kun je hier vinden. En dit is de AH kokos opkloppen (SLAGROOM)

Melkan Soja keuken kookroom 100% plantaardig

Dit is de enge uit de lijst die ik echt niet ken. Ook deze kun je prima in warme en koude gerechten gebruiken.

Dit is ook leuk om te lezen: