Zoete aardappel patat, zo maak je het

Zoete aardappel patat maak je zo

Wij hebben een nieuwe favoriet erbij. Deze heerlijke zoete aardappel patat. Wij zijn er echt dol op en je hebt ze zo gemaakt. En patat, klinkt niet heel erg gezond toch? Nou dat is dan een mooie bijkomstigheid. Deze patatjes van zoete aardappel zijn niet alleen mega lekker, maar ook nog eens gezond.

wat is het verschil met patat van gewone aardappels?

Zoete aardappel patat is een gezond en lekker alternatief voor gewone patat. Wij frituren onze zoete aardappel patatjes niet. Gefrituurd zouden er een aantal vitamines en mineralen verloren gaan. Enkele vitamines en mineralen die je in zoete aardappels kunt vinden.

  • Vitamine A
  • Vitamine B1, B2, B3, B6
  • Bètacaroteen
  • Vitamine E
  • Foliumzuur (vit. B11)
  • Vitamine C
  • Choline
  • Vitamine K
  • Betaïne
  • Calcium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Fosfor
  • Natrium
  • IJzer
  • Mangaan
  • Zink
  • Koper
  • Selenium

Handig om te weten voor je de zoete aardappel frietjes gaat maken

  • Was de schil van de aardappel(s)
  • Als je ze in repen gesneden hebt, kun je ze het beste in een kom doen en dan kruiden. In de kom kun je alles goed mixen. En maakt het echt veel lekkerder dan wanneer je het op de bakplaat doet.
  • Airfryer, wij maken ze meestal gewoon in de airfryer.
  • Zonder mayonaise zijn ze ook onwijs lekker! Wil je er toch mayonaise bij? Wij hebben een lijst met de Vegan mayonaise.

Welke zoete aardappel gebruik je?

De variant met bruine schil en oranje binnenkant is hiervoor het lekkerst vinden wij. De paarse schil is meestal wit van de binnenkant, kun je ook prima gebruiken. Deze is niet iets minder zoet, dan oranje variant. Je kunt ze ook mengen. Dat staat ook nog eens leuk.

Zoete aardappel patat maak je zo
Afdrukken

Zoete aardappel patat

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen

Ingrediënten

  • 450 gram zoete aardappel
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel polenta heb je dat niet? Dan kan het ook met bloem of maizena

Instructies

  • Spoel de zoete aardappel goed af onder de kraan Je hoeft 'm niet te schillen maar zorg er wel voor dat de schil mooi schoon is.
  • Snijd de zoete aardappel vervolgens in reepjes. Hoe dikker de reepjes zijn hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Ze moeten ook weer niet te dun … Ongeveer zoals normale patat.
  • Doe de zoete aardappel patatjes in een kom en doe dan de kruiden, olie en polenta erover. Nu alles goed door elkaar mengen.
  • Ze kunnen nu in de airfryer, ongeveer 10 minuten. Kijk dan even of ze goed zijn. Zo niet dan nog even erin.
  • Heb je geen airfrayer? Dan kan het ook in de oven. Bak ze in een voor verwarmde oven 180 graden. In ongeveer 15 á 20 minuten gaar