Vegan Stroganoff met paddenstoelen: Paddenstoelen de een is er gek op, inclusief mezelf en de ander moet er niks van weten. Laatst al een heerlijke soep gemaakt met champignons, nu lekker met pasta, met dezelfde cashewnotencrème.
Stroganoff
Stroganoff wat is het eigenlijk? Het is oorspronkelijk een vleesgerecht uit de Russische keuken. Meestal met reepjes vlees met een vrij pittige saus. De saus noemen ze eigenlijk stroganoffsaus. Dit werd al in de 19e eeuw gemaakt en werd vernoemd naar de familie Stroganoff. Meestal bestaat de saus uit ui, champignons, meel, bouillon, een zure room en mosterd. Er komt wel een vorm van alcohol in deze saus. Vaak word gekozen voor wodka of whisky. Nu dit te weten, ga ik mijn eigen spin eraan geven en ga ik een heerlijke vegan stroganoff maken.
De vegan stroganoff in de maak
Dit is een snel recept, waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt. Weer begin ik met snijwerk, alles klaarzetten en afmeten. Een soort orde in de chaos schep ik daarmee. De cashewnoten heb ik de avond ervoor in het water gezet, heb je een highpower blender hoef je dit niet te doen. Paddenstoelen in de pan, zoete aardappel, olie, paprikapoeder en wodka in de pan. De cashewnotencrème erbij, wat water en vooral blijven kruiden met zout en peper. De tijd gaat snel, bij het opmaken denk ik nog even aan wat ik voor me had liggen aan ingrediënten en nu bekijk ik het eindresultaat. Ik verras mezelf steeds als ik mezelf weer heb getrakteerd met een heerlijke maaltijd.
Smaak van de vegan stroganoff
Door het droogbakken proef je meer de nootachtig smaak van de paddenstoelen. Wat erg prettig is de hoeveelheid saus. De smaken zijn echt lekker samen. Wodka is een zachte smaak en zoete aardappel geeft net een beetje crunch. Kleur van de verse peterselie is prachtig. Ik heb de paddenstoelen in verschillende grootte gelaten om hem nog interessanter te maken. Zachte smaken kun je van dit gerecht verwachten. Wat geraspte kaas erop zou erg lekker zijn. Je kunt kiezen welke paddenstoelen je neemt. Het is heerlijk vullend, geeft een verzadigd gevoel en hij is ook nog eens cadeautje voor je buik.
Vegan Stroganoff met paddenstoelen
Equipment
- 1 blender of high-speed blender
Ingrediënten
- 200 gram cashewnoten overnacht weken, heb je een high-speed blender hoeft dat niet
- 200 milliliter water
- 1 ruime snuf zout
- 2 eetlepel edelgistvlokken
- 1/2 citroen uitpersen
pasta en groenten
- 300 gram gemengde paddenstoelen trek, snijd naar de gewenste grootte
- 100 gram zoete aardappel in kleine stukjes
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 ui in halve maantjes
- 200 gram pasta je lievelingssoort
- zout en peper naar smaak
- 3 eetlepel olie
- 2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 50 milliliter wodka
- 100 milliliter water
Garnering
- peterselie fijngesneden
Instructies
- Doe water cashewnoten edelgistvlokken en zout in blender, goed blenden. Zet apart.
- Breng water aan de kook voor de pasta, kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking
- Pan verwarmen op medium warmte. De paddenstoelen droog bakken, zonder olie. Voor 4 minuten, breng op smaak met zout en peper. Voeg zoete aardappel toe, nog 3 minuten bakken.
- De ui en knoflook er nu bij, ook de olie erbij. Gerookte paprikapoeder erbij, roer goed. Vodka erbij, 3 minuten laten bakken.
- De cashewnotencrème die je apart had gezet erbij. Zout en peper naar smaak. Roer goed.
- Saus verdunnen met water. 2 minuten roeren, warmtebron uitzetten.
- Pasta afgieten. Doe pasta op bord en de champignons erbovenop. Garneer met wat vers gesneden peterselie.Eet smakelijk!