Hoe maak je, je eigen compost voor je moestuin?

compost maken

Je eigen compost hoop maken in je tuin. Is dat wel zo slim? Trekt het geen ongedierte aan? Dat waren allemaal vragen waar ik mee zat, voordat ik met de composthoop begon. Een eigen composthoop maken is vegan, duurzaam en goed voor je plantjes.

Waarom zou je zelf je compost maken?

Voor een goede moestuin is de bodem erg belangrijk. Compost verrijkt de bodem en deze bodem voed je planten en bloemen dan weer. Nog een voordeel slakken houden hier niet zo van en blijven meer weg. De grond houdt het water beter vast en hierdoor hoef je dus minder vaak water te geven.

Wat is compost?

Het is een mooie manier van recyclen! Je verkleint je afvalhoop en hergebruikt een groot deel van je afval. Bijna alles wat in je groene container gaat, kun je gebruiken voor je composthoop. Je maakt zo compost van hoge kwaliteit. De gemeente die maakt er ook compost van, alleen wordt het bij hen van lage kwaliteit (zitten dingen tussen die jij er zelf niet in zou doen). Compost is voeding voor je tuin, de bodem en de planten.

compost maken zo doe je dat.

Wat mag in de composthoop?

  • bladeren
  • tuinafval
  • uitgebloeide planten
  • doppen van pinda’s en noten
  • gras
  • koffieprut
  • theebladeren en zakjes (zonder het nietje en papiertje)
  • fijngemaakte takken
  • tuinaarde
  • groenten en fruit (geen Citrusschillen en banaan)
  • aardappelschillen

Wat kun je beter niet op de composthoop doen?

  • Eten wat verwarmd is, dit trekt dan toch weer sneller ongedierte aan
  • Theezakjes, deze bevatten meestal plastic
  • Glossy’s, glanzende tijdschriften en reclamefolders (ook weer plastic)
  • Bloemen van de winkel doe ik er ook niet op, bevatten veel bestrijdingsmiddelen
  • Aardappel schillen en citroenschillen bevatten vaan ook veen bestrijdingsmiddelen.

Composthoop

Zo maak je een eigen composthoop. Dit kun je al heel makkelijk doen achter in je tuin. Maak een stapel in een hoekje van de tuin. Composteren op een hoop duurt vier tot negen maanden. Dit hangt af van de grootte van de composthoop. Het is hierbij belangrijk dat de composthoop direct op de grond ligt. Als je een grotere composthoop wil gaan maken. Is het slim om dit in een bak of houten frame te doen.

Belucht de composthoop

Belucht de composthoop regelmatig door het om te scheppen. Dit doe je de eerste drie maanden twee keer. Dat is ongeveer om de zes weken.

Werk je met meerdere bakken? Dan doe je na 6 weken bak 1 naar bak 2 te doen en 2 naar 3.

Compostbak

Heb je een kleinere tuin of geen zin een veel compost maken. Dan kun je kiezen voor 1 compostbak. Een compostbak is een gesloten container. Hier kun je onder andere je tuinafval in doen. Het gaat ook een stukje sneller dan de gewone composthopen. Dat komt ook omdat de composthoop een stuk kleiner is en de bakken zorgen voor een constant hoge temperatuur en goede beluchting .In een bak duurt het ongeveer twee maanden. Het beste kun je de bak niet op de tegels zetten, maar in het zand. Zo kunnen de wormen en andere micro-organismen bij de compost komen en het zo composteren. De bakken zorgen voor een constant hoge temperatuur en goede beluchting.

Enkele voorbeelden van goede compostbakken:

Zo maak je de beste compost

Hoe krijg je de beste compost? Dit zijn algemene tips of je nu een bak gebruikt of een composthoop maakt. Zorg voor een goede beluchting. Voor de compost is het belangrijk dat er voldoende lucht bij kan komen. Dit doe je dus door het omscheppen om de 6 weken de eerste drie maanden.

Zorg voor afwisseling

Voor de beste compost zorg je voor afwisseling in je composthoop. Denk hierbij aan afval van boven genoemde lijstje. Een mooie combinatie van fruit- en groenteschillen, koffieprut en stengels en bladeren bijvoorbeeld. Probeer hierin zoveel mogelijk te variëren voor een gelijkmatige verdeling. Gooi dan ook niet meteen al je tuinafval op de hoop, maar doe dit in kleine laagjes. Vocht is belangrijk voor je composthoop. Echter zorg wel dat het niet te nat wordt. Als het te nat wordt door een flinke regenbui bijvoorbeeld spoelen de voedingsstoffen er uit. En bij weer te weinig vocht droogt de hoop uit. De juiste plek is dan ook een beschutte plek.

Zo gebruik je, je compost?

Na een paar maanden is je compost klaar. Je kunt de compost gebruiken als deze droog aanvoelt en ruikt naar bosgrond. Zie je nog resten er tussen die niet goed verteerd zijn, gooi deze dan weer terug.

Verspreid de compost over je tuinaarde. In laagjes van ongeveer twee centimeter. De compost zorgt ervoor dat je bodem rijker wordt. Zo worden je planten gezonder, groter en sterker. En win win dus voor iedereen, jij minder afval, beter voor de aarde en goed voor je tuin en het ecosysteem.

Dit is ook leuk om te lezen:

.