Cheesy venkelsoep met mosterdsmaak

Cheesy venkelsoep

Soep is voor mij ontspannen, op adem komen, tijd nemen en aarden. Een dampende kom soep voelt voor mij als thuiskomen, een echte comfortfood voor mij dus. Vandaag deel ik het recept van de Cheesy venkelsoep met mosterdsmaak met jullie.

Wat is venkel?

Het is een anijs smakende plant. De vertakkingen van het blad wordt als kruid en de zaden als specerijen gebruikt. De venkelknol is te vinden in een andere groep, deze is te eten als groente. De zaden staan al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige aspecten. Het kan helpen bij darm- en menstruatieproblemen. Oorspronkelijk komt venkel uit Azië, via middeleeuwse handelsroutes zijn ze in Europa geraakt. De knol is een erg gezonde groente, heeft weinig calorieën, weinig vet en veel vitaminen en mineralen. Antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen, venkel heeft ze. De kalium hierin heeft een positieve werking op bloeddruk, de bloedvaten worden verwijd. Heb je last van brandend maagzuur? De oliën werken kalmerend en er word gezorgd dat het zuur afneemt.

Bereiding van de cheesy venkelsoep met mosterdsmaak

Door een beetje rijst te gebruiken wordt de soep heerlijk romig. Dit is een geweldig, lekker bewerkelijk recept, de eerste keer heb ik hem heb gemaakt gebruikte ik tijm en oregano. Dit keer geef ik hem een mosterd-kaas smaak en de volgende keer wil ik spelen met kurkuma om hem zo op smaak brengen. Een fantastisch basisrecept, waarmee je alle kanten op kunt. In mijn opinie is venkel een groente die te weinig wordt gebruikt, terwijl hij echt heel erg lekker is. De stappen zijn beginner vriendelijk, snel en je kunt hem prima maken als je een budget hebt. Als ik hem eenmaal heb geblend komt ie prachtig samen, de substantie is niet te dik of waterig, precies goed. Als ik ruik, komt de anijs geur met kleine pufjes geur mijn neus binnen. Het is volgens mij een hele zachte soep en zo heb ik hem ook bedoeld. Tijd om deze eens te proberen. 

Wat vind ik van de cheesy venkelsoep met mosterdsmaak?

De kleur is zacht, het gevoel om de lepel heen ook, de geur is voorzichtig en zacht als fluweel. Ik voel me dan ook bijna een indringer als ik met mijn lepel door de soep roer. Lepel richting mijn mond, nog een keer blazen, de smaak en mondgevoel is zacht. De anijs smaak heeft de leiding, de mosterdzaad en kaas van de edelgistvlokken zijn zachte wolken aan nasmaak die je even herinneren dat zij er ook zijn. Romig, zo rolt hij over mijn tong, dat kleine beetje rijst heeft zijn plicht fantastisch vervuld. Nogmaals duikt mijn lepel in mijn warme comfortsoep, de structuur is heerlijk. Alles is zacht, lief, warm en in balans. Hij eert de anijs smaak, complimenteert hem juist door de cheesy mosterd smaak. Dat tilt hem voor mij naar een hoger niveau. 

Cheesy venkelsoep
Afdrukken

Cheesy venkelsoep met mosterdsmaak

Porties 4
Auteur Jubinka

Equipment

 • blender of staafmixer

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olie
 • 2 venkelknollen in stukjes
 • 2 uien gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 flinke eetlepels rijst
 • 1 liter groentebouillon 
 • zout en peper naar smaak
 • 1 eetlepel mosterdzaad
 • 2 eetlepel edelgistvlokken

Instructies

 • Verwarm olie in pan, fruit de ui tot glazig. Knoflook erbij, bak 2 minuten, venkel erbij en mosterdzaad bak 6 minuten mee. 
 • Rijst erbij, dan ook groentebouillon, aan de kook brengen, laat 15 minuten pruttelen.
 • Haal van vuur, edelgistvlokken erbij, soep blenden, proeven en op smaak brengen met zout en peper. 
  Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating