Tips voor een duurzaam feestje

duurzaam feestje organiseren zo doe je dat

Duurzaam feestje: Een feestje vieren is altijd gezellig. Zeker als dit voor een leuke reden is, zoals een verjaardag of een andere mijlpaal. Er kunnen allerlei soorten feestje worden gevierd, van themafeestjes tot aan gezellige onderonsjes. Maar je kunt ook voor een duurzaam feestje kiezen. Maak er een gezellige dag van zonder het milieu te belasten door duurzaam je volgende feestje te vieren.

Wat is nu precies een duurzaam feestje?

Duurzaamheid is een breed begrip. En dat is ook zo bij het duurzaam organiseren van een feestje. Zo zijn het gebruik van herbruikbaar servies, kiezen voor lokale leveranciers en het gebruik van duurzame materialen voor je decoratie allemaal manieren om duurzaam feest te vieren.

Een aantal manieren om jouw feestje duurzaam te vieren op een rijtje

Doordat er zoveel manieren zijn om een duurzaam feestje te organiseren, is het niet gek als je even niet weet waar te beginnen. Daarom een aantal manieren om jouw feestje te verduurzamen op een rijtje:

Gebruik duurzame decoratie voor je feestje

Dit start al met de uitnodiging. Het is natuurlijk erg leuk om je vrienden en familie uit te nodigen via de post, en dit kan op een duurzame manier via een mooie, ecologische kaart of tas gemaakt van duurzaam katoen. Die laatste zorgt voor een hele leuke, originele uitnodiging.

Verder kunnen ook de vlaggetjes en slingers gemaakt worden van hergebruikt papier of natuurlijk afbreekbare materialen. Stoffen vlaggetjes zijn ook een goede optie, want deze laatste kunnen namelijk jaren mee.

Zorg voor eten dat in het seizoen is

Je kunt ervoor kiezen om alleen eten te serveren dat op dat moment in het seizoen is. Zo hoeft het eten niet uit een ver land geïmporteerd te worden. Plus hiermee steun je ook de lokale boeren en winkels.

Een buffet met lekkere, gezonde snacks serveren, waarvan de producten regionaal en ecologisch verantwoord geproduceerd worden, is niet alleen de duurzamere optie, maar ook de lekkerdere. Deze snacks zijn verser en duurzamer, omdat ze niet zo ver hoeven te reizen. Daarnaast hoeven lokaal geproduceerde snacks ook niet lang in de opslag te liggen. Dit alles zorgt ervoor dat de snacks verser zijn, en dat ze ook een minder grote ecologische voetafdruk achterlaten.

Ook voor het andere eten kun je het beste naar je lokale slager, bakker en ecologische winkel gaan, in plaats de grotere supermarkt. Deze winkeltjes krijgen hun eten meestal lokaal, waardoor het lekker is en een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Zorg er na het feestje voor dat overgebleven voedsel goed gerecycled wordt. Of geef wat restjes mee aan gasten.

Huur spullen waar het kan

Wil je je feestje iets extra’s geven? Door, bijvoorbeeld, een bellenblaasmachine of discolamp eraan toe te voegen? Dan kun je er eens over nadenken om deze spullen te huren. Het is namelijk een beetje zonde, voor zowel je portemonnee als de natuur, om alles te kopen. Zeker als je het maar één keer gebruikt. Gehuurde spullen worden hergebruikt, waardoor het een meer ecologisch verantwoordelijke optie is.

Hergebruik spullen uit je huis op je feestje

Niet alle spullen voor een feestje hoeven nieuw gekocht of gehuurd te worden. Je kunt ook spullen uit je eigen huis hergebruiken voor een feestje. Zo is het sowieso een goed idee om het eten op herbruikbaar servies op te dienen, in plaats van op plastic bekertjes en kartonnen bordjes die maar één avondje meegaan.

Wat dacht je daarnaast, bijvoorbeeld, om oude flesjes en potjes op te hangen aan een touwtje met een bloemetje erin? Dit is een super vrolijk en ecologisch stukje decoratie. Of maak je eigen gezellige, leuke vlaggetjes van overgebleven stukken papier en karton. Het feestje wordt zo niet alleen duurzamer, maar ook nog eens persoonlijker.

Een duurzaam feestje is zo veel beter voor de natuur, zonder dat deze ook maar enigszins afbreuk doet aan de gezelligheid. Met deze tips, ben je al een stukje dichter bij een duurzaam verantwoord feestje organiseren.

Dit is ook leuk om te lezen: