Op deze manier maak jij je keuken duurzaam

keuken duurzaam maken zo doe je dat.

Op deze manieren maak jij je keuken duurzaam: Steeds meer mensen zijn bezig met milieubewust leven. Denk aan het tegengaan van voedselverspilling, duurzame meubels kopen die gemaakt zijn van gerecycled en duurzaam hout, verpakkingsvrije boodschappen en plasticvrije producten. Tegenwoordig is het niet vreemd meer om je keuken duurzaam te maken. In deze gastblog vertel ik je alles over het duurzaam maken van je keuken.

Mijn naam is Fallon en ik ben het gezicht achter www.faithly.nl Hier schrijf ik graag over lifestyle, wat mij bezighoudt in het leven maar zie je ook veel creativiteit terug (zoals mijn printables). Door mijn verhuizing 1,5 geleden is mijn interesse gewekt voor woningstyling. Daarnaast houd ik mij veel bezig met duurzaamheid, dit is een belangrijk aspect in mijn leven. In deze gastblog wil ik laten zien hoe jij je keuken duurzaam kunt maken.

Zuiniger keukenapparatuur

Het hebben of aanschaffen van zuinige keukenapparatuur zorgt niet alleen voor minder verbruik van energie en lagere energiekosten, door het verminderen van het verbruik help je het milieu ook een handje. Klasse A +++ is het meest zuinig in z’n soort. Het apparaat kost wel iets meer in aanschaf, maar het verschil ga je duidelijk merken op de energiekosten. Hiermee maak jij je keuken duurzaam.

Voorkom sluipverbruik

Om je keuken duurzaam te maken is het voorkomen van sluipverbruik ook niet geheel onbelangrijk. Wanneer een apparaat op stand-by staat, wordt er nog steeds energie verbruikt. Sommige apparaten hoeven niet continue stroom te hebben. Denk aan het koffiezetapparaat, een vrijstaande magnetron of de waterkoker. Uiteraard is dit geen goed idee voor de koelkast! Hiermee ontstaat weer voedselverspilling en dat is juist niet wat we willen.

Vervang de keukenlamp voor LED verlichting

Een LED lamp is ruim 75 tot 85% energiezuiniger dan andere lampen. Dit scheelt een hele hoop! En ook in dit geval minder energieverbruik en beter voor het milieu. Een win win situatie dus! Ook LED lampen zijn iets duurder in aanschaf, maar dit zie je weer terug op je energierekening. Daarnaast gaat een LED lamp veel langer mee.

Eco-programma voor vaatwassers

Het Eco-programma bestaat al wat langer op apparaten zoals vaatwassers en wasmachines. Vaak denkt men dat een Eco-programma meer verbruik heeft omdat het programma langer bezig is. Niets is minder waar. Tijdens het Eco-programma wordt er een lagere temperatuur water verbruikt. Het meeste energie wat verbruikt wordt in een vaatwasser is het opwarmen van water. Het Eco-programma duurt dus iets langer, maar verbruikt stukken minder en zo houd jij je keuken duurzaam.

Gas of elektrisch koken?

Elektrisch koken is natuurlijk veel duurzamer dan het koken met gas. Heb je geen andere keus dan op gas te koken? Maak dan gebruik van groen gas. Groen gras is een schone brandstof, en vermindert het CO2 uitstoot.

Water vooraf koken

Nu we het toch over het koken met gas hebben, kun je je keuken verduurzamen door het water alvast te laten koken in een waterkoker. Hierdoor hoeft het gasfornuis veel minder gas te verbruiken. En met een zuinige waterkoker heb je het milieu een handje geholpen.

Voedselverspinngen tegen gaan

Een keuken draait nou eenmaal om voedsel. Zorg dragen voor een betere klimaat en milieu kun je doen door voedselverspilling tegen te gaan.

DUURZAAM KEUKENMATERIAAL

Mocht je ooit van plan zijn een nieuwe aanrechtblad of een geheel nieuwe keuken aan te schaffen, let dan goed op het materiaal. Tegenwoordig worden veel meubels en ook keukens gemaakt van duurzame materiaal. Dan is je keuken volledig duurzaam!

Wat doe jij om je keuken te verduurzamen?

  • Maak een boodschappenlijstje en koop niet meer dan nodig
  • Koop lokaal
  • Vries voedsel in wat bijna over de datum is
  • Afval scheiden
  • oud brood, maak er een tosti van
  • Maak een lekkere maaltijd van restjes die je over hebt

Duurzaam keukenmateriaal

Mocht je ooit van plan zijn een nieuwe aanrechtblad of een geheel nieuwe keuken aan te schaffen, let dan goed op het materiaal. Tegenwoordig worden veel meubels en ook keukens gemaakt van duurzame materiaal. Dan is je keuken volledig duurzaam!

Wat doe jij om je keuken te verduurzamen?

Dit is ook leuk om te lezen: