Avocadoplant kweken, zo doe je dat

avocadoplant kweken hoe doe je dat?

Avocadoplant: Vraag jij je ook wel eens af, wat moet ik nu met die avocado pit? Je kunt er een leuk plantje uit kweken. Voor zover ik weet komen er geen avocado’s aan de plant. Maar het is wel een leuke groene plant voor in je huis.

Als je de avocado open maakt om te gebruiken voor een smoothie, guacamole, salade of … Dan hou je de pit over. De meeste van ons gooien deze weg. Zo zonde want je kunt er een leuke plant van maken.

Avocado pit kweken tot plant

Om een avocado plant kweken heeft wel veel liefde, aandacht en geduld nodig. Het duurt even voor er een plantje uit je pit gaat groeien. Zelf heb ik het al een aantal keren geprobeerd en nu eindelijk de juiste manier gevonden, hoe er ook echt een wortel uit de avocado pit groeit.

Wat heb je nodig om een avocado te kweken?

 • 1 avocado;
 • 1 glas (niet te klein en te breed);
 • 4 tandenstokers;
 • water;
 • geduld;
 • liefde;
 • zonlicht.

Avocadopit planten

Wil jij ook graag een avocadopit planten? Leuk, ik ga je stap voor stap vertellen hoe het mij gelukt is.

Tip: Begin in het voorjaar met planten, zodat de avocadopit veel zonlicht en warmte krijgt!

 1. Spoel de pit goed af. Het slijmerige vliesje moet er af. De pit gaat ruw aanvoelen.
 2. Prik de vier tandenstokers schuin aan de zijkant in. Let op, prik de stokers er aan de bovenkant in. Wat is nu de boven en wat de onderkant? De onderkant is het dikke stukje.
 3. Zet de pit op een glas of pot water. De dikke onderkant moet onder water staan. De dunnen bovenkant juist boven het water. Let er wel op dat het dikke lijfje altijd onder water staat.
 4. Zorg ervoor dat het glas op een warme plek staat, waar de zon veel schijnt. Bij mij is dat op mijn aanrecht of boven op de slaapkamer in de vensterbank.
 5. Maak om de 3 a 4 dagen de avocadopit even weer schoon. Er komt weer een slijmerig laagje over. Haal dit er weer af en ververs gelijk het water weer.
 6. Dit doe je ongeveer twee maanden lang. Het is vooral wachten, water geven, pist schoonmaken en wachten totdat de pit van de avocado scheurt en er een wortel aan de onderkant uit groeit.
 7. Doe dit alles met liefde.

Er komt een wortel uit je avocadopit, wat nu?

Yes, je wachten, liefde en aandacht zijn beloond. Er is een wortel uit je pit gegroeid. Maar hoe gaat het nu verder?? Het is hoogtijd om je pit te gaan verpotten. Ook nu neem ik je weer stap voor stap mee!

Wat heb je nodig om de pit in een pot te planten?

 1. De avocadopit met wortel …;
 2. Een plantenpot met een gat onderin;
 3. Een schotel voor onder de pot
 4. Potgrond (mediterrane);
 5. Perliet;
 6. Regenwater.

Wat is perliet?

Perliet is een natuurlijk mineraal, wat veel in potgrond voorkomt. Perliet wordt ook wel perlite genoemd. Perliest is is poreus, luchtig en heeft een lage bulkdichtheid (zeer licht van gewicht). Het wordt van gebruikt om te stekken of zaden te laten groeien.

Regenwater

Waarom kan ik de plant niet gewoon water uit de kraan geven? In water uit de kraan zit veel kalk, wat voor veel planten niet goed is. Ook de avocadopit doet het veel beter op regenwater. En regenwater is ook lekker duurzaam!

Hoe kan in de avocadopit het beste planten?

Als de wortel van de avocado plant ongeveer 4 a 5 centimeter is, dan is het hoogtijd om hem een bedje van zand te geven.

 1. Verwijder de tandenstokers uit de pit.
 2. Vul de pot met de potgrond ongeveer tot de helft. Dan een beetje perliet erop en nu kan de avocadopit erop.
 3. Hou de pit vast en druk de grond zachtjes aan en doe er eventueel nog een klein beetje zand bij. De pit moet in de grond staan, zorg wel dat de punt boven het zand uit blijft steken.
 4. Zet de pot weer net zo als dat glas op een lekkere warme zonnige plek. Geef de pit voldoende regenwater.
 5. Als de aarde weer droog begint te worden is het tijd om de pit (avocadoplant) weer water te geven. De avocadoplant heeft zeker in deze ontwikkelingsfase veel en regelmatig water nodig.
 6. Nu is het weer veel liefde en geduld. En dan komt er een mooie avocadoplant.

Het is zover je eigen avocadoplant

De avocadoplant vraagt best veel verzorging en liefde. De avocadoplant houdt van warmte. Zet de plant daarom op een lekkere zonnige plek, waar het niet te veel tocht. Als ze op een te koude plek staan, verliezen ze hun bladeren. Het beste is een pot met een gat onderin. Zet er wel een schotel onder, zodat overtollig water weg kan lopen. Zo weet je zeker dat je plant niet verdrinkt.

Voeding

Naast water, het liefst regenwater heeft de avocadoplant ook voeding nodig. Van deze voeding kan de plant groeien. Dit kun je om de 4 a 6 weken doen. Je kunt plantenvoeding voor binnen gebruiken.

En liefde

Blijf de avocadoplant je liefde en aandacht geven.

Veel kweek en verzorg plezier.

Dit is ook leuk om te lezen: