Home Blog Duurzaam wonen isoleer je woning

Duurzaam wonen isoleer je woning

Geschreven door Vega Lifestyle
Isoleer je woning

Isoleer je woning: Inmiddels heb ik mijn huis al en stuk duurzamer gemaakt. Zo ben ik in de keuken van het gas af. Ga ik de gevel en ramen aanpakken. Zelf vind ik het belangrijk om van mijn huis een thuis te maken. Zeker na mijn scheiding, mijn huis is nu echt mijn thuis en mijn plekje. Ik heb mij nog nooit zo thuis gevoeld in dit huis als de laatste twee jaar. Tijdens het opknappen van mijn huis, heb ik ook rekening gehouden met goede isolatie. Dat scheelt niet alleen in mijn portemonnee, maar is ook goed voor de aarde.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om je huis te verduurzamen, door het goed te isoleren. Wat zijn de voordelen?

Het isoleren van je huis is een goede manier om veel energie en geld te besparen. En je woont er nog fijner van. Zo heb je het sneller lekker warm in huis en dat terwijl je minder energie verbruikt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren:

  • Ramen
  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie
  • vloer- en bodemisolatie
  • Zonnepanelen

De voordelen van een geïsoleerd huis

Een goed geïsoleerd huis is aangenaam en lekker warm. Maar het heeft nog meer voordelen. Enkele voordelen zijn:

Lagere energierekening

Dit vind ik toch wel een groot voordeel. In een goed geïsoleerd huis hoeft er minder hard gestookt te worden. Het huis houdt de warmte zelf al vast en de kou buiten en in de zomer precies andersom.

Goed voor onze toekomst

Bij het gebruik van aardgas komt er altijd CO2 vrij. Als je minder hoeft te stoken, dan verbruik je minder aardgas en zo dus ook minder CO2 uitstoot. En dat is dan weer goed voor de aarde.

Minder geluid van buiten

Dit vind ik zelf wel erg lekker. Ik woon in een leuke woonwijk, waar de kinderen graag buitenspelen. Super leuk, maar soms ook best veel lawaai. Met de juiste isolatie zorgt er ook voor dat geluiden van buiten minder makkelijk binnenkomen.

Isoleer je woning welke Subsidies zijn er?

En nu we toch geld aan het besparen zijn, wist je dat er subsidies zijn voor het laten isoleren van je huis?! Hoe lekker is dat, niet alleen geld besparen op je energie, maar ook meteen op je uitgave. Hier kun je een overzicht vinden van alle isolatie subsidies.

Ramen

Mijn eerst volgende stap zijn mijn ramen. Dit gaat eerst aan de voorkant. Welke het beste zijn, moeten we nog gaan bekijken. Binnekort komen ze langs om te kijken. Dan wil ik aan de voorkant alles aanpakken, nieuwe kouzijnen en ramen. Ze kijken dan wat het beste past en wat mijn exacte wensen zijn.

Spouwmuurisolatie

Dit is bij mijn huis niet nodig. Een spouw is een holle ruimte tussen twee enkelsteenmuren. En dat heb ik in mijn huis niet. Vooral bij oudere huizen is dit van toepassing. Toen werd dit nog niet geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is een goede manier om voor relatief weinig geld je huis te isoleren en energiezuiniger te maken. Omdat er meestal geen muren uitgebroken hoeven te worden. Ze maken kleine gaatjes in de muren en spuiten daar het isolatiemateriaal in. Hierdoor vallen de kosten vaak mee, maar is de besparing op het gas groot. Ook zou het in huis aangenamer voelen, vochtigheid en tocht verdwijnen.

Geen rommel in huis

Het fijne van deze ingreep is, dat je er in huis geen rommel van hebt. Alles wordt van buitenaf gedaan. Ook het verwijderen van oude isolatiematerialen kan van buitenaf gedaan worden. De gaatjes in de buitenmuur worden na de werkzaamheden weer dichtgemaakt.

dakisolatie

Mijn dak is goed geïsoleerd. Dit hebben wij 6 jaar gelden gedaan. Dakisolatie is wel een aanrader, het bespaart echt veel geld. Doordat warmte opstijgt, verliezen de meeste huizen namelijk veel warmte via het dak, waardoor u onnodig veel moet stoken. Als je dak goed geïsoleerd is gaat er veel minder energie verloren.

vloer- en bodemisolatie

Ook dit is vooral van toepassing bij oudere huizen. Zelf heb ik vorig jaar een hele nieuwe vloer in mijn woonkamer en hal laten leggen. Deze houdt ook kou van beneden af, buiten. In de meeste oudere woningen is dit helemaal niet zo goed geïsoleerd. En dan kan een vloerisolatie of bodemisolatie wel veel voordelen hebben. Een van de voordelen is geen koude voeten meer! En geloof mij, dat heb ik sinds afgelopen winter (vloerverwarming) ook niet meer en dat is echt ideaal. Meestal wordt vloerisolatie van onderaf aangebracht. Via de kruipruimte wordt en dan een isolatie laag tegen de onderkant van de vloer gespoten. Als dit gebeurd is merk je dat gelijk in huis, de vloer voelt meteen minder koud aan. En je bespaart hierdoor flink op je energie rekening. Geen kruipruimte? dan kan het ook van bovenaf gedaan worden. Je krijgt dan een speciaal ondertapijt of er komt een nieuwe dekvloer die de kou van onderaf tegenhoudt.

Zonnepanelen

Dit is iets wat ik zelf ook nog graag wil laten doen. Het bespaart je echt veel geld. Mijn ouders hebben dit nu al een paar jaar en betalen bijna niet meer voor hen energierekening. Ideaal dus en ook nog eens veel beter voor het milieu. Zelf heb ik een groot plat dak, ideaal voor zonnepanelen! Wist je dat er ook voor zonnepanelen zijn verschillende subsidies zijn?: alle zonnepanelen subsidies.

Dit is ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een berichtje achter