Duurzaam eten doe je zo

duurzamer eten - duurzaam leven - duurzaam boodschappen doen

Wat is nu eigenlijk duurzaam eten? En hoe doe ik dat dan en waar is het goed voor en … Op al deze vragen geven wij je antwoord in dit artikel.

Door duurzamer te gaan eten, met duurzame producten of op een duurzame manier. Kun jij jouw afdruk op de aarde verkleinen. Je kunt duurzamer eten door duurzame geproduceerde producten te kopen. En ook door op een duurzame manier met je eten om te gaan. Gooi kliekjes bijvoorbeeld niet weg. Plantaardig eten is ook veel duurzamer. Er zijn echt vele mogelijkheden om je steentje of steen bij te dragen.

Wat is duurzaam eten?

Duurzamer eten gaat over respect voor mens, dier en natuur. Zonder het verspillen van voedsel, plastic en onnodig veel CO2 uitstoot. Door duurzamer te gaan eten houd je rekening met de impact die het heeft op het milieu. Ons eten heeft een grote impact op het milieu. Sommige producten (vlees o.a.)die er op (ons) bord liggen, zorgen bijvoorbeeld voor meer broeikasgassen dan bijvoorbeeld onze auto of ons huis. Naast de CO2 uitstoot, is er voor het maken van voedingsmiddelen ook veel energie en water nodig. Dit vraagt nogal wat van de aarde.

Met deze tips kun je duurzaam boodschappen doen:

  • Kijk in je voorraad kast wat er op moet en zet nieuwe producten achteraan
  • Gebruik een fruit en groenten netje (zo gebruik je niet onnodig veel plastic zakjes om je fruit in mee te nemen)
  • Maak een boodschappen lijstje
  • Koop de eerste datum (zeker al je het toch die week op eet)
  • Buitenbeentjes (deze zijn meestal iets goedkoper. Ze zien er anders uit dan wij gewend zijn. Maar zeker net zo lekker).

Wij delen graag onze tips, zodat ook jij een (beetje) duurzamer kunt gaan eten:

Tip 1: Eet plantaardig

Het ene product vraagt meer van de aarde dan het andere. Dierlijke producten, zoals vlees, kaas en zuivel, vragen bijvoorbeeld veel van de aarde, waardoor het eten van deze producten niet duurzaam is. Vegan vervangers zijn er inmiddels in overvloed. En ook vele lekkere veganistische recepten. Eet je nog niet plantaardig? Probeer dan eens jouw favoriete recept te veganizen.

Tip 2: Verspil minder voedsel

Duurzamer eten begint al bij je boodschappen lijstje. En gaat verder in de winkel. Door minder eten te kopen. Zo hoef je ook minder weg te gooien doordat ze al te lang in de koel- of voorraadkast liggen. Eten is niet gemaakt om weg te gooien

Tip 3: Neem een groenten en fruit netje mee

Een groenten en fruitzak meenemen is erg handig en scheelt veel onnodig gebruik van plastic. Nu kun je de groenten en fruit in je netje(s) doen. Anders gaan ze onnodig in een plastic zakje. Gelukkig houden winkels en fabrikanten er zelf ook steeds meer rekening mee en zijn de producten duurzaam verpakt zijn. Zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Nog geen groente en fruitzakken ?

Tip 4: Kies voor het seizoen

Groenten en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu. Groenten van buiten het seizoen worden meestal geïmporteerd. En meestal dan uit verre landen en wordt het per vliegtuig vervoerd. Ook kan het zijn dat ze in een kas, die verwarmt moet worden gekweekt zijn. Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. Tijdens de teelt wordt weinig grond en water gebruikt en er komen weinig broeikasgassen vrij. Na de oogst worden appels en peren in speciale koelhuizen bewaard. Dit kost wel energie, maar dit is veel minder belastend dan wanneer fruit per schip geïmporteerd worden. kies daarom van seizoensgroenten en fruit en liefst van eigen bodem.

Tip 5: Kies voor de snelste datum

Let op de datum bij het kopen van producten. Als je het product toch die dag of binnen de houdbaarheidsdatum gebruikt. Kies dan niet voor een latere datum. Er zijn ook vaak ook producten met een korting, omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen.Ondanks dat het product de houdbaarheidsdatum bijna heeft bereikt, is er niks mis mee en is het nog net zo lekker. Zo draag jij je steentje bij tegen voedselverspilling en is het ook nog eens fijn voor je portemonnee! Win-win …

Duurzaam eten is toch veel duurder? Nee, zeker niet!!

Duurzaam eten hoeft niet duurder te zijn. Sterkern nog, het is juist goedkoper. Zeker als je eten koopt met een kortingssticker. Dit scheelt al behoorlijk in je portemonnee. Koken met kiekjes is ook een stukje voordeliger. Zo hoef je geen eten weg te gooien en hoef je niet te koken. Je hoeft dit alleen maar op te warmen. Dit is voordeliger en ook nog eens goed voor het milieu.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *