Curly girl methode (vegan), hoe werkt het?

Heb jij van jezelf vol, krullend en pluizig haar? Dan heb jij vast en zeker ervaring met de struggle om jouw chaotische haardos in model te brengen. Kan jij daarom wel wat tips gebruiken om je bos met krullen te stijlen? Probeer de curly girl methode.

Lees hier de tips en tricks om je haar op een gezonde en ook nog eens een veganistische manier in model te brengen, want je krullen er perfect en verzorgt uit laten zien met veganistische producten is zeker mogelijk! Zo ook met de curly girl methode.

Curly girl methode

Ooit gehoord van de curly girl methode? Dit is namelijk een haar routine en deze is speciaal weggelegd voor dames met slag of krullend haar. En dit ook nog eens zonder schade aan je haar toe te voegen. Dit omdat je een aantal schadelijke ingrediënten en hitte vermijdt in de curly girl methode. Dat maakt dat deze routine heel goed is voor je natuurlijk krullende haar en je krijgt er de meest prachtige krullen van. Bij stijl haar werkt deze methode echter niet. Het gaat echt om lichte slag tot hevige krul. Hieronder kun je de haartypes zien die geschikt zijn voor de curly girl methode.

De curly girl methode bestaat uit 3 stappen. Deze stappen bestaan uit wassen, drogen en stijlen. Tussendoor komen hier verschillende technieken en producten bij kijken. Ieder haartype met krullen is uniek. En met de curly girl methode kom je erachter welke manier van haarverzorging er bij jouw krultype past. Je kunt dit in zekere zin wel zien als een proces en vooral onder de mensen met krullend haar is deze methode zeer populair en aangeraden. En mensen met lichte tot medium slag (type 1-2b) kunnen zich ook verkijken op hoeveel krul er in het haar kan komen door de curlygirl methode.

De regels van de curly girl methode

  • Was je haar zo min mogelijk
  • Gebruik geen middelen als stijltangen, krultangen, föhns of heet water aangezien dit schadelijk is voor je haar.
  • Gebruik shampoo’s die geen siliconen en sulfaten bevatten. Siliconen en sulfaten zorgen er namelijk voor dat je haar uitdroogt.
  • Droog je haar met een katoenen t-shirt in plaats van een handdoek. Je haren klitten snel door de grove lusjes in handdoeken.
  • Probeer lauw tot koud te douchen. In ieder geval geen heet water gebruiken terwijl je doucht.
  • Leg je kam en borstel aan de kant en gebruik in plaats daar van je vingers.
  • Verf je haren niet.
  • Parabenen, waxen, uitdrogende alcohol en minerale oliën zijn ook niet toegestaan in de curly girl methode.

Schrik niet, het lijkt allemaal moeilijker dan dat het is. Eigenlijk is het juist heel gemakkelijk. Het is immers veel minder werk dan dat je uren voor de spiegel staat je haren te verbranden. En het is ook nog eens veel beter voor je haar. Dus twijfel zeker niet om aan de curly girl methode te beginnen als je op zoek bent naar een betere routine voor je haar.

Curly girl methode en vegan

De curly girl methode is van zichzelf niet altijd vegan. Voor deze methode worden er namelijk producten als bijvoorbeeld honing gebruikt of zijn de producten getest op dieren. Maar deze routine kan je ook zeker een veganistische draai geven. Het is echter wel goed zoeken en opletten. Niet alle vegan producten passen namelijk helemaal bij jouw persoonlijke haartype. Maar ondanks dat kunnen deze producten er toch mee door, hoor. En in dit geval is veganisme immers de prioriteit. Een tip is om dan even extra goed je haar te kneden tijdens het douchen en drogen.

Vegan curly girl methode shampoo aanraders

As I Am Born Curly Aloe Shampoo & Wash
As I Am Born Curly Avocado Shea CoWash
As I Am Cleansing Pudding +
As I Am Curl Clarity Shampoo
As I Am Dry & Itchy Scalp Care Shampoo
As I Am JBCO CoWash
As I Am JBCO Shampoo
Boucleme Curl Cleanser
Boucleme Hydrating Hair Cleanser
Boucleme Scalp Exfoliating Shampoo
Boucleme Unisex Hydrating Shampoo
Hema Shampoo Repair & Hydrate
Hema Shampoo Volume & Shine

Vegan curly girl methode conditioner aanraders

As I Am Coconut Cowash
As I Am Classic So Much Moisture!
As I Am Detangling Conditioner
As I Am Leave-in Conditioner
Boucleme Intensive Moisture Treatment
Boucleme Curl Conditioner
Boucleme Unisex Curl Conditioner
Ecoslay Rice Pudding Leave-In Conditioner and Moisturizer
Ecoslay Banana Cream Deep Conditioner

Stap 1: Wassen

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk je haar zo min mogelijk te gaan wassen. Maar waarvoor is dit verstandig? Dit is omdat shampoos, sulfaatvrij of niet, alsnog een uitdrogend effect hebben op het haar. Het wordt daarom meestal aangeraden om je haar 1 maal per week een wasbeurt te geven. Sommige mensen gebruiken na het wassen eventueel nog een haarmasker om het haar extra voeding te geven.

Indien je net begint met de curly girl methode, is het belangrijk om voor de laatste keer een sulfaten shampoo te gebruiken. Dit wordt ook wel de ”final wash” genoemd. Met het laatste keer gebruiken van deze shampoo, zorg je ervoor dat je nog 1 keer je haar reinigt van de ”slechte” ingrediënten die je in het vervolg niet meer toe zal voegen. Hierna ben je helemaal klaar om te beginnen aan de curly girl methode.

Hoe gaat deze eerste stap in zijn werking tijdens het douchen? Haren wassen doen we natuurlijk allemaal, maar er zijn een aantal technieken die wellicht nieuw voor je zullen zijn tijdens deze routine. Allereerst was je simpelweg je haar met je shampoo. Wanneer je de shampoo uit wilt spoelen, is het belangrijk om je haren goed uit te wringen, maar doe dit niet al te hard. Maak daarom subtiele rondraaibewegingen op je hoofdhuid.

Vervolgens voedt je je haar met de conditioner. En dit spoel je vervolgens uit met lauw tot koud water. Hierna knijp je je haren nogmaals goed uit. Maar wrijf niet te veel in je haren, want daardoor blijft de krul niet op de juiste plek en gaat het door elkaar heen. Dus wat gebeurt er dan? Er ontstaat pluis en klitten. Neem in plaats daarvan na afloop van het douchen een moment om door je haren te scrunchen (kneden) als het ware.

Stap 2: Drogen

De volgende stap in de curly girl methode is het drogen van de haren. Je droogt je haar af met het liefst een katoenen t-shirt. Met dit t-shirt kneed je je haren vervolgens droog. Dus ook niet je haren allemaal bij elkaar omhoog inwikkelen zoals je dit gewend bent met een handdoek. Het kan wel, maar scrunchen met het t-shirt in plaats daarvan heeft een veel beter effect voor de krul. Tijdens het uit kneden van het vocht uit je haar, kan je al merken dat er alvast wat krullen ontstaan. Wanneer je dit ziet, ben je goed op weg.

Vervolgens laat je je haren het liefst volledig natuurlijk opdrogen door de lucht. Dus vanaf nu vaarwel tegen apparaten als föhns, krultangen en stijltangen. Jouw haar moet namelijk uit de buurt blijven van hitte. Tijdens het natuurlijk opdrogen van je haar, is het belangrijk om niet te veel aan je haren te zitten. Mocht je je haar uiteindelijk toch willen föhnen, gebruik daarvoor dan een diffuser en zet hem op de koudste stand.

Stap 3: Stijlen

Als laatste stap in de curly girl methode zijn we bij het stijlen van het haar aangekomen. Bij het stijlen van je nog vochtige haar, heb je als eerste een gel nodig. Een goede veganistische gel voor krullen is de Curl Booster van het merk Cocunat. Wees niet al te zuinig en gebruik een flinke druppel gel. Kneed dit vervolgens weer in je haar.

Borstel of kam je haren niet maar gebruik hiervoor je vingers. Anders kam of borstel je de krul er uit waar je inmiddels veel werk voor hebt verricht. Je vingers doen de truc beter voor de krullen en kneden is key!

Als laatste tip is het handig om op een satijnen kussenhoes te slapen om pluis en klitten te voorkomen.

Eindresultaat

Zodra je haar uiteindelijk helemaal opgedroogd is zou je, als je bovenstaande stappen goed hebt doorgelopen, een heerlijke krullenbos gekregen hebben. Hopelijk heeft de curly girl methode jou geholpen bij het creëren van mooie krullen en kun je genieten van het eindresultaat. Deel dit artikel vooral ook met andere curly girls. Vele krullenbollen zullen namelijk zeker baat hebben bij de curly girl methode.

Dit is ook leuk om te leen: