Vegan, plantaardig, vega of veggie wat is het verschil?

vegan

Vegan, plantaardig, vega of veggie wat is het verschil? Deze vraag krijgen wij vaak. Wij leggen het graag aan je uit.

Steeds meer mensen kiezen er voor om vaker plantaardig te eten. Dit komt onder andere door het toenemende bewustzijn van de impact van ons voedsel op het milieu en onze gezondheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen overwegen om meer plantaardig te eten.

Wat betekent vega?

“Vega” is een verkorte term voor vegetarisch . Een vegetariër eet geen dode dieren (geen vlees, gevogelte, vis en ook geen gelatine. Ze eten wel producten afkomstig van dieren zoals zuivel, eieren en honing bijvoorbeeld. Wil je als alles eter vaker plantaardig eten? Soms is de stap te groot en dan kun je kiezen voor vega en dan steeds vaker vegan geen eten. Hier kun je een aantal vega recepten vinden.

Wat betekent Veggie?

“Veggie” is een verkorte term voor vegetarisch. Het is een term die vaak wordt gebruikt om voedsel of gerechten te beschrijven die geen vlees, gevogelte of vis bevatten. Echter kunnen ze wel zuivelproducten, bijenwas en eieren bevatten. Het kan ook verwijzen naar een persoon die een vegetarier is. Veggie is een populaire term geworden in de voedingsindustrie en wordt vaak gebruikt om vegetarische opties aan te duiden op menu’s in restaurants en supermarkten. In sommige gevallen zou het om plantaardige gerechten of producten gaan.

Wat betekent vegan?

“Vegan” is een term die wordt gebruikt om een levensstijl aan te duiden waarbij afgezien wordt van alle dierlijke producten. Veganisme is een levensstijl die gericht is op het minimaliseren van de impact van onze consumptie en ons gedrag op dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid.
Veganisme is een leefstijl en geen dieet. Naast geen dierlijke producten eten, wordt er ook geen gebruik gemaakt van dierlijke producten. Bijvoorbeeld geen leer, wol. dons, bont, zijde enzovoort. Veganisme is een ethische en morele overtuiging dat het gebruik van dieren voor voedsel, kleding, cosmetica of enige andere vorm van consumptie onnodig is en onrechtvaardig voor de dieren.

Wat betekent plantaardig?

“Plantaardig” is een term die wordt gebruikt om een dieet en levensstijl aan te duiden waarbij de nadruk ligt op het eten van voedsel dat afkomstig is van planten en het vermijden van voedsel dat afkomstig is van dieren.
Plantaardig eten omvat in het algemeen groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën.

Naast voeding, kan “plantaardig” ook verwijzen naar andere aspecten van het dagelijks leven, zoals het gebruik van producten die zijn gemaakt van natuurlijke en duurzame plantaardige materialen in plaats van synthetische of dierlijke materialen. Het begrip “plantaardig” gaat vaak hand in hand met een duurzame en milieubewuste levensstijl en het verminderen van de impact van onze consumptie en gedrag op het milieu.

We hopen je zo wat meer inzicht te hebben gegeven in wat de termen betekenen. Alles over vegan, veganisme en plantaardig vind je op onze website. Wil je graag vaker plantaardig eten? Meld je dan alvast aan voor onze nieuwsbrief. Er gaat in het najaar iets heel leuks komen.