Het dierenleed dat achter jouw donzen kussen schuilt

dons - leed bij dons - dons wat zijn de alternatieven?

Misschien draag jij met dit koude weer wel een jas met dons. Of lig je ‘s avonds warm onder een donzen dekbed en een donzen kussen te slapen. De kans is groot dat jij er nooit bij stil gestaan hebt waar dit dons eigenlijk vandaag komt. En anders onder welke omstandigheden de dieren wiens verendek in deze producten zit, leven. Er komen steeds meer misstanden en dierenleed aan het licht bij de pluimveehouderij sector, waar eenden en ganzen gehouden worden en levend geplukt worden voor hun dons.

De dieren worden levend geplukt

Een jaar of tien was ik, toen ik in de stad liep met mijn moeder. In de winkelstraat was een machine die veertjes door een glazen bol liet dwarrelen. Prachtig vond ik dat. Het was mijn moeder die mij vertelde dat de eenden en ganzen levend geplukt werden voor hun veren. Ik was met stomheid geslagen, hoe zielig! Ik wilde vanaf dat moment niets meer met veertjes hebben. Het leed werd nog erger, toen ik hoorde dat eigenlijk die eerste veren helemaal niet zo geschikt zijn, niet donzig genoeg. Met tranen in mijn ogen moest ik horen, dat de nieuwe veertjes die kwamen zacht genoeg waren. Een dier moet dus twee keer geplukt worden en veel, heel veel pijn doorstaan om mij lekker zacht te laten slapen. No way!

Weetje!!

Voor 1 donzen dekbed worden maar liefst 75 dieren geplukt.

leed achter dons - dons en het leed voor de dieren - dons wat zijn de alternatieven?

Twee soorten dons

Het donzen kussen, dekbed of die donzen jas zijn meestal gevuld met een mix van dons en veren. De meeste veren zijn afkomstig van eenden en ganzen. Dit dons zijn de pluizige zachte veren. Ook ontstaat er dons als ze eerst geplukt worden en de nieuwe veertjes die dan komen zijn zacht. De donsveertjes isoleren goed. Naast de dons veertjes zitten de andere veren er ook meestal door. Deze veren zijn goedkoper dan de donsveertjes en dienen daarom als opvulling. Dons komt van vele miljoenen (bijna een miljard) eenden en ganzen per jaar. Deze dieren leven in de intensieve pluimveehouderij, waar ze over het algemeen een vreselijk leven lijden.

In Nederland mogen ze niet levend geplukt worden, toch is er veel leed!

In Nederland zijn er rond de 50 eendenhouderijen waar eenden gehouden worden die na de slacht geplukt worden voor hun dons. Gelukkig is het in Nederland verboden om de dieren levend te plukken. En ja hoe kan het ook anders, in China is dit heel normaal. Daar plukken ze de eenden en ganzen. Een dier kan ongeveer 16 keer geplukt worden tijdens zijn leven. En ik hoef je vast niet te vertellen dat dit uitrukken van de veren niet zacht handig gaat. Dit levert bij de diertjes veel pijn, stress en wonden op.

Keurmerken diervriendelijk dons

Net als diervriendelijk vlees, bestaat diervriendelijk dons niet. Er zijn keurmerken die dit claimen. Echter zijn deze keurmerken niet zo streng en nemen de regels niet zo nauw. Zo is er in filmpjes van Animal Rights te zien.

Wat zijn goede alternatieven voor dons?

  • Een dekbed of jas gemaakt van bamboe is wel een mooi en goed alternatief. Het is duurzaam en ook nog eens hypoallergeen (minder snel last van allergieën), ideaal dus als je een allergie hebt voor huisstofmijt. bamboe dekbed
  • Dekbedden van katoen en synthetisch materiaal vind je in (vrijwel) elke zaak waar je beddengoed kunt kopen
  • Ook dekbedden met een vulling van tencel, hennep of kokosvezels zijn ook een mooi alternatief voor dons.

“wil jij helpen dit dierenleed verder te voorkomen? Deel deze blog met je vrienden!”

Bron: Animal Rights en peta

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *