Wat zijn Gluten? En waar zit het niet in?

wat zijn gluten - gluten vrij - bevat geen gluten

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde graansoorten. Dit zijn de graansoorten tarwe, rogge, gerst en spelt. Bekende producten met gluten zijn brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta. Er zijn ook producten waarvan je misschien niet direct verwacht dat ze gluten bevatten maar waarbij dit wel het geval is. Dit zijn producten als bewerkt vlees en vleeswaren, snoep, sauzen en soepen.

Granen die geen gluten bevatten:

Granen die geen gluten bevatten zijn gierst, rijst, sorghum, boekweit, haver, mais, quinoa en teff. Om zeker te zijn of het product wel echt glutenvrij is, is het wel belangrijk om op te letten of de verpakking van het product een glutenvrij logo of claim bevat. Dit geldt met name voor haver. De haveraren worden namelijk vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

Coeliakie en Glutensensitiviteit

Er zit een groot verschil tussen Coeliakie en Glutensensitiviteit. Coeliakie valt onder de term auto-immuunziekte. Hierbij maakt het lichaam antistoffen tegen eigen weefsels bij het binnenkrijgen van gluten. Voor een persoon met Coeliakie is het dus echt van belang geen enkel spoor van gluten binnen te krijgen met de voeding. Glutensensitiviteit kan meer gezien worden als een intolerantie. Het lichaam reageert beter op een glutenvrij dieet maar het is niet zo noodzakelijk als bij coeliakie. Wel kunnen in beide gevallen dezelfde symptomen optreden als bijvoorbeeld diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel, winderigheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. Om zeker te kunnen stellen of er sprake is van Coeliakie of Glutensensitiviteit kun je het beste een arts raadplegen.

wat zijn gluten - gluten vrij - bevat geen gluten

Is een glutenvrij dieet gezond?

Als er geen sprake is van Coeliakie of Glutensensitiviteit zou ik een glutenvrij dieet afraden. De kans op gebrek aan voedingsstoffen is groot (vitamines B, E en ijzer), veel bewerkte glutenvrije producten die in de handel zijn bevatten extra suiker, zout en vet en het dieet is ingewikkeld. Mocht er wel sprake zijn van een van de aandoeningen dan is een glutenvrij dieet natuurlijk wel bevorderlijk voor de gezondheid maar kies dan wel voor de goede vervangers!

Tips

Volkoren producten zijn belangrijk voor de gezondheid omdat ze veel vezels bevatten. Havermout en zilvervliesrijst zijn voorbeelden van voedingsrijke glutenvrije volkoren producten plus je kunt er alle kanten mee op. Havermout kun je doen in de plantaardige yoghurt, je kunt er mee bakken, pannenkoeken maken en ook diverse veggie burgers. Ook zijn er eindeloos veel gerechten waarvan zilvervliesrijst de basis is. Dit is bijvoorbeeld een lekker recept met rijst: Tofu met sinaasappelsaus

Bronnen: Voedingscentrum en Nederlandse Coeliakie Vereniging

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *