Het leed achter wol …

Wol - alternatieven voor wol - leed achter wol

Veel mensen denken dat het scheren van een schaap zacht en liefdevol gebeurd. Niets is minder waar. Wat veel mensen niet weten is dat er veel dierenleed schuil gaat achter die lekker warme wollen trui en die fijn zitten de Uggs.. Net als bij de leerindustrie kleven ook in de wolindustrie een donkere kant zit voor miljoenen schapen. In dit artikel leggen we je uit wat het leed is achter wol.

Welk leed schuilt er achter wol?

Schapen kunnen net als alle andere dieren en mensen ook pijn, angst eenzaamheid en stress ervaren. Helaas is voor de meeste schapen het scheerproces een nare ervaring. Meestal gaat dit op een gewelddadige en angstaanjagende manier. Dit wordt mede veroorzaakt omdat werknemers per kilo wol betaald krijg. Hierdoor gaan ze snel en hard te werk. Sommigen scheren wel 200 schapen op een dag. Daarnaast krijgen schapen vaak 24 uur voor het scheren geen water en eten. Dit doen ze omdat de schapen dan tijdens het scheren minder tegenstribbelen.

Schapen hoeven van nature niet te worden geschoren

Veel mensen denken dat een schaap geschoren moet worden. Helaas is dit niet waar, in de natuur (in het wild) is er ook niemand om ze te scheren. Schapen produceren van nature precies genoeg wol om zichzelf te kunnen beschermen tegen de weersomstandigheden. De schapen verliezen jaarlijks een gedeelte van de vacht op natuurlijke wijzen. Net zoals andere dieren verharen. Alleen schapen die gefokt worden voor de wol (meestal zijn dit de merino schapen), zijn genetische zo gemanipuleerd door de wolindustrie. Dat ze onnatuurlijke en zware vachten aanmaken als ze niet geschoren worden.

Er sterven vele (naar schatting miljoenen) schapen door de kou

In de natuur verliest een schaap zijn wol in het voorjaar als het lekker warm wordt. De schapen worden geschoren voordat ze hun wintervacht gaan kwijtraken. Later scheren betekent minder wol. De schapen worden dus op tijd geschoren, als het eigenlijk nog veel te koud voor ze is om zonder wintervacht te moeten. Hierdoor worden ze kwetsbaar en vatbaar en kunnen sterven.

Oude schapen leveren niet meer voldoende wol

Als een schaap ouder wordt, groeit de wol minder snel dan bij jongere groepsgenoten. Je zou wensen dat een ouder schaap oud mag worden bij z’n groepsgenoten. Helaas is dat niet zo. Een ouder schaap gaat op transport (meestal vanuit Australië) naar het Midden-Oosten. Dit wekenlange transport is erg zwaar voor een dier. Vaak is er niet genoeg eten en drinken. Hierdoor overlijden veel schapen tijdens het transport. De eindbestemming van het transport is ook letterlijk het einde. Helaas wel een pijnlijk einde. Onverdoofd worden de kelen van de schapen doorgesneden.

Wist je dat er in Australië elk jaar vijf miljoen kangoeroes gedood in het belang van de wolindustrie?

De meeste wol wordt geproduceerd in Australië. Dit geldt ook voor het wol dat wij in Nederland kopen. Zowel de schapen als de kangoeroe eten gras. In Australië heerst het idee dat kangoeroes het gras eten van het grazende vee, zoals schapen. Dit wordt als vrijbrief geaccepteerd om kangoeroes af te schieten. De overheid heeft toestemming gegeven om vijf miljoen kangoeroes per jaar af te schieten.

Wat kun jij doen om dit leed tegen te gaan?

  • Koop geen wol en vilt. Dat betekent labels checken. Zelfs bij 1% wol laat het alsjeblieft liggen, hoe mooi een trui ook is.
  • Koop dus ook geen merino wol. Merino wol komt van schapen die speciaal gefokt worden om veel wol te kunnen produceren. Hun vacht is vaak veel te zwaar en ook gaat het scheren van dit wol (met duurzaam en diervriendelijk predicaat) niet diervriendelijk. Dit komt onder andere omdat de controle minimaal is.
  • Hetzelfde geldt voor mohair (geit), kasjmier (geit), angora (konijn en soms geit) en leer (koeien, geiten, varkens, paarden, kangoeroes, slangen, krokodillen).
  • Je kunt warme kleding kopen of maken van onder andere viscose, katoen, hennep, bamboe, acryl, polyester, nylon en microfiber.

“wil jij helpen dit dierenleed verder te voorkomen? Deel deze blog met je vrienden!”

Bron: Peta en animalsaustralia.org

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *