Wat is roos en wat kun je er aan doen?

roos - wat is roos - jeuk op je hoofd

Roos is het hebben van kleine witte schilfers op je hoofd. Het is een probleem wat bij veel mensen voorkomt. Het kan ontzetten jeuken. De schilfertjes dwarrelen vaak naar beneden en vallen dan op je schouders.

Hoe ontstaat roos?

Roos wordt veroorzaakt door het te snel vernieuwen van je hoofdhuidcellen. Deze cellen vernieuwen zich wel twee keer zo snel dan normaal. Bij een normale celdeling vernieuwen de oude cellen zich en verdwijnen dan vanzelf. Bij roos gaat dit twee keer zo snel en stapelen de huidcellen zich op> En nieuwe huidcellen krijgen niet de tijd om zich volledig te ontwikkelen. En dit zorgt dan voor verhoring van de cellen die dan vervolgens samenklonteren. Zo ontstaat de huidschilfers die wij kennen als roos.

roos - haarschilfers - roos wat is het

Is roos besmettelijk?

Nee, roos is niet besmettelijk. Met de juiste producten en behandeling verdwijnt roos in de meeste gevallen vanzelf. Neem vervolgens de juiste preventieve maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet terugkeert.

Is roos gevaarlijk?

Roos is zeker niet gevaarlijk en het kan ook geen kaalheid veroorzaken.

Blijft de roos toch aanhouden ondanks alle goede behandelingen en handelingen? Dan kun je zeker even overleggen met je huisarts. Wanneer je nog meer contact op moet nemen met je huisarts kun je lezen op thuisarts.nl

Behandelingen van roos

  • Anti roosshampoo;
  • Borstelen;
  • Hoofdhuid scrubben;
  • Azijn;
  • Kokosolie;
  • Koud douchen.

Anti roosshampoo

De meest gebruikte behandeling tegen roos is een anti roosshampoo. Ook staat deze shampoo erom bekend vaak vrij agressief te werken. Zo bevatten de meeste zinkpyrithion of seleniumsulfide. Dit zijn vrij agressieve middelen, zeker de seleniumsulfide moet je niet te vaak gebruiken. Deze kan echter wel kaalheid veroorzaken. Wij hebben een aantal vegan shampoos en shampoobars voor jullie op een rijtje gezet.

Borstelen

Je kunt roos heel goed behandelen door je haren te borstelen. Door het borstelen verwijder je de dode huidcellen. Het borstelen stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid. En het borstelen zorgt ervoor dat je op natuurlijke manier het huidvet verspreid over je hoofdhuid.

Enkele vegan borstels die geschikt zijn om de hoofdhuid te masseren.

Hoofdhuid scrubben

haren wassen

Je hoofdhuid scrubben is niet waar je meteen aan denkt bij een scrub. Een hoofdhuid peeling verschilt niet heel veel van die voor het gezicht of lichaam. Je kunt zelfs dezelfde producten gebruiken. Het biedt dezelfde voordelen en levert hetzelfde effect op. Het doel van een peeling of een scrub is om de dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast zou ook de effectiviteit van talgklieren verbeteren. En overmatige talgproductie tegen gaan. En zeker bij roos werkt dit erg prettig. Dankzij de peeling wordt de bloedcirculatie van de hoofdhuid gestimuleerd.

Zelfgemaakte hoofdhuid peelings

Koffiedik hoofdhuid scrub– Dit is een hele duurzame en ook nog eens erg lekker. Je gebruikt hiervoor namelijk het gebruikte koffiedik uit het filterzakje. Je neemt het filterzakje mee naar de douche en een olie (olijf, kokos, zonnebloem …) onder de douche pak je een handje koffiedik en vermeng dit met een beetje olie. Masseer dit in over je hoofd en laat het even inwerken en masseer nogmaals. Spoel het geheel nu uit en was het haar eventueel nog met een shampoo.

Weetje … Als er nog koffiedik over is, kun je de rest van je lichaam er ook heerlijk mee scrubben.

Zoute hoofdhuid scrub– Gebruik hiervoor een grove zout die nog niet gemalen is. Doe hetzelfde als bij het koffiedik. Neem het zout mee naar de douche en masseer het met een olie in op je hoofd. Het zout gaat wel smelten. Laat het even intrekken en masseer het daarna nogmaals in en spoel het dan goed uit. Je kunt je haren daarna wassen met een shampoo. Het mooie van zout is dat het ook nog een antibacteriële werking heeft. bij roos is een grove scrub wel erg prettig.

Azijn

Azijn is heel veelzijdig en is ook ideaal in de badkamer voor je haar. Je zou er vast niet meteen aan denken om je haren te wassen of spoelen met azijn. Het zuur in azijn veranderd de pH-waarde van je hoofdhuid waardoor de cellen van de hoofdhuid vermoedelijk minder snel loslaten. En nog een super mooie bijkomstigheid … door het zuur gaan de schubben van je haar ook allemaal dicht. Hierdoor gaat je haar heel mooi glanzen. Zelf neem ik een flesazijn mee onder de douche en met een beker verdeel ik het dan over mijn hoofd. Spoel daarna je haar wel uit met een lekker ruikende shampoo. Resultaat heel mooi zacht glanzend haar.

Kokosolie

Dit is ook zo’n product wat voor heel veel dingen erg goed werkt. Masseer voor het douchen ongeveer twee eetlepels in op je hoofdhuid. Laat de kokosolie een uur intrekken. En het gaat niet alleen roos tegen het maak je haar ook nog eens sterker en dikker. En het verzorgt de hoofdhuid.

Koud douchen

Een koude douche is misschien niet waar je meteen zin in hebt. Om roos tegen te gaan is helemaal koud douchen ook niet nodig. Een hete straal droogt de huid, ook de hoofdhuid uit. Hoe kouder je doucht hoe beter voor de huid en durf jij op het eind de douche helemaal op koud te zetten: Waarom een koude douche goed voor je …

Heb jij ook nog een goede tipt, laat het ons dan weten. En is er iemand die wat aan deze tips heeft stuur het bericht gerust door of deel op op social media

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.