Mijn werkterrein heeft zich verkleind en mijn middelen zijn aanzienlijk minder. Toch wil ik gezond en lekker eten, een lekkere salade is een geweldige keus op zo’n moment. Laten we gelijk in dit gerecht, de quinoa salade duiken.
Dressing
Een goede salade staat of valt bij de dressing. Een dressing bestaat meestal uit olie, water, citroensap en kruiden. Dit keer kies ik voor een romige pinda dressing, ik hou enorm van de pindasaus smaak. Het is herkenbaar, het is makkelijk en ik vind het echt lekker. Waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan? Dit is een recept van 3 ingrediënten, het water is iets waarvan ik gemakshalve uitga dat je die hebt. Alles bij elkaar en goed roeren. De juiste dressing maakt het completer en smakelijker.
Warm of koud de quinoa salade?
Met deze variatie salade kun je weer veel kanten op. Ik eet de quinoa salade warm en de left-overs eet ik lekker koud. Hoeveel makkelijker kan het zijn? Als ik hem koud eet wil ik wat vegan kaas toevoegen om hem even een andere impuls te geven. Uit de koelkast op een bord of in een kom, garneren en klaar. Ik zat te denken aan meer mogelijkheden hoe de dressing te maken, een beetje pittig maken door wat rode peper te gebruiken, maar chilivlokken zou ook kunnen, zelfs sambal of srirachasaus. Je kunt ze allemaal prima gebruiken om wat pit toe te voegen. De groenten zou je ook kunnen vervangen, wisselen of extra toevoegen. Paprika, bloemkool, sperzieboontjes, paddenstoelen, kool, doperwtjes of boerenkool. Je kunt eindeloos spelen zodat het echt eigen word. Linzen, waarom geen witte bonen of kikkererwten? Het is jouw salade, maak hem met de ingrediënten die jij lekker vind en waardoor jij optimaal kunt genieten van jouw salade. Geschaafde amandelen mag ook best een lekker pindaatje worden of een ander crunchy element.
Is deze quinoa salade alles wat ik had gehoopt?
De kleuren zijn perfect, heerlijk verse en frisse kleuren. De eerste hap is een feit, de dressing geeft de warmte en ook de frisse, zure noot waar ik op had gehoopt. Door de wortel klein te snijden geeft dat een fijn gevoel in mijn mond, de grotere stukjes broccoli en zijn kleur passen perfect in deze salade. Alles is lekker bij elkaar. De geschaafde amandelen zorgen voor mijn gevoel voor spektakel. Ik heb het gecombineerd met cassave kroepoek omdat ik dat nog had liggen. Het gaat erg goed samen, zeker een aanrader. De linzen erdoor vind ik een fantastische aanvulling, het zorgt voor een verzadigd gevoel. Heel erg blij met deze smaken, de structuur en de mondbeleving. Nu al zin in left-overs en om hem koud te eten. Nog een variant is om in de koude salade een zoetzuur appeltje te stoppen, heerlijk bij de pinda dressing.
Quinoa Salade
Ingrediënten
- 300 gram quinoa
- 250 gram broccoli in roosjes
- 2 medium winterwortels in kleine blokjes
- 2 eetlepel amandelschaafsel
- 130 gram bruine linzen schoongespoeld en uitgelekt
Romige pinda dressing
- 60 gram pindakaas
- 2 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 theelepel agavesiroop
- 2 eetlepel water
Instructies
- Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Als de quinoa nog 3 minuten moet, de broccoli roosjes erbij doen. Uit laten lekken en doe het vervolgens in een grote kom.
- De dressing roer de pindakaas, citroensap, knoflook, agave siroop en water goed door elkaar.
- Doe de wortels en linzen door de quinoa. Doe de dressing erover en roer goed.
- Verdeel over de kommen, heerlijk warm, maar ook koud. Garneer met de geschaafde amandelen. Eet smakelijk!