Spaghetti met groenten en vegan gehakt: Ik ben echt dol op pasta en al helemaal op spaghetti. Je kunt er eindeloos mee variëren, zodat de spaghetti steeds weer anders smaakt. Deze keer heb ik er namaak gehakt in. Meestal maak ik de pasta’s alleen met groentes en dan een saus van verse tomaten en linzen. De linzen zijn dan de vleesvervanger.
Spaghetti met groenten en vegan gehakt
Deze spaghetti met groenten en vegan gehakt is lekker en door de nep gehakt krijgt het een bite. Bij dit gerecht serveer ik zelf nog wel een salade voor de groentes. Je kunt ook groenten door de spaghetti doen. Alleen dan krijgt het wel een hele andere structuur en smaak. Dat vind ik ook het leuke van koken, steeds weer iets anders proberen en maken.
Er zijn veel verschillende soorten pasta die vegan zijn – pasta wordt namelijk vaak gemaakt van alleen tarwe en water. Hier is een overzicht van populaire (vegan) pastasoorten die je kunt gebruiken als alternatief voor spaghetti:
Vegan pastasoorten van tarwe:
- Penne – buisvormig en perfect voor sauzen
- Macaroni – kort, gebogen buisje, ideaal voor ovenschotels
- Fusilli – spiraalvormig, houdt sauzen goed vast
- Farfalline (strikjes) – leuk voor kinderen en salades
- Rigatoni – grote buisjes met ribbels, goed voor romige of stevige sauzen
- Tagliatelle – lintvormig, heerlijk bij romige of paddenstoelensauzen
- Lasagnebladen – voor lasagne uiteraard, of opgerold als ‘pasta rolletjes
Kies voor een volkoren pasta in plaats van een witte pasta
Pasta bevat van nature veel koolhydraten. Witte pasta’s leveren vooral snelle koolhydraten en bevatten relatief weinig voedingsstoffen, vergelijkbaar met witbrood. Volkoren pasta daarentegen is een stuk voedzamer. Het bevat meer vezels, plantaardige eiwitten, B-vitamines (zoals B1, B3 en B6), ijzer, magnesium en zink. Door te kiezen voor volkoren pasta ondersteun je je spijsvertering, krijg je langer een verzadigd gevoel en voorzie je je lichaam van belangrijke micronutriënten.

Spaghetti met groenten en vegan gehakt
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 300 gram vegan gehakt
- 400 gram passata
- 3 el gedroogde basilicum
- 3 el gedroogde oregano
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Snijd de paprika, courgette en ui in blokjes. Pers de knoflook fijn.
- Zet en pannetje water op voor de spaghetti en kook volgens verpakking.
- Fruit de ui en knoflook aan in een grote koekenpan.
- Doe de groenten erbij tot ze wat zachter zijn.
- Voeg daarna de passata en de gedroogde kruiden toe. Verwarm het gehakt in de saus en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Giet de pasta af en roer door de saus.