Bonensalade met gebakken citroen

bonensalade

Als het warm is zoals vandaag als ik deze bonensalade maak. Heb ik niet zoveel zin om lang in de keuken te staan. Sowieso met dat warme weer heb ik minder trek in een maaltijd. Heb jij dat ook? Dan is deze vegan bonensalade precies wat jij zoekt.

In de keuken

Kijk ik sta hier wel, maar ben niet van plan hier lang te blijven. De temperaturen buiten en ook in mijn huis zijn tropisch. Daarom wil ik zo snel mogelijk een maaltijd fixen om me daarna weer te focussen op andere dingen. Ik begin met het spoelen van de bonen, vervolgens snij ik de citroen en bak die. Ui, chilipeper en knoflook in kom en de citroen olie erbij. De rest doe ik erbij, bonen, tomaat en peterselie. Het ziet er spectaculair uit. De kleuren en structuren, ze vallen gelijk op. Hij vraagt me gelijk om te kijken, zorgt meteen dat ik nieuwsgierig wordt, erg makkelijk, snel en prachtig. Ben nu nieuwsgierig naar de smaak. Ik vind het bijzonder dat ik met een handjevol ingrediënten zo’n mooi gerecht kan maken, dat visueel lokt om te beginnen, dit met een low effort bereidingswijze.

Change it up

Een salade vraagt sowieso om mijn eigen sausje erover te sprenkelen, kortom mijn eigen draai. Veelal kun je niet zoveel verkeerd doen met een salade, voor deze bonensalade geld dat zeker. Een heel bewerkelijke maaltijd. De deurtjes openmaken van je keuken, kijken wat je hebt om vervolgens nog wat vers toe te voegen. Voor de bonen kun je kiezen uit één soort, meerdere zoals ik, kikkererwten, linzen, want waarom niet. Tomaat, paprika kan ook erg lekker zijn, of heb je liever komkommer en heb je daar nog één van liggen, die mag er natuurlijk ook in. Citroen, waarom geen limoen? Of zou het ook lukken met sinaasappel? Dat weet ik niet, misschien het proberen waard. Peterselie gebruik ik, maar misschien is munt ook lekker fris erdoor. Pijnboompitten, pistachenootjes, cashewnoten of misschien zeewier als topping is ook een mogelijkheid. Kortom zo ontzettend veel keuzes en jij kunt er vast nog meer verzinnen. 

Eerste hap van de bonensalade

Ik proef dat zuurtje gelijk, hij brengt me een bak frisheid. Wat brood erbij of in mijn geval pistoletjes is erg fijn, even dat knappertje erbij. Hoe simpel hij ook is, hij heeft zeker lagen in zijn opmaak. Zout, pittig, zuurtje dat gekaramelliseerd is, pinda’s die hem nog even een duwtje geeft. In de zomer een nieuw gerecht om te maken. Heerlijk als lunch of als diner. Eiwitten genoeg in deze salade dus goed vullend. Perfect weer om mee te nemen naar een potluck of picknick tijdens een wandeling.

bonensalade
Afdrukken

Bonensalade met gebakken citroen

Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 klein potje witte bonen schoongespoeld en uitgelekt
  • 1 klein blikje bruine bonen schoongespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepel olie
  • 1 citroen in kwarten gesneden
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tomaat grof gesneden
  • 1/4 rode chilipeppertje fijn gesneden
  • 5 gram platte peterselie grof gesneden
  • 2 pistolletjes

Instructies

  • Verwarm olie, bak de citroen goudbruin aan beide kanten, 3 minuten per kant.
  • Doe de ui in een kom met de olie uit de pan waar je de citroen in hebt gebakken. Knoflook en chilipeper erbij, roer goed.
  • Bonen, tomaat en peterselie er ook bij. Zout en peper naar smaak. 
  • Serveer met gebakken citroen en pinda's. Eet met de pistoletjes.
    Eet smakelijk!